Pálmafa Project

Sütőtökös fügés lepény

Éljen az ősz és a langyos, meleg idő, na meg, hogy végre összehoztam egy új bejegyzést, egy klassz étellel, amit akár “álpizzának” is lehetne nevezni, de sokkal gyorsabban elkészül és lisztet még messziről sem látott.Aki régóta követi a Pálmafát, annak ez a fajta lepény már ismerős lehet, van több hasonló recept a blogon, és mi gyakran eszünk ilyesmit, ha éppen nincs túl sok minden a hűtőben, ám, így mégis sikerül egy laktató fogást összedobni.

Nálam az ősz kajafronton egyenlő a sütőtökkel, ez itt sem hiányozhatott, és már nem csak A férfit, hanem a pöttöm 9 hónapos Miss Rózit is rászoktattam, tolja is befelé rendesen egymagában, de kiegészítve még valami gyümölccsel, almával, ananásszal, sőt mangós verziót is készítettem már neki, no és persze hússal kombinálva is eltünteti egy hang nélkül, feltéve, ha elég édes. Múltkor sikerült egy rossz értelemben tök ízű Hokkaido tököt vennem, ott az első grimasszal a tudtomra adta, hogy azt kenjem a hajamra nyugodtan, úgyhogy anyu újratervezett…

Mikor ez az étel készült, még volt füge, most már nem biztos, hogy hozzá lehet jutni, nyugodtan tegyetek szőlőt rá helyette. Igazából fantázia kérdése az egész, mehetne rá valami jóféle sonka is, sajtból kimondottan jó a feta, mert a sós íze jól kiegészíti az édes tököt és fügét. Szezámmag helyett, jó a dió is, a a fűszernövényeket is variáljátok bátran ízlés szerint. Ami a hajdina- és a csicserilisztet illeti, nem muszáj kombinálni, mindegyik megsüthető tojás nélkül egyedül is, de én az íze miatt szeretem ezt a kettőt keverni, szerintem, így a legfinomabb.

Nos, elég ötletet adtam, most már csak ki kell próbálnotok, hajrá!

Hozzávalók 2 főre:

1,5 deci hajdinaliszt

1,5 deci csicseriborsóliszt

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt római kömény

só, bors

víz

kókuszolaj a sütéshez

Feltét:

kisebb sütőtök fele sütve

10 dkg feta sajt vagy mozzarella (vegyesen is lehet)

2 -3 db füge (helyette szőlő is lehet)

2 teáskanál szezámmag

olívaolaj

só, bors

friss bazsalikom

A lepény hozzávalóit egy tálban összekevertem annyi vízzel, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjak.

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítottam a kókuszolajat és 1-1 merőkanálnyi adagot megsütöttem mindkét oldalán kb. 4-4 perc alatt, majd tányérra húztam.

A sütőtököt előző nap megsütöttem 200 fokon a sütőben. Lehet egészben, de néha meghámozom, felkockázom és pici kókuszolajjal meglocsolva megsütöm. Most is az utóbbit választottam, így a lepény összeállításánál, csak rászórtam a tetejére a sült sütőtökkockákat, morzsoltam rá sajtot, rátépkedtem a fügét, és a bazsalikomot, pici só, pici bors, meghintettem szezámmaggal, locsoltam rá olívaolajat és el is készült.

 

 

Datolyás padlizsánsaláta

Végre kapható padlizsán normális áron, sütve pedig a legjobb tartalmas nyári saláták rittyenthetőek belőle, amit akár egymagában, akár húsok mellé, vagy jelen esetben egy jóféle csicseriborsós lepényben tálalva elfalatozhattok.

A padlizsán mellé kimondottan passzol a hűsítő joghurt és ha még van lehetőségetek friss mentaleveleket is belekeverni a salátába, akkor lesz az igazi a végeredmény. A lepényről már nem is áradoznék most, megtettem már párszor, A férfi is függővé vált, nem volt más választása vacsorára ilyet kap hétköznapokon néhány alkalommal biztosan, bármilyen kéznél lévő zöldséges töltelékkel, na jó, néha hússal, hallal, kencékkel. A legjobb megoldás, ha szeretitek a mexikói tortillát, vagy a gyrost, de nem vágytok lisztre, akkor ilyen lepénnyel helyettesíthetitek, ízben szerintem még finomabb is.

