Pálmafa Project

Ananászos kókuszos Pavlova torta

Maradék tojásfehérje + maradék tejszín+konyhapulton található bármilyen gyümölcs = Pavlova torta

A légiesen könnyű desszert, amit mindenki imád, még az is, aki amúgy utálja a habcsókot. Utóbbi lennék én. Az a jó ebben a receptben, hogy könnyű elkészíteni, nincs sok meló vele, egyszerűen lehet alakbarát verziót varázsolni belőle, és nagyon szépen mutat az asztalon, annak ellenére, hogy semmilyen extra kézügyesség nem kell hozzá, ami nálam szintén nem utolsó szempont… Ez szimplán attól szép, hogy rusztikus.

Tejszín helyett legtöbbször sűrű görög joghurtot szoktam a tetejére halmozni, sőt mascarpone is tökéletes hozzá, szóval bármilyen sűrű kence, ami éppen kéznél van. Korábban én is tettem a tésztájába 1 evőkanál kukoricakeményítőt, ez általában mindegyik receptben szerepel, viszont most nem volt otthon, így kihagytam és semmi különbséget nem éreztem, szóval nem muszáj emiatt keményítőt venni.

Ebből a mennyiségű tojásfehérjéből lehet 4 kicsi pavlovát is készíteni, így mindenki eldöntheti mit kér a tetejére, gyümölcsöt vagy csokit, vagy ebben sorrendben mindkettőt. Szerintem a gyerekeknek is jó móka lehet, ha feldíszíthetik a saját habcsóktortájukat.

Mindenki fog repetát kérni, erre készüljetek!

Hozzávalók 4 főre:

4 db tojásfehérje

20 dkg nyírfacukor v eritrit

1 teáskanál almaecet

csipet só

Tetejére:

1 kisebb ananász

1,5 deci habtejszín

1 deci kókuszkrém v pár kanál kókuszreszelék helyette

5 dkg étcsoki olvasztva

Elkészítése:

A sütőt előmelegítettem 130 fokra.

A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, mikor félkemény volt a hab, akkor hozzászórtam a cukrot, csipet sót, tovább habosítottam, majd hozzáöntöttem az almaecetet is. Akkor jó a hab, ha megáll a habverő tetején és nem folyik le.

Sütőpapírt helyeztem a tepsire, és nagyon vékonyon egy pici darab kókuszzsírral a közepét kiolajoztam, így könnyen lejön majd a torta aljáról a papír és tuti nem törik szét.

Kb. 23 cm átmérőjű körben rákanalaztam a habot a papírra. Nem szükséges lesimítani, szépen mutat ha dimbes, dombos  a teteje, de a közepe azért ne legyen púpos, azt ki lehet kicsit mélyíteni, hogy megálljon benne a töltelék majd.

Légkeverésre állítottam a sütőt és 1 óra alatt megsütöttem, majd nyitott tepsiajtónál még 1 órát hűlni hagytam a tortát. Kopogtassátok meg óvatosam, ha teljesen szilárd akkor le lehet húzni róla a sütőpapírt, ráhalmozni a felvert tejszínhabot, amibe belekevertem a kókuszkrémet előtte. Ha utóbbi nincs kéznél, akkor nyugodtam szórjatok bele kókuszreszeléket, nem kell sok, maradjon lágy a krém. Rászórtam az ananászdarabokat is, és vékonyan megcsorgattam olvasztott étcsokival.

Inkább kanalazós, mint villával evős desszert!

 

 

Narancsos csokis brownie torta

Ez egy kalandos tortasütés lett mondhatni. Egy kedves barátnémet szerettem volna szülinapjára meglepni vele és azt hiszem sikerült is, tudna mesélni…. Itt jött a képbe egy másik kedves barátné, aki már ódákat zengett az ő híres marcipános narancsos tortájáról.

20161119_113508-2Recept elkér, majd gondolatban már dobtam is ki belőle a marcipánt, mert nem vagyunk jóban…. Mozart kugel formájában még lecsúszott nagy duzzogva Salzburg magasságában pár éve, de töményen nem. Mire kedves barátné közölte, hogy de az kell bele, majd lájtos vitába lendültünk. Na jó, konkrétan hisztiztem, mert amúgy is szuper hangulatban voltam, hogy de nem lesz benne, de lesz, de nem lesz. Ok, legyen, megadom magam, de akkor te hozod a marcipánt, mert én nem veszek, azt sem tudom hol lehet kapni… Mint megtudtam azóta, a boltban. Olyan kis hengerbe csomagolva.

