Pálmafa Project

Bounty torta

Ezt imádni fogjátok! Pláne, ha hozzám hasonlóan kókuszrajongók vagytok!

DSCF8651

Szülinapra készítettem, ezt a tortát eme recept szerint. Tudjátok, hogy nem bírom megállni, hogy ne variáljak rajta valamit, pedig most nem terveztem, dehát a sors közbe szólt ugyebár, és kevés lett a kókuszreszelék, így a tésztájába ahelyett zabkorpa került.  Ez a kis csínytevés senkinek nem tűnt fel, mert a krém brutálisan kókuszos, a piskótában meg amúgy is a kakaó dominál inkább és a dió. Utóbbi az eredeti recept szerint mandula, dehát ha egyszer végre van új dió, sőt még a tavalyiból is volt, akkor minek költsünk mandulára…. Tök mindegy melyiket teszitek bele, lehet akár mogyoró is, ha az van kéznél vagy lehet mind a 15 dkg szárazanyag kókuszreszelék, amihez kedvetek van.

DSCF8654

Ne ijedjetek meg, mert én már megtettem helyettetek, hogy a tészta túl lapos, pont jó lesz a végeredmény, de ha magasítani szeretnétek, akkor süssétek 22 cm-es sütőformában. A csoki elég tetemes mennyiségű rajta, talán kevesebb is elég lenne, de én biza ráborítottam az egészet, valahogy nem reklamált senki…

Nincs benne se liszt, se tej, de ettől még nem annyira kalóriaszegény, úgyhogy bátran menjetek el sportolni utána egy órácskát, így megjutalmazhatjátok aztán magatokat még egy szelettel. Fogjátok rám…

DSCF8661Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

10 dkg darált dió (mandula is jó)

5 dkg kókuszreszelék( ennek híján nálam zabkorpa)

2 evőkanál étkakaópor

3 db tojás

2 evőkanál méz

1 kávéskanál szódabikarbóna

csipet só

Krémhez:

250 gr kókuszreszelék

4 dl kókuszkrém (Cocomas)

3 evőkanál nyírfacukor

1 csomag zselatinfix por (v 2 db lapzselatin)

Csokimázhoz:

80 ml víz

50 gr 70-80 %-os étcsokoládé

50 gr étkakaópor

50 gr kókuszzsír

A piskótához a tojást habosra kevertem a mézzel, majd a szárazanyagokat egy külön tálba szórtam, végül a kettőt összeforgattam és egy kivajazott kapcsos tortaformába öntöttem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizzétek.

Míg a piskóta hűlt, a krémhez összemelegítettem kicsit a kókuszkrémet és elkevertem benne a zselatinport és a nyírfacukrot. Elzártam alatta a gázt és beleforgattam a kókuszreszeléket is. Mikor langyosra hűlt ráöntöttem a piskótára és egyenletesen elsimítottam a tetején, ezután hűtőbe tettem egy éjszakára. Elég pár óra is neki, míg a krém megdermed.

Másnak vízgőz felett összeolvasztottam a csokimáz hozzávalóit, simára kevertem, és nem túl forrón ráöntöttem a tortára, de előtte levettem róla a tortaforma oldalát és egy tálra tettem. Eztán hűvös helyre került és a csoki pikk pakk rádermedt és szeletelhető volt.

Csokis diós sárgabarackos kevert sütemény

Népszerű volt ez a kissé szottyos, pihe puha süti múlt hétvégén, így csak emiatt buzdítalak Benneteket arra, hogy kapcsoljátok be a sütőt reggel 6kor vagy éjjel, nehogy már véletlenül 30 fok alá süllyedjen a hőfok a lakásban… De ha okosabbak vagytok, mint én, akkor várjátok meg a hétvégére ígért hidegfrontot.