Hogy mit keres benne zeller? Nos, volt otthon egy kevés és mivel tök jól passzol a dióval és a padlizsánnal is, ezért belereszeltem, de ti ki is hagyhatjátok, sőt nem muszáj a chili sem, ha nem vágytok csípősre.

Nem ragozom jó kis kaja ez a nap bármely szakában!Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán

1 kis fej zeller (elhagyható)

1 db chilipaprika aprítva

6-8 db datolya aprítva

1 nagy v közepes doboz görög joghurt (más joghurt vagy kefir is jó)

fél marék pirított dió

1 mokkáskanál római kömény

pár db mentalevél

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél citrom leve

só, bors

kókuszolaj

Lepényrecept itt található!

A padlizsánt felkockáztam és egy serpenyőben megsütöttem kókuszolajjal meglocsolva. A másik opció, hogy 200 fokra előmelegített serpenyőben sütitek, az is tökéletes.

Ezalatt elkészítettem a lepényeket, majd a salátához lereszeltem a zellert és az összes többi hozzávalóval együtt tálba tettem, mikor a padlizsán megsült azt is hozzákevertem és kicsit állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.

 

Tonhalas avokádókrém

Az avokádókrémet nem bírom megunni, és felturbózni még néhány extra hozzávalóval bármikor képes vagyok pláne, ha olyan klassz kombó kerekedik belőle, mint most.

A csicserilepény nálam nem újdonság, rendszeresen sütök ilyesmit reggelire, csak víz kell hozzá, gyorsan meg van és bármivel meg lehet tölteni. Kicsit a tortillára hasonlít, igaz az kukoricalepény, de én a csicserit jobban csípem, és a pikáns krémmel töltve mennyei lett. Frissen az igazi, de másnap ebédre is tekertem párat, lecsúszott simán.

Laktató, egészséges, a csicseriborsó tele van fehérjével, az avokádó jó zsírokkal, mellé kell valami ropogós friss sali, klassz fűszerek, amik felmelegítenek kicsit és ennyi elég a boldogsághoz. Na meg persze, ha teli szájjal elhangzik a mondat, hogy ez naooon jóóó…. Gyors és egyszerű vacsora rittyenthető így, készíthettek többféle kencét és mindenki tekerheti a neki kedvére valót.

Hozzávalók 2-3 főre:

1 érett puha avokádó

1 tonhalkonzerv

negyed lilahagyma

fél chilipaprika

2-3 evőkanál kefir v natúr joghurt

pár csepp citromlé

só, bors

petrezselyem (elhagyható)

Lepényekhez:

7-8 evőkanál csicseriborsóliszt

víz

nagy csipet római kömény

só, bors

kókuszolaj

Tálaláshoz: friss lilakáposzta v más friss saláta

A puha avokádót egy villával széttörtem, hozzáadtam a lecsöpögtetett tonhalat, aprított lilahagymát, chilit, citromlevet, petrezselymet és annyi kefirt, hogy krémes legyen. Visszatöltöttem a krémet az avokádó héjába és hűtőben állni hagytam, míg megsütöttem a lepényeket.

Ezalatt kikevertem a lepények tésztáját, vagyis annyi vizet adtam a liszthez, hogy jó sűrű palacsintatészta állaga legyen, majd fűszereztem és egy kis kanál kókuszolajon forró serpenyőben mindkét oldalát kb. 4-4 perc alatt megsütöttem. Még melegen félbehajtottam, mert utána könnyebben törik és megtöltöttem az avokádókrémmel, pár szelet lilakáposztával.

Répás sütőtökös főzelék csicserilepénnyel

Nálam az ősz nem akkor köszönt be hivatalosan mikor ráhullik egy sárga falevél a fejemre, hanem mikor megcsapja az orrom az édes, karamellizálódott sütőtök illata.

