Pálmafa Project

Sajtos baconös csirketorta, a finom és mutatós ebéd

Ezzel az étellel nagyon nem lehet mellényúlni, ki ne szeretné a sajtot, a csirkét és a vékonyra szeletelt jól megpirult bacont egy tányéron látni? Pláne, hogy tortára hajaz, egy szál gyertyával és még némi zöldséggel felcicomázva még szülinapi tortának is elmenne, ha az ünnepelt nem szereti az édeset.

DSCF5518Ő új tagja lett a repertoárnak, Anyukám egyenesen a szomszéd kezéből kapta ki a receptet, miután az elmesélte neki, ezért bizony ölre mennek a kedves vendégek. Nincs benne semmi zsákbamacska, a látszat ellenére az elkészítése is egyszerű csak egy jénai kell hozzá és mehet is bele a rakomány, aztán irány a sütő.

Kiadós étel, friss zöld saláta passzol mellé vagy egy jó téli vitaminsaláta.

DSCF5524

Hozzávalók:

4 db csirkemell

1/2 bacon szalonna

6 db tojás

30 dkg sajt

só, bors

liszt (nem baj, ha teljes kiőrlésű)

A bacon szeletekkel kibéleljük a jénai alját és körben az oldalait is.

A csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk. Besózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba. Jó szorosan a baconre pakoljuk egy rétegben. Megszórjuk a sajt felével, majd befedjük még egy réteg hússal amire rászórjuk a sajt másik felét.

Végül befedjük a maradék baconnel. Előmelegített sütőben addig sütjük míg a szalonna is megpirul a tetején. Kiborítás előtt fél órát pihentetni kell. Ezután egy tányért teszünk a jénai tetejére és arra ráfordítjuk.

Ettől biztosan jól laksz! - Csirkemelles, spenótos, rakott sütőtök

Kicsit sem kalóriaszegény, viszont nagyon sok íz van benne, tökéletes harmóniában. Ha olyan napra kell főzni, mikor több vendég érkezik és egész nap meló és pörgés van, ahova kell az energia utánpótlás, akkor ez egy ideális fogás lehet.

DSCF5003Eredetileg egy vega ételen gondolkodtam, régóta vágytam már sütőtök-spenót-ricotta triumvirátust letesztelni, sőt úgy terveztem, hogy még az a tészta sem feltétlen muszáj oda, és egy rakott “krumpli” jellegű étel rajzolódott ki lelki szemeim előtt. Először kolbászt akartam hozzádobni, aztán találtam lasagna tésztával készült recepteket is, végül úgy döntöttem, az kerül bele, ami éppen itthon van. Úgyhogy kiröppent a fagyasztóból a csirkemell, a szekrény mélyéről a maradék fussilli tészta, sőt még egy kevés szénhidrátcsökkentett kockatészta is ebben végezte. Nem engedhettem meg magamnak, hogy bárkinek fél órával az asztaltól való távozás után megkorduljon a gyomra és ilyen nem is történt, csak elégedett hümmöggés volt a pozitív visszajelzés falatozás közben.

Hosszadalmasnak tűnik az elkészítése, nos van egy jó hírem. Az is…. DE én úgy próbáltam leegyszerűsíteni, hogy előze este, elkészítettem a csirkemellet, a spenótot, a hagymát, és a sütőtököt, így másnap reggel csak kifőztem a tésztát és rétegeztem a jénaiban az egészet,  a besamel mártás és a ricottás krém pedig frissen került bele.

Megint megkockáztatom kijelenteni, hogy szerintem annak is ízleni fog, aki nem rajong a sütőtökért, mert nem domináns benne az íze, úgyhogy hajrá hajrá!

DSCF5011Hozzávalók 6 főre:

fél kg csirkemell filé

fél zacskó tészta (pl. fussilli v penne)

1 db kanadai sütőtök

fél kg friss spenót (25 dkg fagyasztott is jó)

2-3 fej lilahagyma

25 dkg ricotta

10 dkg reszelt sajt

8 deci tej

2 db tojás

fél bögre zabliszt

3 evőkanál vaj

1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

1 evőkanál friss rozmaring

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt megmostam félbe vágtam, majd keresztben vékony szeletekre. Nem hámoztam meg előtte, de aztán rájöttem, hogy célszerűbb, lett volna, mert utólag macerásabb leszedni a héját…200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem, kb 40 perc alatt.

