Cukorborsó főzelék után áhítozván, nem féltem olyan fűszerekhez nyúlni, amitől egy teljesen más főzelék kerekedett ki, mint a megszokott, avagy végre eljutottam a kedvenc piacomra és hazatértem egy rakás korianderrel.
A végeredmény az egyik legjobb főzelék, amit valaha ettem, pedig én sokszor használom ezeket a fűszereket, és mégis, ez valahogy most nagyon ott volt. A másik célom pedig az volt, hogy Miss Rózi is falatozzon végre borsófőzeléket, mert szinte mindent megeszik, amit eddig adtam neki, de a borsó nem volt túl népszerű, igaz, azt bébiétel formájában kapta először. Természetesen 10 hónaposan, őt még ilyen fűszerekkel nem sokkolom, de leírtam az elkészítésnél, hogy készült, az ő főzeléke.
Nos, visszatérve a felnőtt verzióra, kivételesen liszttel és joghurttal habartam a főzeléket, most ehhez volt kedvem, de ha glutén-, és laktózmentesen szeretnétek, akkor turmixoljatok vissza pár merőkanál borsót, vagy használjatok rizslisztet, joghurt helyett pedig kókuszkrémet vagy azt hagyjátok el. A hangsúly a fűszereken van, attól lesz olyan az íze, hogy A férfi is repetáért kiáltott…

Hozzávalók:
1 kg zöldborsó
1 csokor koriander
fél póréhagyma
hüvelykujjnyi gyömbér
fél teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 deci joghurt (Aldis kecskejoghurtot használtam, de bármilyen jó)
2 evőkanál tönkölyliszt
1 evőkanál citromlé
só, bors
kókuszolaj
Feltét:
1 egész csirkemellfilé
1 teáskanál méz
1 teáskanál mustár
pár csepp citromlé
só, bors
kókuszolaj
A póréhagymát 1 kanál kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a zöldborsót, kicsit ezt is kevergetve hagytam átmelegedni, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Én baba kompatibilisen főztem, tehát a fűszereket csak akkor adtam hozzá, mikor a borsó megfőtt, előtte pedig neki kivettem a pórés borsóból pár kanállal. DE, ha bébi nincs a közelben, akkor a fűszereket, reszelt gyömbért, a borsóval együtt tegyétek a fazékba, és hagyjátok kicsit pirulni együtt őket, aztán a víz.
Szóval, mikor a borsó megfőtt, egy kis tálban elkevertem a lisztet a joghurttal, adtam hozzá pár kanál főzőlevet és visszaöntöttem a fazékba, majd megvártam, míg újból felforr és besűrűsödik, rottyan egyet és elkészült. Friss citromlevet öntöttem még hozzá tálalás előtt és beleszórtam a felaprított koriandert is.
Közben egy serpenyőben pici kókuszolajon lepirítottam a csirkét, ebből is vettem ki a babának, majd folytattam a miénket, hozzáadtam a mézet, mustárt, sót, borsot, pici vizet, amit megvártam, míg elfő és színt kap a csirke, és el is készült, ehhez is ment a végén egy facsarás citrom.
A babaverziónál pedig turmixolásra került a pórés borsó a csirkével illetve pároltam még neki a főzelék felett párolóedényben répát, plusz, hogy még édesebb legyen, egy kis reszelt almát is kapott hozzá. Elfogyott…


Ráérős őszi hétvégéken kerül ilyen étel az asztalra, főleg, ha vendég is érkezik a házhoz. A szőlőt általában kacsa mellé szoktam hasonló formában köretként tálalni, de most annyi időm nem volt, így maradt a csirke, bár nem ápolok szoros barátságot vele az elmúlt 7 hónapban, de lehet, hogy 2 hónap múlva ismét többször kerül a tányéromra!?
Hozzávalók 4-6 főre:
Az előbb finoman fogalmaztam, elárulom, hogy az elmúlt pár hétben csirke közelébe sem bírok menni, a látványát se… A csirke undoritisz kb. 3 hónapja tart és könnyen lehet, hogy ez még 6 hónapig nem változik, kitaláljátok az okát? Igen, “baby on board” kérem szépen, most már elárulhatom, baba a láthatáron. Ez az oka, hogy recept is alig a blogon, az étvágyam eléggé bekorlátozódott, hogy finoman fogalmazzak.