DSCF7804

A dió és a sárgabarack szerintem az egyik legtutibb párosítás, ha nyári süteményről van szó, nem lehet tévedni vele. Ha meg még csokis íz is társul mellé, akkor csak jó sülhet ki belőle. Eredetileg kakaópor kellett volna amúgy hozzá, de nekem elfogyott, volt viszont némi cukormentes étcsokim, amit nagy élmény volt lereszelni a melegben, kb. több maradt a kezemen, mint a sütiben, de nem veszett kárba így sem…

Az elkészítése nagyon egyszerű, össze kell mindent keverni, rápakolni a barackot és kész. Mivel nincs benne rendes liszt, ezért nagyon puha a tésztája, de szeletelhető, viszont kimondottan jót tesz neki a hűtés. Sőt, ízre talán még finomabb volt másnap, a harmadnapot pedig úgy sem fogja megérni, és nem azért meg megromlik…

DSCF7808Hozzávalók:

12,5 dkg darált dió

12,5 dkg zabliszt

5 dkg reszelt étcsoki v étkakaópor

1 db tojás

1,5 deci tej

1 csomag sütőpor

10 dkg nyírfacukor

5 dkg kókuszzsír v vaj

1 késhegynyi só

kb. 8-10 darab kisebb sárgabarack

A darált diót, a zablisztet a sütőport, csipet sót összekevertem. A tojást a cukorral és a kókuszzsírral szintén habosra kevertem, majd felváltva adagoltam hozzá a lisztet és a tejet. A tej mennyisége függ attól is, hogy milyen lisztet használtok hozzá. Ehhez a verzióhoz nekem elég volt 1,5 deci. A massza állaga akkor jó, ha lágy és a tepsibe öntve lassan elterül, de nem durván folyós és a barackok nem merülnek el még el teljesen benne a tetejére helyezve.

20x30as sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsült. Tűpróbával ellenőrizzétek. Ha kihűlt szeletelhető, de jót tesz neki, ha hűtőben van tárolva, úgy masszívabbak a szeletek.

DSCF7813

Hideg zöldségkrémleves dióval

Hűtőtáskába is pakolható, hűsítő turmixlevest kaptok ma a gatyarohasztó hőség leküzdésére.

20150701_172243Forróságra rendezkedtem be, semmit nem főzök és jelentem élvezem, de közben kicsit sem éhezem. Költő továbbra sem leszek ígérem…

Főzés nélküli levest nem csak gyümölcsökből érdemes készíteni, -bár tény, hogy azokat szeretem én is jobban -, de a zöldségek közül is van sok, ami tökéletesen alkalmas erre a célra. A legnépszerűbb talán az uborka, amiből én is csináltam már kapros joghurtos levest. A mostani verzió viszont a diónak és paprikának köszönhetően kicsit tartalmasabb és ez az ízében is megnyilvánul. Dióval mindent el lehet adni na! Nekem legalábbis…

20150701_172434Hozzávalók 2 adaghoz:

1 db nagyobb fürtös uborka v két kicsi

1 db nagyobb paprika v két kicsi

1 marék dió darálva

1 duci gerezd fokhagyma

4 evőkanál kefír

pár csepp citromlé

víz

só, bors

A zöldségeket feldarabolva egy turmixba tettem, belereszeltem a fokhagymát, beletettem a darált diót, amiből pár szemet félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy félig lepje csak el a zöldségeket, belekanalaztam a kefírt, meglocsoltam citromlével és sóztam, borsoztam, majd simára turmixoltam.

Hidegen a legjobb,pár szem egész dióval a tetején, amit előtte meg is piríthattok, hogy még jobb íze legyen.

20150701_172339

Mindenmentes diós almás mini torták

Nyers nassolnivalót készíteni jó móka. És nem azért, mert így égethető le legkönnyebben, és leggyorsabban a darálógép motorja, hanem, mert amúgy nem nagyon lehet őket elrontani.

DSCF6227Persze előfordul, velem pláne, hogy külsőre nem mindig lesznek olyan csinosak, mint elsőre terveztem, de mivel nincs benne olyan alapanyag, amit nyersen ne lehetne megenni, így ha másnem nagy kanállal, de elfogy…

Na jó, ez nem volt annyira pozitív bevezetés, úgyhogy gyorsan hozzáteszem, hogy az előbbi veszély itt nem állt fenn. Az történt, hogy szerettem volna végre a nyers kakaóvajat is kipróbálni, amit ajándékba kaptam. Először nem a konyhaszekrénybe tettem, hanem a fürdőszobába, hogy inkább kenem, mint eszem és egyből fiatalodok 10 évet. Miután ez megtörtént, átírattam a személyim és kihoztam a csoda kencét a konyhába is.