Amíg a tök sült, a csirkemellett felkockáztam, pici olajon megpirítottam. A lilahagymákat nagyon apróra vágtam és szintén kevés olívaolajan addig pirítottam, míg karamellizálódott. Kb. negyed óra.

Ezalatt megmostam a spenótleveleket, egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároltam, sóztam, borsoztam, félretettem.

Lobogó sós vízben kifőztem a tésztát is és meglocsoltam kevés olívaolajjal és belekevertem a sült hagymát.

A besamelhez megolvasztottam egy lábosban a vajat, majd rászórtam a lisztet, simára kevertem, felöntöttem a tejjel, megsóztam, borsoztam, belereszeltem a szerecsendiót és folyamatos keverés mellett megvártam, míg besűrűsödik és forrni kezd, majd elzártama gázt alatta. Belekevertem a reszelt sajt felét és a spenótot is.

A ricottába belekevertem a két felvert tojást, sóztam, borsoztam és megszórtam a felaprított rozmaringgal.

Mikor  a sütőtök megsült, kicsit kihűtöttem, leszedtem a héját. Egy négyzet alakú, mély jénai tálat picit kivajaztam, és aljára kentem egy vékony réteget a besamelmártásból. Erre került egy réteg tészta, aztán a csirkemell, a ricottakrém, majd egy réteg sütőtök. Aztán ismét tészta, csirkemell, ricotta, sütőtök, besamel és még egy pici reszelt sajt a tetejére.

180 fokra melegített sütőben, 45 percig sült, míg a teteje elkezdett pirulni.

DSCF5007

 

 

 

 

 

Viszlát olajszag! - Rántott hús sütőben sütve

Öltöztessük új ruhába a vasárnapi ebédek sztárját, mert ez egy sokkal kényelmesebb és egészségesebb elkészítési mód, ami nem megy az ízek rovására.

Nehéz nekem a rántott húsról ódákat zengeni, ebben az évben szerintem most ettem kb. harmadszor. Tudom én, hogy finom és szeretem persze, de hogy nem szoktam “ejjdeennékegyrántotthúst” felkiáltással körtáncot járni ebédidő tájt az is biztos. Mint ahogy az is, hogy nem állok neki fél liter olajat forrósítani sem a konyhában a rántott hús kedvéért, akkor sem ha fizetnek érte. A rántott csirkecombbal pedig a világból is ki lehetne kergetni… Ez van, vállalom, hogy nem túl szoros a kapcsolatom ezzel az étellel, DE ha már rántott hús, akkor én így szeretem készíteni, szinte olaj nélkül, és a szokásostól naná, hogy eltérő viszont nagyon is ízletes köntösben.

DSCF4697Kinézetre szerintem pont olyan jóképűek, mint az olajban fürdőző társaik. Semmi nagy titok nincs a dolgoban, variálni szoktam, hogy éppen mibe panírozom, most tökmagliszt-tojás-teljes kiőrlésű morzsa és némi reszelt sajt akadt a kezem ügyébe és olyat tettem amit még soha, 3 napig rántott húst ettem, szóval most kb. 3 évig nem fogok…. De legalább a salátákat variáltam mellé, volt cékla, aztán paradicsom, aztán görög típusú és nem is hiányzott a krumpli, de még a rizs sem hozzá, én jól laktam vele így, de ez már tényleg mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva.

Tökmagliszt helyett szoktam használni egyéb teljes kiőrlésű liszteket, vagy zablisztet, a morzsa helyett pedig szeretem natúr kukorica pehelybe is beleforgatni, amit nagyobb hiperszuperben lehet kapni, attól jó ropogós lesz a külseje, de akár a zabpehely is működőképes megoldás, sőt a darált dió szintén, amit legutóbb a rántott sajt esetében el is követtem. Érdemes kipróbálni tényleg bármelyiket!