20160915_071425

Eljött ez a pillanat, az első választásom pedig egy főzelék lett, ami sokkal finomabb, mint ahogy kinéz, bár nekem pont attól tetszik, hogy ez olyan igazi komfortos, házias kaja, semmi elegancia, csak meleg telt ízek. Ja, és természetesen liszt nincs benne, sőt még turmixolni sem kellett, hogy besűrűsödjön, ezt a tök megoldotta helyettem, a répa viszont egészben maradt, nagyjából ez különbözteti meg főzelékünket a bébiételtől… Na meg a fűszerek, a gyömbér enyhén csípős íze, és a mellé került csicseriborsólisztes lepény. Mostanában sokszor sütök ilyet reggelire is, kenyér helyett tökéletes, ugyanúgy bármivel meg lehet pakolni, kenni, hajtogatni, feltekerni, ahogy tetszik, de az ehhez hasonló ételekhez, sűrű ragukhoz is nagyon finom.

20160915_071320Hozzávalók 2 adaghoz:

egy hosszúkás kanadai tök fele

4 db sárgarépa

2 duci gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

fél mokkáskanál római kömény

só, bors

Lepényekhez:

6 evőkanál csicseriborsóliszt

fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

víz

kókuszolaj

A sütőtököt meghámoztam, felkockáztam, a répát szintén megpucoltam, karikára vágtam és 200 fokra előmelegített sütőben , egy kevés kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem kb. fél óra alatt.

Nem baj, ha a répa még nem teljesen puha, hiszen főni is fog. Ezután a zöldségeket egy lábosba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymákat, a gyömbért, fűszereztem, és felöntöttem annyi vízzel, ami nem teljesen lepte el a zöldségeket és összefőztem az egészet. A vizet lehet még pótolni apránként, ha szükséges, a sütőtök teljesen szétfő szinte és általa sűrűsödik be a főzelék, a répa viszont így lesz kellően roppanósan puha. Kb. 15 perc alatt kész.

A lepenyékhez a lisztet, felöntöttem annyi vízzel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjak, fűszereztem, majd egy serpenyőben felforrósítottam egy kis kanál kókuszolajat és fél mérőkanálnyi adagot rákanalaztam, majd mindkét oldalát kb. 3-3 percig sütöttem. Ezután kisebb darabokra vágtam a csicserilepényt és a főzelékkel tálaltam.

Kókusztejes tökfőzelék almás tócsnival

Nem titok, hogy nem vagyok tökfőzelék rajongó, ha az éhenhalás kerülgetne és elém tolna valaki egy tányérral akkor megenném, de magamtól nem hiszem, hogy eszembe jutna főzni. Tudom én, hogy kaporral az igazi meg minden, és az elmúlt pár évben egyszer ettem pár kanállal valahol belőle, de úgy el éldegélek nélküle vidáman.

DSCF9597Viszont olyan guszták a tökök a piacon, hogy néha veszek, hogy majd valami lesz belőle, ilyenkor került általában töltött tök a blogra, sőt van kapros tök ropogós morzsával a tetején. Az volt eddig a kedvencem asszem. Most lett egy újabb is, még hozzá ez a főzelék, de tudjátok, ezekkel az ízekkel szinte bármit el lehet adni nekem, de ígérem ti sem fogtok csalódni, ha tesztelitek ebben a formában is. Ha eddig szerették a tökfőzelék azért, ha nem, akkor meg azért.

Az almás tócsnira gondolom meg senkit nem kell rábeszélni, győztem megállni, hogy maradjon a főzelék mellé is, miután kisült… No glutén, no laktóz és milyen finom!

DSCF9596Hozzávalók 2 adaghoz:

1 nagyobb méretű főzőtök

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej v tejszín

1 teáskanál madras curry keverék

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

kókuszolaj

petrezselyem

Tócsnihoz:

2 db alma

2 db tojás

4 csapott evőkanál csicseriborsóliszt(más liszt is jó)

fél mokkáskanál fahéj

csipet só

kókuszolaj a sütéshez

A hagymákat felaprítottam, a tököt meghámoztam, én lereszeltem a puha magjaival együtt, de akit zavar kanalazza ki a magokat előtte. Kókuszolajon megpároltam a hagymát, rászórtam a curryt és a kurkumát, átkevertem, majd ment hozzá a reszelt tök is. Felöntöttem a kókusztejjel, meg egy pici vízzel, nem is lepte el teljesen a tököt, de nem baj, mert levet fog engedni úgyis, és fedő alatt kb. 15 percig hagytam rotyogni. Ezután kivettem egy bő merőkanálnyit, simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékhez.