DSCF6228

 

A kakaóvajat egyébként a kakaóbabból állítják elő, gazdag telítetlen zsírsavakban, így vaj helyett ideális sütemények készítéséhez, illetve külsőleg használva ápolja és hidratálja a bőrt, ideális napozáshoz, ha a csoki barna szín elérése a cél.

Tény, hogy a nyers desszertek egészségesek, de nem feltétlen kalóriaszegények. Ez a sütike sem mondható annak, úgyhogy fogyókúrázók inkább reggel vagy délelőtt falatozzanak belőle. Abszolút laktató, egy darabtól is már jó pár óráig lehet pörögni!

DSCF6233

Hozzávalók 6 darabhoz:

Alaphoz:

10 dkg darált dió

4 evőkanál kókuszreszelék

1 marék datolya v más aszalt gyümölcs

1,5 deci kókusztej

1 evőkanál kakaóvaj(INNEN) v kókuszzsír is jó helyette

csipet Himalája só

Krémhez:

2 db alma

1 fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 evőkanál karobpor vagy étkakaópor vagy darált kakaóbab

3 evőkanál kakaóvaj vagy kókuszzsír

csipet Himalája só

A datolyát pár órára vízbe áztattam, hogy megpuhuljon, majd az összes hozzávalót ami a torta alapjához kell egy mély tálba tettem és leturmixoltam botmixerrel. Egy aprítógéppel még könnyebben boldogultok.

Ezután fogtam egy muffin tepsit lefedtem folpackkal és kb. 2 csapott evőkanálnyi masszát belenyomkodtam mindegyik mélyedésbe, majd betettem a mélyhűtőbe, míg a krémet elkészítettem.

Meghámoztam az almát és lereszeltem, a gyömbért szintén. Hozzákevertem a karobport, sót, a kakaóvajat, amit előtte nagyon alacsony lángon megolvasztottam. Mikor olvadni kezdett már le is húztam a gázról, hogy minél kevésbé érje hő. Alaposan összekevertem az egészet, majd ezen is átmentem a botmixerrel, hogy püré állaga legyen.

Kivettem a mélyhűtőből a muffin tepsit és mindegyikre kb. egyforma arányban rákanalaztam a krémet, majd visszatettem a hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon.

Tökölődjünk! -Gluténmentes diótorta sütőtökkrémmel

Jupijé, ezennel megnyitom a sütőtökszezont! Rájöttem, hogy ez az én kedvenc őszi alapanyagom. Ha belegondolok, nem igazán van olyan hét, hogy ne csapnék egy példányt a hónom alá a piacon. Nem szeretitek? Semmi gond. Majd belejöttök! Ígérem. Én sem csíptem különösebben ezt a narancs színű gyönyörűséget, míg rá nem jöttem mennyi mindent lehet belőle készíteni. És most itt még véletlenül sem a “helóvín” tökre gondolok… ahhoz túl finom, inkább eszem, mint faragom…

DSCF4819

Egyik nap diótortával álmodtam méghozzá a lisztmentessel, amiből már tavaly is sikerült egy kávékrémmel töltött verziót összedobni, ami kicsit nyomi lett ugyan, viszont az íze mennyei volt, úgyhogy 5 perc alatt elfogyott. Gondoltam, most nézzük meg egy igazi tökös, belevaló krémmel felturbózva. Elfogyott hamar, annak meg külön örültem, mikor a sült tököt amúgy nem kedvelő sógornőm szájából elhangzott az “enneknincsistökíze” mondat. Ez valószínű a krémbe kevert narancslének köszönhető, meg a fűszereknek természtesen, de akár még mascarponét is lehetne hozzákeverni akkor még krémesebb lenne, viszont az a szép élénk színének nem tenne jót. Ezt rátok bízom, próbáljátok ki, a dió helyett meg akár mandula, mogyoró alternatívák is szóbajöhetnek. Sőt mák is…

Amúgy picit kevesebb volt a dió mennyisége, mint az előírt, így az értékes lenmagliszttel pótoltam kb. 5 dkg-t, de ennyi igazán nem vette el a dió aromáját, úgyhogy csak kreatívan! Ha megduplázzátok a hozzávalók mennyiségét akkor egy nagy kapcsos tortaformához elegendő az adag.