Eredetileg ez egy brownie recept, amiből ő kreált tortát egy alkalomra, úgyhogy most is ez volt a terv, megsütöttem a tésztát előre, hogy mikor megérkezik a többi hozzávaló barátnéval együtt, csak össze kelljen állítani. Na most a brownie-ról ugyebár tudjuk, hogy eleve egy szaftos, belül még ragacsos sütike, szóval minden esély meg van rá, hogyha kettévágjuk szétesik. Pláne, ha okosjány(én) kisebb formában süti (24cm-esben), hogy magasabb legyen a tészta, ami ugyan jó ötlet, de több idő kellett volna, hogy átsüljön. Én annak ítéltem meg, hát kivettem, kihűlt kettévágtuk és naná, hogy lazán beszakadt a közepe…. Ismét hiszti, hogy ebből , hogy a bánatba lesz torta estére, és hogy miért nem a bevált csokitorta receptemhez nyúltam inkább….

Mire kreatív barátné átveszi az irányítást összeaplikálja a tortát, a keletkezett krátert pedig egy nagy marék dióval betömi, majd torta innentől kráter süti néven fut…. Jó sok csoki még rá és mandarin, hisz az is ápol és eltakar, úgyhogy végül kezdetét vette, az azóta “krater cake party” néven elhíresült mulatság…

Összegzés: a torta elfogyott, nagyon finom, a marcipán kell bele, épp csak egy pici ízt ad neki, ettől lesz különleges.

20161119_113610

Hozzávalók 28 cm-es formához:

20 dkg liszt (nálam fehér tönköly és rizsliszt keveréke)

fél csomag sütőpor

6 tojás

20 dkg vaj

30 dkg narancsos étcsoki (“lidlis”)

25 dkg nyírfacukor

6 evőkanál narancs v baracklekvár

5 dkg apróra vágott dió

Töltelékhez:

egy kis csomag natúr marcipán

1 marék kandírozott apróra vágott narancshéj

még pár pötty lekvár(elhagyható)

Tetejére:

5 dkg olvasztott étcsoki

5 dkg dió

narancs v mandarinszeletek

A csokit vízgőz felett felolvasztottam a vajjal, a cukrot habosra kevertem a tojásokkal, hozzákevertem a lekvárt, a lisztben elkevertem a sütőport, majd az aprított diót. A csokit beleöntöttem a cukros vajas keverékhez, majd ebbe beleszórtam a lisztet és egy kivajazott tortaformában simítottam a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sül meg, de ez sütőfüggő és tűpróbával ellenőrizni kell.

Mikor a tészta kihűlt egy hosszú késsel kettévágtuk, a marcipánt kinyújtottam, kb. akkorára mint a tortalap, rásimítottam, megszórtuk a kandírozott naranccsal, lekvár pöttyök is kerültek még rá, majd befedtük a másik (lyukas) tortalappal és ismét felolvasztottam 5 dkg csokit vízgőz felett, majd rácsorgattuk a torta tetejére, amit szeletekre vágott mandarinnal és dióval díszítettünk. Hűtőben legalább egy fél órát kell neki állni, hogy a csoki megdermedjen.

Kókuszos csokis zabkeksz

Ennél egyszerűbb kekszet nem igen tudok elképzelni, amihez kivételesen tényleg semmi különlegesebb hozzávalót nem csempésztem, ami egy átlag háztartásban ne lenne fellelhető. Bármilyen ízesítésű lehetne, én mindig variálom aszerint ami éppen kéznél van, most a kókusztej készítésnél visszamaradt reszeléket akartam felhasználni, így ezért kókuszos lett, de mivel ott figyelt a szemem előtt némi csokika, hát beledobtam pár morzsát.

