Pálmafa Project

Nasi goreng

Nem kell Ázsiába utazni, ha keleti ízekre vágytok, könnyedén elkészíthető itthon is! Baliról nem csak élményeket, hanem ízeket is hoztunk haza, bár előtte is népszerűek voltak már a keleti fűszerek a konyhámban, mostanában túlnyomó részt chili, gyömbér, koriander szerepel az ételeimben, dehát rákattantunk na.

A nasi goreng magyarul sült rizs, úton útfélen találkozni vele Balin, és Ázsia szerte, viszont alapvetően indonéz étel, ami nem létezik, chili, rizs és tojás nélkül. És persze a lángoló falatok után istenien passzol mellé a hűs kígyóuborka. A nasi gorenget készítik csirkével, rákkal, utóbbi kettővel együtt, de van vega, gombás változat is. Mindegyik mennyei. Ehhez képest én ezt az ételt mégis ritkán ettem kint, mivel minden reggelire tojást kaptunk a szállásunkon, bármilyen verzióban, szóval megettem az éves tojásadagomat két hét alatt. Ez nem panasz, megenném ismét, csak találjak egy óccó repjegyet…

Van egy titkos összetevő benne a sambal, ami hagymából, chiliből, zöld citromból, gyömbérből készülő paszta vagy szósz, illetve az éttermekben aprítva kerülnek a hozzávalói az étel mellé. Ahány ház, annyi sambal, variálják sokféleképpen. Ezt kihagyhatjátok amúgy belőle, de itthon is találni jó minőségű chiliszószokat, viszont elég a rizsbe a sima chili paprika is, pláne, ha nem szeretitek a nagyon csípős ízeket, már pedig a sambal odacsap… Hoztunk magunkkal egy üveggel, de csak óvatosan nyomkodom a tubust, A férfi bátrabb, szeret izzadni… Ez is olyan étel, amit minden héten megennék, legközelebb garnélásat csinálok…

Hozzávalók 4 főre:

3 deci rizs

4 db csirkecomb filé

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1-2 db chili

kis csokor koriander

4 szál újhagyma

negyed kelkáposzta (vagy kínai kel)

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szójaszósz

pici chiliszósz ízlés szerint (elhagyható)

kókuszolaj

Tetejére: adagonként 1 tükörtojás

Tálaláshoz: 1 kígyóuborka

Elkészítése:

A rizst a szokás módon dupla vízben megfőztem, hagytam kicsit hűlni, akkor még jobb, ha másnapos a rizs.

A húst felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam, közben hozzáadtam a medvehagymát, aprított chilit, reszelt gyömbért, szójaszószt. Pici vizet lehet alá önteni, nehogy leégjen. Ezután mehet hozzá a rizs, a felcsíkozott kelkáposzta, az aprított koriander, és itt tettem hozzá a chiliszószt is, miután megkóstoltam, hogy mennyire csípős eddig az étel…

Alaposan összekevertem, hagytam, hogy a rizs is lepiruljon kicsit, ezalatt sült a tükörtojás egy másik serpenyőben, majd a meghámozott felkarikázott uborkával tálaltam az ételt.

 

 

 

Tom Kha leves

Ízutazás következik Ázsiába, de nem kell azért ennyire messzire mennetek, mert egyrészt ezt a levest egy jobb thai étteremben is megtaláljátok, másrészt otthon is elkészíthetitek!Nem titok, hogy ez az én kedvenc távol-keleti levesem, először Thaiföldön ettem ilyet, illetve azóta találtam egy klassz éttermet itthon, ahol az esetek 90 %-ban ezt rendelem. Az történt, hogy kedves barátném gondolt rám, miközben Koh-Samui szigetén süttette magát és hozott nekem egy kisebb zsáknyi fűszert. Bemutatom nektek ezeket először is, de ne ijedjetek meg, mert bár nem kaphatóak minden sarki közértben, de nagyobb ázsiai fűszerboltokban igen, viszont azért ezek nélkül is tudtok majd hasonlóan finomat készíteni.

A leves alapja kókusztej és thai fűszerek, még hozzá thai citromfű, pontosabban citromnád, hiszen ez teljesen más, mint a hazai citromfű, ez frissen is kapható illetve szárított formában is, én is ezt használtam. Aztán kerül bele galangal, amit thai gyömbérnek is neveznek, de csak erős idegzetűek harapjanak rá. Állagra és kinézetre is olyan, mint a gyömbér, viszont ízre annál sokkal durvább, intezívebb, talán kesernyésebbnek mondanám.