Finom, krémes, gluténmentes, a tésztában lévő vajat leszámítva majdnem laktózmentes is, de legalább a krémben nincs tejtermék. Bűntetlen örömforrás, a sütőtök pedig kívül, belül szépít! Még több tökös receptért ide klikk!

DSCF4825Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű sütőformához:

25 dkg darált dió (nálam 20 dkg dió és 5 dkg lenmagliszt keveréke)

3 tojás

5 dkg vaj

fél csomag sütőpor

15 dkg nyírfacukor

csipet só

1 kupak diólikőr(elhagyható)

1 citrom reszelt héja

Krémhez:

1 db hosszúkás kanadai sütőtök

fél narancs leve

negyed citrom leve

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

csipet őrölt fahéj

csipet őrölt gyömbér

A sütőtököt megsikáltam, hosszában félbe vágtam, kikanalaztam a magját, nagyobb darabokra vágtam és 200 fokon kb. 30-40 perc alatt puhára sütöttem, majd hűlni hagytam.

A tésztához a darált dióhoz kevertem a sütőport egy csipet sóval együtt, belereszeltem a citrom héját is. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, a felkockázott puha vajjal, beleöntöttem a diólikőrt is, majd a diós keverékbe dolgoztam az egészet, végül pedig a tojásfehérjékből felvert kemény habot is lazán beleforgattam, hogy ne nagyon törjem össze a habot. Kivajaztam a formát mielőtt beleöntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsült a torta, de tűpróbával ellenőrizzük. Ezután kihűtöttem a formában.

A krémhez a kikanalaztam a sütőtök húsát, egy mély tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, a kifacsart citrom és narancs levével, belecsorgattam a mézet is és egy botmixerrel simára turmixoltam.

A tortát kettévágtam, megkentem a krémmel, kb egy ujjnyi vastagon, majd ráhelyeztem a torta másik felét, és a tetején és az oldalán is egyenletesen megpróbáltam eloszlatni a krémet. Tálalás előtt hűtőben pihent, de azonnal is fogyasztható. Én a hűtőből kivéve díszítettem fel, dióval, naranccsal és étcsoki forgáccsal.

Diós csokis zabpelyhes kuglóf

Régóta el volt már mentve ez a recept, és adott volt egy csütörtöki nap, mikor is reggel erőm teljében úgy éreztem, hogy nem leszek én még este fáradt ehhez tutira, estére ez határozottam megváltozott nem is volt visszaút, vendégek jöttek, hétvégére, úgyhogy 21:00-kor igenis olthatatlan vágyat éreztem kuglófot sütni! Az motivált, hogy vizualizáltam a reggelimet a hétvégén friss lekvárral illetve a pár napos szikkadt kuglóf darabokat joghurttal meglocsolva és gyümölcsökkel megfejelve. Utóbbi verzió a kedvencem amúgy, szerintem bitang jó, egyszerű és pláne gyors alternatíva, ha könnyed bűnbeesésre vágyik az ember lánya, ráadásul a maradék szárazabb kalács, kuglóf,  így nem vész kárba.

Szóval én szeretem, ha így indul a reggel(im):

DSCF4302

 

És így is:

 

DSCF4291Az fix, hogy nagy bűnöket nem követünk el ezzel a kuglóffal, igaz kalória szegénynek sem nevezném, viszont a diónak és a zabpehelynek köszönhetően tele van rosttal, jó fajta csokoládé gondoskodik az édességéről, illetve némi karobpor járul hozzá a kakaós ízhez.

A hétvégén kánikula várható, de este 9kor, ha ráértek…, szerintem megéri, sokáig eláll és nem szárad ki könnyen a belseje!