A tócsnihoz lereszeltem az almát, kicsavartam a levét egy pohárba, azt megittam, majd a hozzákevertem a lisztet, sót, felvert tojásokat és felforrósított olajon 1-1 nagyobb evőkanálnyi masszát elterítettem és mindkét oldalukat pár perc alatt pirosra sütöttem. Végül friss petrezselyemmel megszórtam a főzeléket és a tócsnival tálaltam.

 

Sörtésztában sült spárga gyömbéres almás reteksalátával

Izgalmas, pikáns, enyhén csípős a gyömbérsörös bundának és a gyömbéres salátának köszönhetően ez az étel, és talán akkor is szeretni fogjátok, ha nem vagytok spárgarajongók.

DSCF9502

Egyébként én sem csapkodom az asztalt, ha nincs rajta egy hétig spárga. Szeretem, de mivel semmi különleges íze nincs önmagában, sokkal gyakrabban nyúlok tavasszal más hozzávalókhoz. Viszont a spárgának azért sok jó tulajdonsága van, amiért mégis érdemes a rövid szezonját kihasználni és egy-egy köteggel hazavinni, és most már fele annyiba kerül, mint két hete.

Nem tudom már hol láttam a sörtésztának a gyömbérsörös változatát, de mivel volt szerencsém ehhez az amúgy alkoholmentes, főleg csípős, édes nedűhöz hozzájutni, gyorsan ki is próbáltam. Természetesen a hagyományos sör is tökéletes, az íze akkor is remek lesz. Ha már gyömbér, a saláta is kapott magára belőle, a retek és az alma szuper együtt, még sokszor fogom készíteni más ételek mellé is. Nekem egy késői reggeli, vagy inkább korai ebéd lett ez a fogás, de bármikor megenném. Előételnek  is jó lehet.

A spárgák kicsit rusztikusak lettek, el kell találni az olaj hőfokát, hogy szépen süljön és ne égjen, és a lényeg, hogy sűrű legyen a sörtészta, illetve egy pici keményítő ment előtte a spárgákra, hogy jobban tapadjon rá bunda. Ha maradna a tésztamasszából süssétek ki palacsintának, és bele is tekerhettek még spárgát, úgy is mutatós lesz. Mostanában a csicseriborsólisztet használom ilyesmihez és konkrétan rácuppantam, egy csipet kurkumával kikeverve az egyik legszuperebb sós palacsinta, amit valaha ettem.

DSCF9503Hozzávalók adagonként:

Salátához:

fél alma

2 retek

1 teáskanál almaecet

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 evőkanál olívolaj

só, bors

Spárgához:

kb. 5-6 szál spárga + 1  evőkanál kukoricakeményítő

Panírhoz:

kb. 3 evőkanál csicseriborsóliszt (más liszt is jó)

1 tojás

kb. fél deci gyömbérsör (másik is jó)

nagy csipet kurkuma (elhagyható)

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés: A panír hozzávalóit kikevertem félretettem. Sűrű palacsintatészta állagú legyen!

Az almát és a retket kisebb darabokra szeltem, tálba tettem, hozzáreszeltem a gyömbért, fűszereztem, meglocsoltam a citromlével és az olívaolajjal, szintén állni hagytam egy kicsit.

A spárgát megmostam, a fás végeit letörtem, beleforgattam a keményítőbe, majd a sörtésztába, végül a felforrósított olajba tettem őket és fél perc után megfordítottam őket, hogy minden oldaluk megsüljön. Vigyázni kell, mert gyorsan  megég, ha túl forró az olaj.

Frissen az igazi!

 

Csokis banános keksz liszt és tojás nélkül

Röviden összefoglalva ez egy nagyon reform keksz. Se tojás, se vaj, se liszt, sőőőt a recept még cukrot sem írt, de én belecsempésztem pár kanál nyírfacukit, és így lett a végeredmény egy nagyon tömör, tejjel vagy joghurttal nyammogós “jóreggelt” keksz.