Aztán kerül bele kaffir lime levél, ami kinézetre, tapintásra a babérlevélre hasonlít, de az íze természetesen aromás, citrusos, a keleti konyha alapanyaga szintén. Na és a korianderről se feledkezzünk meg, ami itthon is népszerű és enélkül sem létezik nagyon étel Távol-Keleten. Ja és persze chili sem árt, ha van kéznél. Szóval ezek adják az alapot, de lehet a levesünk vegetariánus, mint az én verzióm, és akkor gombát tesznek bele, vagy húsos, akkor csirkével főzik és készül tengergyümölcseivel is, elsősorban rák kerül olyankor hozzá. Aztán löttyintenek még bele halszószt is, én ezt kihagytam belőle, de ti nyugodtan, ha van kéznél.

Nos, ha nem kaptatok galangalt, akkor használjatok gyömbért, ha nem akartok thai citromfű után rohangálni, vegyetek zöld citromot, amúgy is kell bele a héja és a leve, és a kaffir lime levél is elhagyható, viszont mindképp legyen benne friss chili és friss koriander, ezeket piacon is megvehetitek, na és persze kókusztej. Ha ezek meg vannak, akkor is finom lesz az végeredmény, aztán, hogy húsosat, rákosat, vagy gombásat főztök, az már a ti döntésetek. Íme az receptem, rá fogtok kattanni!

Hozzávalók 3 főre:

25 dkg gomba

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db paradicsom

1 lime reszelt héja

fél lime leve

3 deci kókusztej

4 deci víz

1 db vöröshagyma

1 db fokhagyma

3 db galangal

4 db kaffer lime levél

1 evőkanál szárított thai citromnád

1 pici chili (vagy több, ha csípősebben szeretitek)

kis csokor koriander

kókuszolaj

A fűszereket beleszórtam a fazékba(lime levél, galangal, citromnád, chili, fokhagyma és vöröshagyma aprítva), összeforgattam kevés kókuszolajon őket, a hagymákat hagytam kicsit párolódni, majd felöntöttem a kókusztejjel és összeforraltam az egészet. Ezután a fűszereket át kellene szűrni. Én lusta voltam….

Szeletekre vágtam a gombát és a répákat, felaprítottam a koriandert. A répákat adtam először a leveshez, felöntöttem vízzel, majd mikor félig megpuhultak, hozzáadtam a gombát is, és a koriander felét, reszeltem hozzá a lime héjából is, majd együtt rotyogott az egész, míg a gomba is átpuhult, a legvégén adtam hozzá a felkockázott paradicsomot, a maradék reszelt lime héjat, facsartam bele a levéből is és a maradék friss korianderrel tálaltam.

 

Datolyás padlizsánsaláta

Végre kapható padlizsán normális áron, sütve pedig a legjobb tartalmas nyári saláták rittyenthetőek belőle, amit akár egymagában, akár húsok mellé, vagy jelen esetben egy jóféle csicseriborsós lepényben tálalva elfalatozhattok.

A padlizsán mellé kimondottan passzol a hűsítő joghurt és ha még van lehetőségetek friss mentaleveleket is belekeverni a salátába, akkor lesz az igazi a végeredmény. A lepényről már nem is áradoznék most, megtettem már párszor, A férfi is függővé vált, nem volt más választása vacsorára ilyet kap hétköznapokon néhány alkalommal biztosan, bármilyen kéznél lévő zöldséges töltelékkel, na jó, néha hússal, hallal, kencékkel. A legjobb megoldás, ha szeretitek a mexikói tortillát, vagy a gyrost, de nem vágytok lisztre, akkor ilyen lepénnyel helyettesíthetitek, ízben szerintem még finomabb is.

Hogy mit keres benne zeller? Nos, volt otthon egy kevés és mivel tök jól passzol a dióval és a padlizsánnal is, ezért belereszeltem, de ti ki is hagyhatjátok, sőt nem muszáj a chili sem, ha nem vágytok csípősre.

Nem ragozom jó kis kaja ez a nap bármely szakában!Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán

1 kis fej zeller (elhagyható)

1 db chilipaprika aprítva

6-8 db datolya aprítva

1 nagy v közepes doboz görög joghurt (más joghurt vagy kefir is jó)

fél marék pirított dió

1 mokkáskanál római kömény

pár db mentalevél

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél citrom leve

só, bors

kókuszolaj

Lepényrecept itt található!

A padlizsánt felkockáztam és egy serpenyőben megsütöttem kókuszolajjal meglocsolva. A másik opció, hogy 200 fokra előmelegített serpenyőben sütitek, az is tökéletes.

Ezalatt elkészítettem a lepényeket, majd a salátához lereszeltem a zellert és az összes többi hozzávalóval együtt tálba tettem, mikor a padlizsán megsült azt is hozzákevertem és kicsit állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.

 

Sült lazac cseresznyés salsával

Halétel nyári köntösben! Izgalmas, pikáns, szerintem szexi és brutál finom!

Mikor elkezdtem blogot írni, készült egy hasonló sült lazac, de ott egy összefőzött meggyszószt kapott a tetejére, ami a sütőben még rá is pirult egy kicsit, azt is imádtam, de ez most megelőzte azt a receptet a nem létező versenyben.

