Pálmafa Project

Currys kókusztejes finomfőzelék

Na, akkor vigyünk némi napsütötte színt a mai napba. Ha már a négy fal közé szorultam a szabadságom alatt, és nem azért mert annyit ettem..bár azért aaaannnyira vissza sem fogtam magam… De majd jövő  héten lesz “égazsírégazsír” érzés az edzőteremben, de most még hurrá nyaralunk! Már csak az időjárással kéne elbeszélgetnem…

Ez a modern finom főzelék még a múlt héten készült, amiért szerettem volna megosztani veletek, az az, mert végre nyár van és nem kell semmiből konzervet vásárolni, minden egyes összetevője kicsattan a frissességtől. Ez a currys ízkombináció meg amúgy is a kedvencem, de volt már a tányéron spenótos, édesburgonyás-sárgarépás, burgonyás-zöldborsós, sütőtökös-padlizsános, és gyömbéres-csirkés verzió is.

DSC_0293

Azt is fontos megemlíteni, hogy ezt az ételt glutén és laktózérzékenyek is bátran elfogyaszthatják, mert kukoricakeményítővel van besűrítve, illetve tehéntej helyett kókusztejet adtam hozzá a végén, ami nem muszáj, lehet helyette tejföl is, de szerintem kár lenne kihagyni azt a plusz ízt amit a kókusz ad neki. Nem kell félni nem lesz kókusz íze, ha valaki nem lenne kókuszrajongó velem ellentétben… Viszont kap tőle a főzelék egy nagyon selymes, édeskés háttérízt. Szinte az összes currys ételbe használom. A kedvenc feltétek mehetnek hozzá, még akár bundás kenyeret is el tudnék képzelni mellé, de nekem a maradék krumpli palacsinta csúszott le az ebédhez.

DSCF3577

Hozzávalók:

1 csésze kukorica

1 csésze zöldborsó

1 csésze felkockázott sárgarépa

1 db vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1,5 deci kókusztej

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 fél mokkáskanál chilipor

1 mokkáskanál currypor

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

A kukoricát megfőztem, ami nálam annyit jelent, hogy hideg vízben tettem fel főni, úgy, hogy a főzővízbe beletettem a kukoricacsuhét is, mert így sokkal finomabb lesz. A vöröshagymát felkockáztam, a répát szintén, egy edényben felhevítettem 1 evőkanál kókuszzsírt, amin megpároltam a hagymát, rádobtam a répát és a borsót is egyszerre, kicsit átforgattam, majd felöntöttem éppen csak annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Beleszórtam a fűszerek felét, aztán megvártam míg a zöldségek megpuhulnak. Addig a megfőtt kukoricáról levágtam hosszában a szemeket és félretettem.

A kókusztejben elkevertem a keményítőt és  mikor a répa és a zöldborsó megpuhult, hozzáadtam a kukoricaszemeket is, majd beleöntöttem a kókusztejet, megszórtam a fűszerek másik felével és megvártam, míg besűrűsödik.

Sütőtökös padlizsános curry

Lassan olyan lesz a sütőtök a konyhámban, mint a só, alaphozzávaló, legalábbis még pár hónapig aztán szünetel a tökszezon. Addig viszont élvezem, hogy alig van olyan típusú étel, amiben ne állná meg a helyét, egyszerűen nem tud elrontani semmilyen ízt, sőt mindet elvarázsolja, legyen szó süteményről, levesről, köretről, egytálételekről, hússal vagy anélkül. Jelen esetben az utóbbi, persze lehet hozzá tenni húst, de nekem nem hiányzik egy ilyen ételből, hiszen anélkül is elég íz van benne és még laktató is, ha kerül alá rizs vagy kuszkusz akkor pláne. Én most egymagában és kanállal estem neki, szaftos és krémes a kókusztejtől, enyhén csípős a fűszerektől és édeskés a sütőtöktől. Erre mondják, hogy olyan igazi melengető étel.

Néha bolti kókusztejet használok, de most én magam kreáltam, mert sok kókuszreszelékem volt itthon, érdemes kipróbálni, semeddig nem tart az elkészítése, recept ITT található. Ha mégis idegenkedünk a kókusztejtől, használjunk tejszínt, de szerintem kár lenne kihagyni azt a plusz “nem bírom abbhagyni az evést” ízt, amit ez az édeskés trópusi nedű ad neki. Ebből az ételből repetázni ér!

DSCF2218

 

Hozzávalók 2 főre:

1 db padlizsán felkockázva

negyed sütőtök felkockázva (kb. ugyanannyi mennyiségű legyen, mint a padlizsán)

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 dl kókusztej

1 teáskanál madras curry keverék (ha ez nincs akkor vegyesen: currypor, kurkuma, őrölt római kömény, gyömbér, chili)

kókuszzsír v más olaj

petrezselyem v koriander a tetejére

A sütőtököt meghámoztam a padlizsánt nem, felkockáztam őket, majd vékonyan meglöttyintve olívaolajjal, előmelegített sütőben megsütöttem. Kb. fél óra, ha apróra vannak vágva. Szépen megkaramellizálódnak a sütés alatt. Míg ők sültek, felaprítottam a vöröshagymát és üvegesre pároltam pár kanál kókuszzsíron. Ráöntöttem a kókusztejet, belereszeltem a fokhagymát, és megszórtam a fűszerekkel. Ebbe az alapba kerültek bele a megpuhult sütőtök és padlizsánkockák. Pár percig együtt rotyogtattam őket, míg a kókusztej kicsit besűrűsödött és zöldségeket is átjárta az összes íz. Aztán jó sok petrezselyemmel a tetején elégedetten elfogyasztottam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!