20151020_181059-2-2Miközben írom a kollégák a tesztalanyok is éppen nyammogják és sokkal finomabbnak találják, mint én elsőre…. Bakker lebuktam, melóidőben blogolok…. Csak kávészünet, tényleg…5 perc….

Azért is írtam, hogy túl reform, mert nekem ízlik, de akik a ropogós bolti kekszekhez vannak szokva, nekik mondjuk fura lehet, de majd megszokják…. Érződik benne a banán és a csoki, úgyhogy nagy baj nem lehet. Sokáig eláll(na), de el fog fogyni szerintem hamar, pofonegyszerű, kezdő háziasszonyok álma, mert semmi macera nincs vele, kever-kavar, gombócol és megsüt. Ennyi. Bármikor összedobható, ha gyorsan kell valami édesség és magatokkal vihető, mert nem morzsálódik, nem esik szét.

20151020_180154-2

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

25 dkg zabpehely (nálam vegyesen apró és nagy szemű)

10 dkg csicseriborsóliszt (kókuszliszt is jó lehet)

1 db banán (puha, érett)

1 deci natúr joghurt

1 mokkáskanál vaníliapor

1 csipet Himalája só

2-3 evőkanál nyírfacukor v méz ízlés szerint (kóstoljatok)

1 marék magas kakaótartalmú durvára tört csoki (nálam hozzáadott cukor mentes)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A banánt a joghurttal összebotmixeltem, majd hozzáadtam a zabpelyhet, csicseriborsólisztet, sót, vaníliaport, nyírfacukrot, csokit és kézzel jól összedolgoztam.

Nagyobb dió nagyságú gombócokat formáztam belőle, majd sütőpapírral borított és kókuszolajjal kikent tepsire sorakoztattam őket, majd kb. 20 percet sültek, egyszer megfordítottam őket, mikor az aljuk már kissé pirulni kezdett.

Recept forrása: https://www.facebook.com/magamitakartok?fref=ts

20151020_180128-3

 

Kókusztejes zöldborsófőzelék mángolddal

Egy főzelék, ami eltér a megszokottól. Nincs benne tej és liszt, a kókusztejes csicseriborsós habarástól viszont krémes, enyhén édeskés az íze, amit jól ellensúlyoz a zöld citrom fanyar íze és a fűszerek.

DSCF7487Ez lett a második receptem a mángolddal, ugyanis az irodai balkonkertben nőtt egy csokorra való harsány zöld levél. Ritkán teszek ilyesmit főzelékbe, most is próbáltam megakadályozni, hogy szegény mángoldból egy fonnyadt valami legyen, ezért csak az utolsó pár percben került bele. Így még lehet rajta mit harapni.

Mivel érkezett egy szatyor friss vegyszermentes zöldborsó is, így adott volt, hogy bemutassam őket egymásnak. Jelentem, egész jól összebarátkoztak.

Ebben nagy segítségem volt ismét a kókusztej. Dehát, ez van, nem tudok tőle elszakadni, ha hasonló ételek sűrítéséről van szó. Persze lehet mással is készíteni, de a kókusztej krémesen édeskés íze sajnos nem pótolható mással, és az bizony itt hiányozni fog.

Mivel ezer éve nem ettem bundás kenyeret, így előrántottam egy jobb napokat is látott teljes kiőrlésű kifli maradékot és újjá varázsoltam a serpenyőben pár perc alatt. A főzelék is örült neki, én meg pláne, egyenesen repetáért kiáltott.

DSCF7493Hozzávalók:

25 dkg zöldborsó

1 kisebb csokor mángold (6-8 közepes levél kb.)

1 fej vöröshagyma

1 deci kókusztejszín

1 evőkanál csicseriborsóliszt

1 evőkanál zöld citromlé

1-1 teáskanál őrölt gyömbér és római kömény

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

Feltétnek: bundás kenyér v kifli

A kókuszzsírt felforrósítottam, rádobtam a hagymát és üvegesre pároltam, majd beleszórtam a zöldborsót, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sóztam, borsoztam, megszórtam a gyömbérrel és római köménnyel, majd lefedve puhára főztem.