20160430_093050~2Kb. 20 perc alatt dobtam össze egyik este 11-kor, hogy másnap meglepjem vele a barátnémat és a gyerkőceit. Mikor elhangzott a “kéremareceptet” mondat, akkor jöttem rá, hogy fogalmam sincs pontosan, mert csak úgy szórtam, kevertem hol érzéssel, hol anélkül… a lényeg igazából, hogy a végén formázható és ne folyós állaga legyen a masszának, a liszt sem muszáj, mehet az egész mennyiség zabpehelyből akár. Lehet vele játszani na, még tojás, vaj, és némi cukor legyen, akkor elrontani nem lehet. Tehettek bele fahéjat, vagy citromhéjat, dió, aszalt gyümiket, ahogy tetszik.

Persze azért előástam egy régebbi alapreceptet hozzá, bátran nekiállhattok, kezdő konyhatündérek is bármikor, érdemes dupla adaggal indítani, mert gyorsan fogy…

20160430_092939~2Hozzávalók kb. 14 darabhoz:

6 dkg zabpehely

8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (más liszt is jó)

fél-fél mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna

5 dkg étcsoki (bármilyen csokimaradék jó)

10 dkg nyírfacukor v nádcukor v ami kéznél van

6 dkg vaj

2 db tojás

6 dkg kókuszreszelék

csipet só

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Egy edényben összekevertem a száraz anyagokat, a zabpelyhet, lisztet, sót, kókuszreszeléket, sütőport, szódabikarbónát, apró darabokra vágott csokit, egy másik edényben a tojást a vajjal és a cukorral habosra kevertem.

Végül a kettőt összeöntöttem, elkevertem és sütőpapírral bélelt tepsire kb. diónyi gombócokat tettem, a tetejüket kicsit kézzel lelapítottam, majd kb. 12-15 perc alatt megsütöttem. Mikor kiveszitek még puhának tűnik, de ahogy hűl megszilárdul. Fémdobozban sokáig eláll, de esélye sincs….

Csokis mogyoróvajas torta

Brutál kalóriabomba következik, ha komoly diétán vagytok, nos…öööö….akkor ott is kell mindig egy pihenő nap pár hetente, na akkor egyetek ebből bátran egy hatalmas szeletet. Bár ez esélytelen, mert egy vékonyabbal is néha küzdelem megy ebéd után, annyira tömény.

DSCF8913A család egyik kedvenc tortája, Anyukám süti szülinapokra, valami régi Fakanál újságból ollózta ki talán, és már rég fel akartam tenni a blogra, de abba elfáradtam, hogy a receptet leírjam. Ne ijedjetek meg azért, bonyolultnak tűnik, de semmivel sem durvább, mint akármelyik másik több lapos szülinapi csoda.

Viszont az íze…. Hmm, nos nevezték már “hűűű b…m…” tortának is, mert aki megkóstolta, az első falat után csak ennyi bírta elhagyni a száját… Üt, na, nincs mit szépíteni. Én nem szeretem a gejl sütiket amúgy, ami tele van habbal, krémmel, ételfestékkel stb. ez nem is olyan. Ez máshogy küld a padlóra, jó értelemben, pedig már attól cukorsokkot kaptam, hogy belenéztem a receptbe. Huh…

Ne akarjunk ebből szerintem nagyon egészséges lájtos verziót készíteni, persze kísérletezni lehet, de ez még nyírfacukorból sem lenne könnyed desszertálom. Mondjuk én már a máznál azért megfelezném a cukormennyiséget, vagy harmadolnám…Vagy kihagynám… és a krémsajt mellé, még görög joghurtot kevernék és akkor kenhető lenne.  De akkor is ott a vaj, a mogyoróvaj, utóbbi nagyon fontos, és hangsúlyoznám, hogy ne Nutellát rakjatok bele, hanem a sós, igen, sóóós, földimogyoróvajat. Teljesen más a kettő, a földimogyoróvajnak pont a sóssága adja meg a csoki mellé a pikáns ízt, amúgy a Lidiben tudtok venni ilyet. Egy időben a Zanyukám ír vajkrémmel sütötte ez a tortát, Sparban kapható, ami isteni finom, de nem óccó, de a sima teavaj is tökéletes hozzá. A margarint viszont ismét hagyjuk a polcon…

Süssétek meg és az ünnepeltek imádni fogják, ígérem!

DSCF8922Hozzávalók 28 cm-es kapcsos tortaformához:

Tésztához:

35 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

fél tk só

10 dkg olvasztott vaj

12,5 dkg földimogyoróvaj (nem Nutella, hanem a sós Lidl-ben kapható pl.)

