A curry igazi jolly joker recept! Rengeteg módon el lehet készíteni, millió hozzávalóból, csak a fűszerezése marad hasonló, bár ott is lehet variálni, hogy éppen milyen curry keverékhez van kedvem, mennyire legyen csípős, de általában ezeket a fűszereket használom legszívesebben.Minden hétre kell egy ilyen étel, nálam legalábbis sűrűn előfordul, de két egyforma még nem született belőle. Ananászt eddig csak a csirkés verzióba tettem azt hiszem, de a lencséhez is jól passzolt, a spenótos rizs pedig annyira etette magát, hogy majdnem eltüntettem nagy kanállal az egészet.
Ebbe hús már felesleges, garantáltan senki nem marad éhes utána és a lencsének köszönhetően van benne fehérje is bőven. Hagyományos lencséből is megfőzhetitek, de a currys ételekhez szerintem jobban passzol a vörös, illetve picit gyorsabban is megfő. Kár, hogy a szép színét közben elveszíti és bebarnul, de annyi baj legyen, hiszen nagyon finom az íze! Tökéletes ebéd vagy vacsora, sokáig eláll, hiszen se tej, se tojás, se liszt nincs benne.Hozzávalók:
30 dkg vöröslencse
1 nagyobb ananász fele
1 mokkáskanál római kömény
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1 pici chili paprika
1 teáskanál kurkuma
fél mokkáskanál fahéj
pár szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
só
kókuszolaj
Köret:
3 deci rizs
1 zacskó bébi spenót
só
A rizst dupla vízben megfőztem, sóztam, majd mikor elkészült hozzákevertem a kis darabokra tépkedett spenótot.
Az újhagymát kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam a vörös lencsét, befűszereztem, hozzáadtam az aprított chilit is, átforgattam, majd felöntöttem, annyi vízzel, ami kb. két ujjnyival ellepi és lefedve főni hagytam. 15-20 perc elég a vöröslencsének, hogy megpuhuljon és közben beszívja a folyadékot, ami, ha nem elég, akkor 1,5 decinként szoktam pótolni. Közben belereszeltem a fokhagymát és a gyömbért is. A legvégén pedig hozzáadtam a friss, felkockázott ananászt és már tálalható is.