A mángoldot apróra vágtam, a kókusztejszínben elkevertem a csicseriborsólisztet.

Mikor a borsó megpuhult, beleszórtam a mángoldot, pár percig főztem csak, hogy ne fonnyadjon meg nagyon. Ezután egy merőkanál forró lével simára kevertem a kókusztejes habarást, majd a főzelékhez öntöttem. Megvártam míg ismét felforr, rottyan egyet és elzártam a gázt. Ekkor facsartam bele a citromlevet, majd friss bundázott kifliszeletekkel tálaltam.

Reform smarni mákos szilvaszósszal

Megkíséreltem előállítani gluténmentes és laktózmentes smarnit vagy más néven császármorzsát. Elsőre egész jó lett. A csicseriborsóliszt már korábban is bevált hasonló édesség készítésénél, úgyhogy bátran szórtam a smarni tésztájába is, de helyette kipróbálnám még lenmagliszttel, hajdinaliszttel, vagy kukoricaliszttel. Ha nem szeretnétek teljesen gluténmentesre, akkor pedig keverni is lehetne ezeket tönkölyliszttel mondjuk vagy zabliszttel. Tehéntej helyett kókusztej csordogált hozzá, aminek az ízével, én azt gondolom nem lehet tévedni, legalábbis kókuszrajongóknak mindenképp javasolt kipróbálásra.Szóval kísérletezni jóóó!

DSCF5075Ami  a szószóka részét illeti, természetesen jó bármilyen lekvár rá, de én valami friss gyümölcsös sztorira vágytam most és mivel kaptam puha szilvát, így azt csak leturmixoltam, kevés mézzel, fahéjjal édesítettem és fűszereztem. Sőt, pici szilvalekvár is került bele, valamint darált mák, és néhány szem aszalt áfonya. Ja és hogy valami ropogós is kerüljön már rá, pirított mandula koronázta meg. Hűűű, akkor fel sem tűnt, hogy ennyi mindennel meg lett pakolva…nem annyira kalóriaszegény, de legalább vitamindús is, legalábbis ezzel vígasztaltam magam, mert elnyammogtam az utolsó morzsáig, nem is voltam éhes a nap többi részében…

Amit még érdemes tudni róla, hogy ugyebár a smarnit gázon sütik legtöbbször, folyamatos keverés mellett és ahogy pirul kis darabokra van szaggatva, amíg meg nem pirul. De naná, hogy lehet sütőben is készíteni, ott is néha át kell keverni, darabokra vágni és várni míg átsül. Én nekiálltam gázon, aztán rájöttem, hogy ez hülye ötlet vóót, mert liszt nélkül azért másképp viselkedik őnagysága és ahogy elkezdett összeállni elég ragacsos masszát kaptam. Pánikroham helyett,  fogtam és ráöntöttem egy sütőpapírral bélelt tepsire, szétkentem egyenletesen, majd időnként átkeverve darabokra vagdosva arany barnára pirítottam.

Szerethető nyalánkság egy leves után tökéletes második fogás, de egymagában is bőven laktató!

DSCF5068

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 deci csicseriborsó liszt

2 deci kókusztej

3 evőkanál nyírfacukor

2 db tojás

fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 kupak rum

csipet só

Tetejére

pár szem szilva

csipet őrölt fahéj és őrölt gyömbér

2 evőkanál darált mák

1-2 teáskanál szilvalekvár v méz

pirított mandula v dió

A csicseriborsólisztre ráöntöttem a kókusztejet, elkevertem benne a cukrot, a csipet sót, rumot és a tojások sárgáját, végül a felvert habot is. Állni hagytam, míg elkészítettem a szilvamártást. Pár szem szilvát kimagoztam, apróra vágtam, beleszórtam egy mély tálba, hozzácsorgattam a mézet, megszórtam mákkal, kanalaztam bele lekvárt, fűszereztem fahéjjal és összebotmixeltem. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel bátran hígítható.

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, egy tepsibe sütőpapírt terítettem, kókuszzsírral picit megkentem és ráöntöttem a tésztamasszát, hagytam elterülni,betoltam a sütőbe. 5-10 percenként egy fanalállal megkevertem és apróra daraboltam. Akkor jó, mikor elkezd pirulni a külseje.