45 dkg nádcukor

4 db tojás

1 cs vaníliás cukor

1 csésze tej (1,5 deci)

Krémhez:

4 dl tejszín

12,5 dkg nádcukor

35 dkg étcsokoládé

12,5 dkg földimogyoróvaj

Mázhoz:

35 dkg krémsajt (pl. Mascarpone)

40 dkg porcukor

6 ek vaj

1 tk vanília aroma

1,2 dl tejszín

A krémhez a tejszínt és a cukrot tegyük egy tálba és addig melegítsük, míg elolvad a cukor, de ne forrjon fel. Húzzuk félre a tűzről, és tegyük bele a csokoládét, várjuk meg, míg beleolvad, végül tegyük hozzá a mogyoróvajat és dolgozzuk össze. Tegyük egy éjszakára hűtőbe, de ne fedjük le.

A tésztához keverjük habosra a vajat, a mogyoróvajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ha kézi mixert használunk, vegyük alacsonyabb fokozatra, és úgy szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát meg a sót, a tejjel felváltva.

Egy kivajazott, lisztezett tortaformában tegyük a tésztát. 180 fokos sütőben legalább 25 percig süssük, de tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában pár percig hűlni, mielőtt lekapcsoljuk az oldalát. Majd teljesen hűtsük ki.

A mázhoz kézi habverővel keverjük ki a krémsajtot, 1 és fél csésze porcukorral, a vajjal és a vanília aromával. A maradék cukorral habosítsuk fel a tejszínt és kanalanként adagolva adjuk a krémsajthoz.

Tegyük 1 órára hűtőbe, míg kissé megszilárdul. Közben a tésztát vágjuk 3 lapra, kenjük meg a krémmel, majd a tetejétől kezdve vonjuk meg a mázzal. Tálalásig hűtőben táruljuk.

A tetejét díszítsétek ki, mogyoróval, vagy dióval, mandulával, csokiforgáccsal.

Bounty torta

Ezt imádni fogjátok! Pláne, ha hozzám hasonlóan kókuszrajongók vagytok!

DSCF8651

Szülinapra készítettem, ezt a tortát eme recept szerint. Tudjátok, hogy nem bírom megállni, hogy ne variáljak rajta valamit, pedig most nem terveztem, dehát a sors közbe szólt ugyebár, és kevés lett a kókuszreszelék, így a tésztájába ahelyett zabkorpa került.  Ez a kis csínytevés senkinek nem tűnt fel, mert a krém brutálisan kókuszos, a piskótában meg amúgy is a kakaó dominál inkább és a dió. Utóbbi az eredeti recept szerint mandula, dehát ha egyszer végre van új dió, sőt még a tavalyiból is volt, akkor minek költsünk mandulára…. Tök mindegy melyiket teszitek bele, lehet akár mogyoró is, ha az van kéznél vagy lehet mind a 15 dkg szárazanyag kókuszreszelék, amihez kedvetek van.

DSCF8654

Ne ijedjetek meg, mert én már megtettem helyettetek, hogy a tészta túl lapos, pont jó lesz a végeredmény, de ha magasítani szeretnétek, akkor süssétek 22 cm-es sütőformában. A csoki elég tetemes mennyiségű rajta, talán kevesebb is elég lenne, de én biza ráborítottam az egészet, valahogy nem reklamált senki…

Nincs benne se liszt, se tej, de ettől még nem annyira kalóriaszegény, úgyhogy bátran menjetek el sportolni utána egy órácskát, így megjutalmazhatjátok aztán magatokat még egy szelettel. Fogjátok rám…

DSCF8661Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

10 dkg darált dió (mandula is jó)

5 dkg kókuszreszelék( ennek híján nálam zabkorpa)

2 evőkanál étkakaópor

3 db tojás

2 evőkanál méz

1 kávéskanál szódabikarbóna

csipet só

Krémhez:

250 gr kókuszreszelék

4 dl kókuszkrém (Cocomas)

3 evőkanál nyírfacukor

1 csomag zselatinfix por (v 2 db lapzselatin)

Csokimázhoz:

80 ml víz

50 gr 70-80 %-os étcsokoládé

50 gr étkakaópor

50 gr kókuszzsír

A piskótához a tojást habosra kevertem a mézzel, majd a szárazanyagokat egy külön tálba szórtam, végül a kettőt összeforgattam és egy kivajazott kapcsos tortaformába öntöttem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizzétek.