Hozzávalók 4 főre:
Minden a sütőben sült, viszont a csirke porhanyósságának a titka, hogy be lett bugyolálva sütőpapírba, ezért is nem pirult meg a teteje. A kolléganőm ódákat zengett erről a csirkéről, ezért muszáj volt kipróbálnom, pláne, hogy nagyon időtakarékos. A csirkemellnek meg van az a rossz tulajdonsága, hogy száraz lesz, mint a cipőtalp, csak úgy simán megsütve, viszont így tényleg szuper puha és omlós.
Egyszerű leves, és az igazi húsleveshez képest gyorsan is elkészül, viszont az ízén abszolút nem az érződik, hogy csak, úgy össze lenne dobva. Nagyon ízlett tényleg, nekem is, A férfinak is, mivel volt benne hús is, így már egy szimpla leves is ételnek mondható szerinte is… Amúgy nagyon egyszerűen készíthettek több zöldséggel húsmentes verziót is, akár gombával is.
Úgy vagyok most ezzel, hogy meg tudnám enni szinte minden nap, annyira jó a zeller, dió, körte kombó, akár hús nélkül is, de a mustáros pórés pirított csirke pedig különösen élvezetessé teszi. Kicsit olyan, mint a Cézár saláta, persze abban nincs ennyiféle alapanyag, de az összhatás hasonló. Azért is szerettem volna megosztani ezt a salit, mert döbbenetes, hogy saláta néven miket bírnak feltálalni az éttermek, főleg szegény Cézárt teszik tönkre legtöbbször. Tisztelet a kivételnek persze, de nagyon ritkán lehet igazán finomat rendelni, aminek köze is van az eredetihez vagy egyáltalán az élvezetes saláta fogalmához.
Hozzávalók 4 nagy adaghoz:
Nem szoktam eltenni ajvárt télire, mert vagyok olyan mázlista, hogy kapok házit a határ mellől, viszont mindig csinálok frisset ilyenkor otthon, a legegyszerűbb módon, amit aztán vagy pirítósra kenek, vagy jelen esetben felturbózom még más hozzávalókkal és főétel lesz belőle. Az ajvár amúgy a legjobb grillezett húsok mellé fogyasztva, csevaphoz különösen, aki nyaralt már Horvátországban az biztos kóstolta. A bolti verziókat nem igazán szeretem, vannak persze abból is jobbak, de legtöbb esetben én mellékízt érzek bennük.
Hozzávalók 4 főre:
Jártamban, keltemben itt eszem, ott eszem, szeretek, -tünk jó kis éttermekbe betérni. Így történt ez pár hete is, mikor én egy jóféle babgulyással (igen jól olvassátok, én és a babgulyás egy helyen egy időben és tányéron) leptem meg magam, míg A férfi (Bambirajongók most lapozzanak) áfonyás vörösboros őzpörköltet nézett ki magának és mielőtt megkóstolhatta volna, már bele is trollkodtam a tányérjába csak úgy nőiesen a nagy leveses kanalammal. Elsősorban a mártás érdekelt és persze az őz is, mert a vadhúst nem igen szeretem, de őzet még nem ettem. Az van, hogy ízlett és nem kicsit, a vörösboros áfonyás cuccot kóstolva pedig már el is képzeltem, hogy ez simán ehető szárnyassal is, lisztes krokett helyett meg édeskrumplival inkább.
Hozzávalók 4 főre:
A brokkoli és az alma szuper páros, korábban már volt hasonló sali a blogon, de akkor asszem feta és más zöldség is került mellé, most viszont húsra vót igény, úgyhogy csirkecombfilé hentesnél felnyalábol és irány a konyha. Csirkemell is jó lesz, vagy bármilyen más sült hús maradék, de a combfilé nem szárad ki annyira, szerintem ez a legjobb hozzá. Amúgy hal is lehetne…mondjuk lazac…hmm már tovább is gondoltam. Legközelebb…
A zeller ismét felértékelődött a szememben, tök jó lehet helyettesíteni vele a krumplit, püréként is bevált és sokkal könnyebben emészthető ételeket lehet általa kreálni. Csak elsőre hangzik durván, aztán a kóstolás után eddig mindenki rájött, hogy semmi gond nincs ezzel és nagyon is ehető az étel. Legutóbb a töltött paprikát is zellerhasábokkal tálaltam főtt krumpli helyett, az is klassz lett.