Tálaláskor megszórtam száraz seprenyőben megpirított mandulával.

 

A legfinomabb fitt almás süti

Ma nem beszélek zöldségeket, lesz az még bőven a héten, hétvégén viszont édességre vágytam. Volt egy kg nyári almám, méghozzá bio, oly annyira, hogy kukac is járt hozzá rendesen, de szerencsére a közepét leszámítva a külső részek használhatók voltak, pont ideális az ilyen gyümölcs süteménybe.

DSCF4688Nagyon megörültem ennek a receptnek a Betűleves blogról, rögtön rá is kattantam. Csináltam már fitt almás pitétami kicsit hasonlít rá, de ebben több anyag van és több íz. Megéri megsütni tényleg, mert tényleg szuper!

 Igen, elsőre hosszúnak tűnik az alapanyagok listája és tele van olyan liszttel ami a legtöbb háztartásból hiányzik, de ezzel semmi baj nincs szerintem. Nem kell egyszerre mindent megvenni, és helyettesíteni is könnyebben beszerezhető alapanyagokkal a különböző liszteket. Amúgy elárulom, hogy én sem mindig egy kg-os kiszerelésben veszem ezeket, hanem kimérve, ezért (is) jó nagyobb piacokra járni. Pl. a kókuszlisztből így 140 Ft volt 10 dkg, a zablisztből meg 65 Ft… Ha valaki fél használni őket, bár nincs miért, akkor egyszerűbb kis adagokat venni belőle először.

Változtattam az eredeti recepten aszerint, ami éppen itthon volt, paleo sem lett, mert tehéntejet adtam hozzá, kókusz helyett. Mandulaliszt híján szórtam bele csicseriborsólisztet, ha már a múltkori serpenyős szilvás recept sikert aratott, gondoltam tovább próbálkozom vele. Tökéletes megoldás ilyen édességbe is, semmilyen furcsa utóíze nincs. De sima darált dió is szuper helyette vagy akár mák. Le a kalappal ha valaki megbírja várni míg kihűl, de ez nem én vagyok, úgyhogy reggelire lecsúszott pár darab melegen, hideg natúr joghurttal lelocsolva, mennyei.

DSCF4682

Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez:

7 darab közepes méretű alma

4 darab szilva(helyette egy marék mazsola v más aszalt gyümölcs)

1 deci kókuszliszt

2 deci csicseriborsóliszt (helyette mandulaliszt, vagy darált dió)

1,5 deci zabliszt (helyette darált natúr zabpehely)

1 csomag sütőpor

3 deci nyírfacukor

4 tojás (nekem 3 nagy elég volt)

2 deci tej( vagy kókusztej)

1,5 deci kókuszzsír olvasztva

1 mokkáskanál őrölt fahéj

fél deci rum

csipet só

A tetejére 1 marék magmix v dió, mogyoró, mandula darabok

Az almákat megmostam, félbevágtam, kivájtam a magházát és lereszeltem héjastól, majd megszórtam fahéjjal és félretettem. A szilvákat felkockáztam, meglocsoltam a rummal és szintén félretettem. Ha mazsolával készül akkor azokat áztassuk a rumba.

A liszteket egy tálba szóram, a sütőporral együtt, egy másik edényben a tojásokat elkevertem a cukorral, majd hozzáöntöttem a felolvasztott kókuszzsírt és a tejet is, aztán az egészet a liszthez öntöttem és összekevertem.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tepsibe sütőpapírt tettem, beleöntöttem a tészta egyik felét, majd ráhalmoztam az almát, amit előtt picit kicsavartam, ügyelve arra, hogy azért még lédús maradjon.  Erre tettem a rumból leszűrt szilvadarabokat, végül befedtem a tészta másik felével. A tetejére rászórtam a magmixet és 200 fokon sütöttem negyed óráig, aztán lejjebb vettem a lángot kb. 170 fokra, amin még kb. 30 percet töltött, de ez sütőfüggő. Mikor a teteje szép aranybarna lesz, elkészült.

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!