Míg a piskóta hűlt, a krémhez összemelegítettem kicsit a kókuszkrémet és elkevertem benne a zselatinport és a nyírfacukrot. Elzártam alatta a gázt és beleforgattam a kókuszreszeléket is. Mikor langyosra hűlt ráöntöttem a piskótára és egyenletesen elsimítottam a tetején, ezután hűtőbe tettem egy éjszakára. Elég pár óra is neki, míg a krém megdermed.

Másnak vízgőz felett összeolvasztottam a csokimáz hozzávalóit, simára kevertem, és nem túl forrón ráöntöttem a tortára, de előtte levettem róla a tortaforma oldalát és egy tálra tettem. Eztán hűvös helyre került és a csoki pikk pakk rádermedt és szeletelhető volt.

Még nem késő nekiállni! - Csokis mogyorókrém 10 perc alatt

Avagy Nutella házilag, jó minőségű alapanyagokból. Lepjétek meg magatokat reggelire vele, vagy csempésszétek másoknak a fa alá. Még 24-én délután sem késő nekiállni, annyira egyszerű. Ha van otthon némi mogyoró, kakaó, csoki, akkor nyert ügyetek van. Sőt mondok egyszerűbbet, ha a bejglitöltelékbe való dióból maradt egy kicsi, akkor mennyei diókrém is lehet belőle.

DSCF5424Azért megsúgom, ne olyan ízt várjatok, amit a bolti Nutellától megszoktatok. Szerintem annál jobb… Állagra is könnyebb, viszont finoman darabos, ami nem zavaró, de mégis egyszerűbben kenhető, akár palacsintába is. Mert hogy én ezt kenyérre nem kenném, valahogy régen sem értettem, hogy miért kerül a csokikrém oda…Ízlések és pofonok. Egy nagy kanállal viszont szorosan összefonódva el bírtam tűnni a spájzban időnként az üveg után kutatva… Igazi csokivadász voltam. Hát kalóriaszegénynek ezt sem nevezném, de legalább tartósítószer, ízfokozó nincsen benne, viszont 3 féle csokiíz annál inkább. A karobpor nem kötelező bele tudom, hogy ez nincs minden háztartásban, elég a sima étkakaópor is és bármilyen maradék csokoládé, persze klassz ha ebből is inkább a magas kakaótartalmút használjátok.

A kókusztej ad neki egy plusz selymességet és ízt, de a tehéntej is megteszi és kókuszolaj helyet a vaj is. Margarint viszont inkább ne…

Egy szó, mint száz szeretni fogja az aki a reggeliző asztalon vagy a karácsonyfa alatt szembe találja magát vele!

DSCF5430

Hozzávalók 1 üveghez:

10 dkg törökmogyoró

2 evőkanál kókuszolaj

5 dkg 70 %-os étcsoki

1 teáskanál étkakaópor

1 teáskanál karobpor

3 evőkanál méz

1 deci kókusztej

A mogyorókat egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd konyharuhába bugyolálva, a pulton hempergetve ledörzsöltem róla a barna héját. Ezután finomra daráltam, egy tálba öntöttem. A csokit vízgőz felett felolvasztottam, picit hűlni hagytam, elkevertem benne a karobport, kakaóport, mézet, kókuszolajat, kókusztejet, majd a darált mogyoróhoz öntöttem. Alaposan összekevertem és üvegbe töltöttem, majd hűtőbe került.

Főzz lekvárt ajándékba! -Csokoládés céklalekvár

Mese a cékla és a csokoládé barátságáról. Ugyanis a vitaminbomba és az édes bűnbeesés nem zárják ki egymást. Abszolút említhetőek egy lapon. A cékla édes. A csoki is. A cékla egy zöldség. Miért a csoki nem? Hiszen (jó esetben) kakaóbabból készül, ami pedig a kakaófán terem. Ződség ha mondom.