DSCF4271

Hozzávalók:

10 dkg darált dió

10 dkg apróra vágott étcsokoládé (én hozzáadott cukormenteset használtam Sparban kapható)

10 dkg zabpehely darálva (zabliszt is jó)

5 db tojás

2 evőkanál karobpor v étkakaópor

10 dkg nyírfacukor

1,25 ml tej

1 kisebb marék mazsola

rum

1/2 cs sütőpor

csipet só

vaj a forma kikenéséhez

A mazsolákat rumba áztattam kb. 1 órán keresztül. A csokoládét felaprítottam. A darált diót, a zabpelyhet, csipet sót, sütőport és a karobport összekevertem. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd a tejjel. A fehérjéket kemény habbá vertem. A tojásos keverékbe beleszórtam a csokidarabokat, majd a diós-zabos szárazanyagokat is hozzákevertem, végül pedig a felvert tojáshabot lazán beleforgattam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a kuglóf formát kivajaztam megszórtam kevés zabpehellyel, beleöntöttem a tésztát, majd kb. 40 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrzizzük. Én sütés közben lefedtem a tetejét sütőpapírral, mert nagyon elkezdett barnulni.

Hűtés után kifordítható a formából.

DSCF4269

 

 

Nyers gyümölcsleves - Meggy-dió-aszalt vörösáfonya

Itt a következő főzés nélküli gyümölcsleves, ami az egyik kedvencem, mert darált dióval sűrítettem, az pedig nagyon jól passzol a meggyhez. Az “A” terv az volt, hogy ribizliszemek kerülnek bele majd az áfonya helyett, de miután fél óráig köröztem sasmadárként a piacon, feladtam a vadászatot, aznap az összes ribizli elbújt előlem, úgyhogy jött a “B” terv, ami nem volt….De mivel éppen a magárus előtt bámészkodtam, így lecsaptam az aszalt vörösáfonyára, ami a fekete áfonyával ellentétben nem aranyárban kapható.

DSCF3544
No para, ha ez se lenne kéznél, pont jó lesz hozzá a friss málna is, esetleg aszalt  szilva. Most hagyományos fűszerezésű meggylevesre vágytam, úgyhogy szimplán szegfűszeget áztattam a rizstejbe egy csipet fahéj társaságában, de ezt is lehet variálni ízlés szerint. Legyetek kreatívak,  mert nem lehet elrontani…úgy értem, bármikor lehet korrigálni…:)

Amitől még érdekes lehet, hogy rizstejet csináltam hozzá és azt adta a folyadékalapot a leveshez, szóval laktózérzékenyek is bátran ehetik nagy kanállal. Természtesen ezt nem muszáj, nyugodtan lehet tehéntejjel, sima vízzel vagy folyósabb joghurttal is készíteni, a rizstej receptjét viszont hozom Nektek legközelebb!

DSCF3545

Hozzávalók 2 adaghoz:

30 dkg magozott megy

1 bögre rizstej

5 dkg darált dió

5 dkg aszalt vörösáfonya

pár csepp citromlé

2 teáskanál nyírfacukor

fahéj, szegfűszeg

A tejbe beledobáltam néhány szem szegfűszeget és egy csipet fahéjat, mivel utóbbiból csak őrölt volt, de ha van kéznél egész fahéj, áztassatok bele azt. Beleszórtam a nyírfacukrot és kicsit felmelegítettem, nem kell forralni, csak legyen meleg, hogy a fűszerek átadják aromájukat a tejnek. Félretettem hűlni. Ezalatt kimagoztam a meggyet, facsartam rá pár csepp citromlevet, ledaráltam a diót, azt is rászórtam a meggyre, majd ráöntöttem a tejet és összeturmixoltam. Beleszórtam a darabolt vörösáfonyát, amit célszerű kicsit ázni hagyni benne, hogy puhább legyen, aztán fogyasztható langyosan is, de hidegen még finomabb.

Itt pedig elolvashatjátok a tavaly készült meggy-málna-kókusztej verziót!

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!