Pálmafa Project

Korianderes borsófőzelék

Cukorborsó főzelék után áhítozván, nem féltem olyan fűszerekhez nyúlni, amitől egy teljesen más főzelék kerekedett ki, mint a megszokott, avagy végre eljutottam a kedvenc piacomra és hazatértem egy rakás korianderrel.A végeredmény az egyik legjobb főzelék, amit valaha ettem, pedig én sokszor használom ezeket a fűszereket, és mégis, ez valahogy most nagyon ott volt. A másik célom pedig az volt, hogy Miss Rózi is falatozzon végre borsófőzeléket, mert szinte mindent megeszik, amit eddig adtam neki, de a borsó nem volt túl népszerű, igaz, azt bébiétel formájában kapta először. Természetesen 10 hónaposan, őt még ilyen fűszerekkel nem sokkolom, de leírtam az elkészítésnél, hogy készült, az ő főzeléke.

Nos, visszatérve a felnőtt verzióra, kivételesen liszttel és joghurttal habartam a főzeléket, most ehhez volt kedvem, de ha glutén-, és laktózmentesen szeretnétek, akkor turmixoljatok vissza pár merőkanál borsót, vagy használjatok rizslisztet, joghurt helyett pedig kókuszkrémet vagy azt hagyjátok el. A hangsúly a fűszereken van, attól lesz olyan az íze, hogy A férfi is repetáért kiáltott…

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó

1 csokor koriander

fél póréhagyma

hüvelykujjnyi gyömbér

fél teáskanál római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 deci joghurt (Aldis kecskejoghurtot használtam, de bármilyen jó)

2 evőkanál tönkölyliszt

1 evőkanál citromlé

só, bors

kókuszolaj

Feltét:

1 egész csirkemellfilé

1 teáskanál méz

1 teáskanál mustár

pár csepp citromlé

só, bors

kókuszolaj

A póréhagymát 1 kanál kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a zöldborsót, kicsit ezt is kevergetve hagytam átmelegedni, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Én baba kompatibilisen főztem, tehát a fűszereket csak akkor adtam hozzá, mikor a borsó megfőtt, előtte pedig neki kivettem a pórés borsóból pár kanállal. DE, ha bébi nincs a közelben, akkor a fűszereket, reszelt gyömbért, a borsóval együtt tegyétek a fazékba, és hagyjátok kicsit pirulni együtt őket, aztán a víz.

Szóval, mikor a borsó megfőtt, egy kis tálban elkevertem a lisztet a joghurttal, adtam hozzá pár kanál főzőlevet és visszaöntöttem a fazékba, majd megvártam, míg újból felforr és besűrűsödik, rottyan egyet és elkészült. Friss citromlevet öntöttem még hozzá tálalás előtt és beleszórtam a felaprított koriandert is.

Közben egy serpenyőben pici kókuszolajon lepirítottam a csirkét, ebből is vettem ki a babának, majd folytattam a miénket, hozzáadtam a mézet, mustárt, sót, borsot, pici vizet, amit megvártam, míg elfő és színt kap a csirke, és el is készült, ehhez is ment a végén egy facsarás citrom.

A babaverziónál pedig turmixolásra került a pórés borsó a csirkével illetve pároltam még neki a főzelék felett párolóedényben répát, plusz, hogy még édesebb legyen, egy kis reszelt almát is kapott hozzá. Elfogyott…

Currys kókusztejes finomfőzelék

Na, akkor vigyünk némi napsütötte színt a mai napba. Ha már a négy fal közé szorultam a szabadságom alatt, és nem azért mert annyit ettem..bár azért aaaannnyira vissza sem fogtam magam… De majd jövő  héten lesz “égazsírégazsír” érzés az edzőteremben, de most még hurrá nyaralunk! Már csak az időjárással kéne elbeszélgetnem…

Ez a modern finom főzelék még a múlt héten készült, amiért szerettem volna megosztani veletek, az az, mert végre nyár van és nem kell semmiből konzervet vásárolni, minden egyes összetevője kicsattan a frissességtől. Ez a currys ízkombináció meg amúgy is a kedvencem, de volt már a tányéron spenótos, édesburgonyás-sárgarépás, burgonyás-zöldborsós, sütőtökös-padlizsános, és gyömbéres-csirkés verzió is.

DSC_0293

Azt is fontos megemlíteni, hogy ezt az ételt glutén és laktózérzékenyek is bátran elfogyaszthatják, mert kukoricakeményítővel van besűrítve, illetve tehéntej helyett kókusztejet adtam hozzá a végén, ami nem muszáj, lehet helyette tejföl is, de szerintem kár lenne kihagyni azt a plusz ízt amit a kókusz ad neki. Nem kell félni nem lesz kókusz íze, ha valaki nem lenne kókuszrajongó velem ellentétben… Viszont kap tőle a főzelék egy nagyon selymes, édeskés háttérízt. Szinte az összes currys ételbe használom. A kedvenc feltétek mehetnek hozzá, még akár bundás kenyeret is el tudnék képzelni mellé, de nekem a maradék krumpli palacsinta csúszott le az ebédhez.

DSCF3577

Hozzávalók:

1 csésze kukorica

1 csésze zöldborsó

1 csésze felkockázott sárgarépa

1 db vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1,5 deci kókusztej

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 fél mokkáskanál chilipor

1 mokkáskanál currypor

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

A kukoricát megfőztem, ami nálam annyit jelent, hogy hideg vízben tettem fel főni, úgy, hogy a főzővízbe beletettem a kukoricacsuhét is, mert így sokkal finomabb lesz. A vöröshagymát felkockáztam, a répát szintén, egy edényben felhevítettem 1 evőkanál kókuszzsírt, amin megpároltam a hagymát, rádobtam a répát és a borsót is egyszerre, kicsit átforgattam, majd felöntöttem éppen csak annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Beleszórtam a fűszerek felét, aztán megvártam míg a zöldségek megpuhulnak. Addig a megfőtt kukoricáról levágtam hosszában a szemeket és félretettem.

A kókusztejben elkevertem a keményítőt és  mikor a répa és a zöldborsó megpuhult, hozzáadtam a kukoricaszemeket is, majd beleöntöttem a kókusztejet, megszórtam a fűszerek másik felével és megvártam, míg besűrűsödik.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!