DSCF5286Lekvárt főzni nem egy bonyolult dolog, bár én sem gondoltam, hogy sűrűen nekiállok ilyesminek. Pedig elárulom, hogy ezt egy átlagos hétköznap, meló után hazaesve cirka 1 óra alatt hoztam össze, anélkül, hogy vért izzadtam volna. Hacsak azért nem, mert komoly erőfeszítést igényelt, hogy miközben keverem kavarom turmixolom, ne nyalakodjak bele. De megálltam, és hátba is veregettem magam, aztán persze elmentettem magamnak is egy üveggel…

Akkor is megszerethetitek ezt a lekvárt, ha amúgy a szátok közelébe sem emelnétek a céklát, viszont annak is ízleni fog, aki valamilyen csoda folytán nem ápolna szoros kapcsolatot az étcsokoládéval!

DSCF5297Étcsokipárti lettem, már csak azért is, mert azt kevesen szeretik, így több marad nekem. Nem eszem sűrűen, van, hogy hetekig semmi, de ha a birtokomban van egy jó minőségű példány, akkor kincsként bánok vele és 1-1 kocka naponta semmilyen kárt nem okoz. Ha bűnbe estek a csokival, nyugodtan vígasztaljátok magatokat azzal, hogy kis(!!!) mennyiségben csemegézve jót tesz a szívműködésnek, vérnyomásnak, flavonoidokat is tartalmaz, fokozza az agyműködést, hangulatjavító hatását meg említenem sem kell ugyebár… Szóval szépen levezethető, hogy a jó minőségű magas kakaótartalmú csokika igenis beilleszthető az egészségtudatos táplálkozásba!

DSCF5299És most nem arra buzdítanálak benneteket, hogy ha nem szeretitek a zöldségeket, vagy gyümölcsöket, akkor bőszen tunkoljátok őket csokoldéfolyamba, hogy könnyebben csússzon, de igenis jár néha. Úgyhogy ajándékozzatok üvegbe zárt nyalánkságokat, mert sokkal nagyobb élmény saját kezűleg készíteni azt, közben feldíszíteni a lakást, karácsonyi hangulatba kerülni, mint “ndkturmixgépért” lekönyökölni egymást a boltokban…És ilyesminek szerintem mindenki jobban is fog örülni. Aztán persze ne felejtsétek el magatokat is kényeztetni reggel vele!

Ha már ajándék és üvegben, készítsetek forró csoki port vagy narancslekvárt is!

DSCF5295Az eredeti receptre itt leltem rá, de én intenzívebb gyümölcsös ízre vágytam, így alma, narancsdarabok és reszelt gyömbér is került  a lekvárba teljes ízharmóniában. A cukor mennyiségét pedig a felére csökkentettem, így is bőven édes.

Tényleg klassz, reggelire pirítósra kenve, de akár süteménybe krémként is megállja a helyét.

Hozzávalók 5 kis üveghez:

1 kg cékla

1 db alma

1 db narancs

fél citrom leve

10 dkg 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé

1 evőkanál reszelt gyömbér(lehet dupla ennyi, ha csípősebben szeretitek)

5 dkg nádcukor vagy nyírfacukor

A céklát egészben, héjastól feltettem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Az üvegeket és a tetejüket forrásban lévő vízbe tettem pár percre egy nagy lábosban. Az almát és a gyömbért lereszeltem a csokit darabokra tördeltem, a narancsot felkockáztam. A céklát egy villával ellenőriztem, mikor könnyen bele lehet szúrni akkor elkészült. Leöntöttem róla a vízet,  hideg víz alatt kicsit lehűtöttem, majd egy krumplihámozóval meghámoztam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A gyümölcsökkel és a cukorral együtt egy lábosba tettem és negyed óráig együtt rotyogtak. Közben beleszórtam a csokit is, megvártam míg szépen beleolvad, ezután lehúztam a gázról és a botmixerrel összepürésítettem. Nem folyós, jó sűrű lekvár lesz.

Az üvegeket kibányásztam a lábosból, ügyelve arra, hogy ne tapogassam össze a szájukat és a tetők belsejét. A meleg lekvárt belekanalaztam, rácsavartam a tetőt és pár percre fejre állítottam őket. Ezután száraz dunsztba mentek aludni egy napra, vagyis egy jó nagy pokrócba bugyoláltam őket.

Felbontás után hűtőben tárolandók.