DSCF4674Hozzávalók:

csirkemellfilé

tökmagliszt

tojás

teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

só, bors

reszelt sajt

olaj/kókuszzsír

A megtisztított csirkemellszeleteket sóztam, borsoztam, beleforgattam a tökmaglisztbe, aztán a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába, amibe a sajtot is belereszeltem előzőleg. 200 fokra melegítettem a sütőt. A tepsibe sütőpapírt tettem, vékonyan megolajoztam és erre fektettem a hússzeleteket, majd a sütőbe toltam. Kb. negyed óra elteltével kivettem és megfordítottam őket, majd ismét negyed óra sütés után el is készültek. A sütési idő nyilván függ a hússzeletek vastagságától illetve, hogy milyen húsból készül.

Egyszerű csirke vadas spagettivel

Avagy hogy tegyük a sárgarépát “láthatatlanná”, ha olyan vendég érkezik aki örihariban van vele. Illetve a vadasnak egy rapid verziója ez, az egyik olyan főétel, amit én rendszerint akkor vetek be, ha előre szeretném a másnapi ebédet elkészíteni, de akár harmadnap is jóízűen elfogyasztható, hiszen a hűtőben állás nem megy az ízek rovására, de a fagyasztása sem adott esetben.

DSCF4292Tudom, hogy az igazi vadas mellé zsemlegombóc dukál, ha több időm van azt is szoktam főzni mellé, de a spagetti is jól passzol, sőt még anno a menzán is ez került mellé, de most is sok helyen látom, hogy köretként a tésztát társítják hozzá. Ha magamnak főzöm, sokszor a répát nem is szoktam leturmixolni, ha nagyon apróra van reszelve és elég krémes a szaft mellette, akkor egyáltalán nem zavaró, kivéve ha a Zöcsikém az egyik vendég, aki a húslevesből messzire pöcköli a sárgarépa darabokat… Természetesen Őt a petrezselyem darabokkal sem próbáltam meg lenyűgözni, de a narancs szín mellé kívánkozott valami ződ, hogy ne legyen már annyira menzás cucc.

A csirkemellet sem mindig nagy szeletekben teszem bele, hanem apró csíkokra vágva, ízlés és hangulat függő. Az ízén ez nem változtat, finom, picit édeskés, krémes, úgyhogy elő is rántom a maradékot a fagyasztóból, hogy boldoggá tegye az ebédemet holnap!

DSCF4294

Hozzávalók 4 főre:

1 egész csirkemell filé szeletekre vágva

4 db közepes méretű sárgarépa

1 vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

3 db babérlevél

1 kis doboz tejföl

1 teáskanál mustár

só, bors

1 evőkanál nádcukor

2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj

A répát lereszeltem, a hagymákat felaprítottam. Egy széles serpenyőben kevés kókuszzsíron karamellizáltam a nádcukrot, ami annyit jelent, hogy mikor az olaj felforrósodott, beleszóram a cukrot és kevergetve megvártam, míg felolvad és sötét barna színe lesz. Ezután rátettem a répát és a hagymákat, a babérleveleket,  jól összeforgattam, pár percig pirítottam őket, sóztam, borsoztam, majd kicsit félre toltam őket a serpenyő szélére és belefektettem a hússzeleteleket is. (Másik serpenyőben is lehet pirítani a húst, de szerintem így egyszerűbb) Mindkét oldalukat pár perc alatt fehéredésig megpirítottam, majd összekevertem a sárgarépával, és kevés vizet öntöttem alá (kb. 1 decit) és lefedve hagytam puhulni az ételt.

A tejfölben elkevertem a mustár, és mikor a csirkemell már majdnem teljesen megpuhult a tejfölt is a serpenyőbe öntöttem. Ha túl sűrű lenne, picit vizet mindig öntsünk alá. Ismét lefedtem és hagytam együtt főni az egészet, míg minden megpuhult. Kiszedtem a hússzeleteket, a zöldségeket a szafttal együtt egy mély edénybe öntöttem és leturmixoltam. A húst visszatettem az edénybe és ráöntöttem a mártást.

Főtt spagettivel és petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!