Diós csokis zabpelyhes kuglóf

Régóta el volt már mentve ez a recept, és adott volt egy csütörtöki nap, mikor is reggel erőm teljében úgy éreztem, hogy nem leszek én még este fáradt ehhez tutira, estére ez határozottam megváltozott nem is volt visszaút, vendégek jöttek, hétvégére, úgyhogy 21:00-kor igenis olthatatlan vágyat éreztem kuglófot sütni! Az motivált, hogy vizualizáltam a reggelimet a hétvégén friss lekvárral illetve a pár napos szikkadt kuglóf darabokat joghurttal meglocsolva és gyümölcsökkel megfejelve. Utóbbi verzió a kedvencem amúgy, szerintem bitang jó, egyszerű és pláne gyors alternatíva, ha könnyed bűnbeesésre vágyik az ember lánya, ráadásul a maradék szárazabb kalács, kuglóf,  így nem vész kárba.

Szóval én szeretem, ha így indul a reggel(im):

DSCF4302

 

És így is:

 

DSCF4291Az fix, hogy nagy bűnöket nem követünk el ezzel a kuglóffal, igaz kalória szegénynek sem nevezném, viszont a diónak és a zabpehelynek köszönhetően tele van rosttal, jó fajta csokoládé gondoskodik az édességéről, illetve némi karobpor járul hozzá a kakaós ízhez.

A hétvégén kánikula várható, de este 9kor, ha ráértek…, szerintem megéri, sokáig eláll és nem szárad ki könnyen a belseje!

DSCF4271

Hozzávalók:

10 dkg darált dió

10 dkg apróra vágott étcsokoládé (én hozzáadott cukormenteset használtam Sparban kapható)

10 dkg zabpehely darálva (zabliszt is jó)

5 db tojás

2 evőkanál karobpor v étkakaópor

10 dkg nyírfacukor

1,25 ml tej

1 kisebb marék mazsola

rum

1/2 cs sütőpor

csipet só

vaj a forma kikenéséhez

A mazsolákat rumba áztattam kb. 1 órán keresztül. A csokoládét felaprítottam. A darált diót, a zabpelyhet, csipet sót, sütőport és a karobport összekevertem. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd a tejjel. A fehérjéket kemény habbá vertem. A tojásos keverékbe beleszórtam a csokidarabokat, majd a diós-zabos szárazanyagokat is hozzákevertem, végül pedig a felvert tojáshabot lazán beleforgattam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a kuglóf formát kivajaztam megszórtam kevés zabpehellyel, beleöntöttem a tésztát, majd kb. 40 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrzizzük. Én sütés közben lefedtem a tetejét sütőpapírral, mert nagyon elkezdett barnulni.

Hűtés után kifordítható a formából.

DSCF4269

 

 

Fehércsokis sütőtökös blondie

Pihe puha szaftos édesség a keverem-kavarom-kisütöm kategóriából.

Pár napja adott volt egy darab sütőtök és hozzá egy kérés, hogy legyen belőle a népszerű sütőtökös keksz. Nekem meg nagy arcom volt és gondoltam nem kell már a recept megy ez fejből is. Hát tévedtem. Elkészült és elfogytak ugyan a szörnyszülöttek, de a hozzávalók arányaival nagyon elcsúsztam valahol vagy a holdállás nem volt megfelelő aznap, mert az állaga és kinézete borzalom volt, nem voltam rá büszke maradjunk annyiban. Másnap az első kezem ügyébe kerülő sütőtök jött is velem haza, hogy orvosoljam a hibát, de útközben meggondoltam magam a célt illetően és keksz helyett előástam ezt a receptet, hisz már régóta tervben volt az elkészítése. Jó lett azt kell mondjam, pedig kevesebb cukrot és több sütőtököt tettem bele, de így is elég édes és puha, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, pláne, hogy gyorsan el is készül.

DSCF2391

Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:

10 dkg fehér csokoládé

25 dkg sült sütőtökpüré

15 dkg cukor(nálam fele-fele nyírfa és nád)

12 dkg liszt(nálam fele-fele fehér búzaliszt és teljeskiőrlésű rozsliszt)

3 tojás

10 dkg vaj

A fehércsokit és a vajat vízgőz felett felolvasztottam és hagytam langyosra kihűlni. Addig habosra kevertem a tojásokat a cukorral aztán a sütőtökkel, majd hozzáadtam a vajas csokis keveréket, végül pedig a lisztet is beleszórtam és csomómentesre kevertem a masszát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem.

DSCF2392

Sütőtök te édes...csokis...mézes...fahéjas

Én előre jeleztem, hogy sok(k) lesz a sütőtök a konyhámban!Talán merész vállalkozás egy héten ennyi sütőtökös receptet feltenni, de utánam a vízözön. A bejegyzés címébe is utólag biggyesztettem be a “csokis” szót, hogy vonzóbbá tegyem. Ha már csak 1 ember is megszereti a receptek alapján ezt a gyönyörűséget én biza örömtáncot lejtek, csak jelezzétek kérlek, mikor kezdhetem!

Ha kint hideg van és fúj a szél, jólesik ilyesmit sütni, kellemes meleg lesz a konyhában, és engem a sütőtöknek már a színe is mosolyra derít. Az illatának sütés közben pedig kimondottan idegkisimító hatása van véleményem szerint, pláne ha fahéjjal is találkozik sütőtökünk. Már pedig egy ilyen, kissé kaotikus hét után ez rámfért…

Ha édességet készítek belőle akkor csakis már előtte megsütött tököt teszek bele. Most egy egészet elkészítettem már előző nap kisebb darabokra vágva héjastól. Természetesen nem kellett az egész a sütibe, így néhány szeletre a sütés vége előtt pár perccel fahéjat szórtam és mézet csorgattam. Ez megint csak egy apró trükk, ha gyors nassolnivalóra vágyunk ami nem utolsósorban egészséges is.

Aztán a tök nagy része egy pihe puha kekszben fejezte be pályafutását, ami viszont már a hétvégére készült. Ismét bátor vagyok, hiszen ebből remélhetőleg már az Öcsikém is falatozni fog, viszont Ő lehet jobb ha nem tudja, hogy miből készült… Ő “nem lenni” ugyanis szoros barátságban a gyümölcsökkel és a zöldségekkel….

Ez a recept viszont több okból is pompás, egyrészt nem érezni benne koncentráltan a tök ízét, gyerekek is imádják ezt a két szememmel láttam. Másrészt a száraz anyagokat bátran lehet variálni, attól függően, hogy éppen mi áll otthon rendelkezésünkre zabpehely, zabkorpa, darált dió, teljeskiőrlésű lisztek. Lehet őket kombinálni együtt, külön külön, sosem csináltam még két egyformát. Ami viszont biztos, hogy mindig puha szaftos lesz a sütőtöknek köszönhetően. Picit tömörebb a keksz ha zabpehely is van benne, nem terül szét annyira a sütőben. Csokoládé elsősorban étcsoki legyen, de mostanában én tetemes mennyiségű mogyorós csokit halmoztam fel itthon, így azok kekszekben végzik felaprítva. A fűszereket használjátok ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citrom vagy narancshéj passzol hozzá.

Nálam abszolút befutó reggelire egy pohár tejjel.

Sütőtökös keksz:

Hozzávalók 32 darabhoz (két gáztepsi):

20 dkg liszt(nálam most 10 dkg rozs, 5-5 dkg zabpehely és zabkorpa)

15 dkg vaj

20 dkg sütőtök megsütve villával szétnyomkodva

20 dkg nyírfacukor v nád (én általában kevesebbet teszek bele, főleg ha tejcsokival készül)

5 dkg csokoládé apróra vágva (elhagyható)

5 dkg apróra vágott mogyoró, mandula, dió(elhagyható)

1 tojás

csipet só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a tojással majd a sütőtökkel. A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket, a felaprított csokoládét. Majd a nedves anyagokat hozzákevertem a lisztes keverékhez. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A gáztepsire sütőpapírt tettem és a masszából diónyi gombócokat formáztam, majd egymástól pár centire távol ráhelyeztem a  tepsire. Egy pohár aljával, amit bevizeztem előtte vagy egy villával lenyomkodtam a tetejüket, hogy korong alakúak legyenek kb. fél cm magasak.

15 perc alatt megsülnek, nem kell megijedni, hogy puhák mikor kivesszük őket, ez nem is a ropogós keksz kategória, de ha kihűltek azért szilárdabbak lesznek. Üvegben, fémdobozban sokáig eláll. De nem fog, nincs esély rá, mert elfogy.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!