A cseresznyét itthon édességekbe szokás tenni, vagy levesbe, vagy csak úgy egyenesen a faágról a szánkba és ezzel nincs is semmi gond. De, érdemes vele is játszani kicsit és feltekerni még inkább a zamatosságát, valami csípőssel, sóssal, savanykással és kész az ízbomba. Lehet ezt bármilyen grillhússal enni, de szerintem egy könnyű citromos fokhagymás lazacszelet áll neki a legjobban illetve fordítva is igaz ez. Úgy gondolom felesleges nyáron is nehéz majonézes cuccokat enni halak és húsok mellé, inkább tegyük hozzájuk a nyári friss ízeit. Mielőtt elsírom magam saját magamtól, be is fejeztem, csak kóstoljátok meg ezt légyszi.

A Férfi is leült elé, aki imádja a lazacot, majd rám pillantott párás szemekkel, hogy tuti nem kaptam-e napszúrást, hogy cseresznyét kap a hal mellé és nem rizst vagy dudvát, ahogy ő hívja. Aztán mikor megérezte a cseresznyét a chilivel, akkor kisimult lett egyből a pofija és betolta az egészet.

Hozzávalók személyenként:

1 szelet lazac

1 kis gerezd fokhagyma

1-1 kis kanál vaj és olíva olaj

só, bors

1 gerezd citrom

Salsához:

kis marék cseresznye

1 kisebb paradicsom

1 pici chilipaprika

1 szál újhagyma

só, bors

pár csepp balzsamecet

pár csepp olívaolaj

pár csepp lime vagy citromlé

Tálaláshoz: ruccola

Először elkészítettem a salsát, a cseresznyét kimagoztam, a chilit felaprítottam, vékonyra szeltem az újhagymát, felkockáztam a paradicsomot, mindent egy tálba tettem, meglocsoltam az olajjal, ecettel, zöld citrommal, pici só, jó sok bors és állni hagytam.

A lazac mindkét felét sóztam, borsoztam, felhevítettem az olajat és a vajat, a fokhagymát felaprítottam. A halat elkezdtem sütni az egyik oldalán, a tetejére rászórtam a fokhagymát, majd mikor láthatóan a húsa kifehéredett a közepéig, kb. 3 perc, akkor megfordítottam, rászórtam a maradék fokhagymát a tetejére ismét. Majd mikor a hal húsa teljesen kifehéredett lefedve kapott kb. még egy percet, hogy tuti ne maradjon nyers, de ki se száradjon és el is készült.

Tonhalas avokádókrém

Az avokádókrémet nem bírom megunni, és felturbózni még néhány extra hozzávalóval bármikor képes vagyok pláne, ha olyan klassz kombó kerekedik belőle, mint most.

A csicserilepény nálam nem újdonság, rendszeresen sütök ilyesmit reggelire, csak víz kell hozzá, gyorsan meg van és bármivel meg lehet tölteni. Kicsit a tortillára hasonlít, igaz az kukoricalepény, de én a csicserit jobban csípem, és a pikáns krémmel töltve mennyei lett. Frissen az igazi, de másnap ebédre is tekertem párat, lecsúszott simán.

Laktató, egészséges, a csicseriborsó tele van fehérjével, az avokádó jó zsírokkal, mellé kell valami ropogós friss sali, klassz fűszerek, amik felmelegítenek kicsit és ennyi elég a boldogsághoz. Na meg persze, ha teli szájjal elhangzik a mondat, hogy ez naooon jóóó…. Gyors és egyszerű vacsora rittyenthető így, készíthettek többféle kencét és mindenki tekerheti a neki kedvére valót.

Hozzávalók 2-3 főre:

1 érett puha avokádó

1 tonhalkonzerv

negyed lilahagyma

fél chilipaprika

2-3 evőkanál kefir v natúr joghurt

pár csepp citromlé

só, bors

petrezselyem (elhagyható)

Lepényekhez:

7-8 evőkanál csicseriborsóliszt

víz

nagy csipet római kömény

só, bors

kókuszolaj

Tálaláshoz: friss lilakáposzta v más friss saláta

A puha avokádót egy villával széttörtem, hozzáadtam a lecsöpögtetett tonhalat, aprított lilahagymát, chilit, citromlevet, petrezselymet és annyi kefirt, hogy krémes legyen. Visszatöltöttem a krémet az avokádó héjába és hűtőben állni hagytam, míg megsütöttem a lepényeket.

Ezalatt kikevertem a lepények tésztáját, vagyis annyi vizet adtam a liszthez, hogy jó sűrű palacsintatészta állaga legyen, majd fűszereztem és egy kis kanál kókuszolajon forró serpenyőben mindkét oldalát kb. 4-4 perc alatt megsütöttem. Még melegen félbehajtottam, mert utána könnyebben törik és megtöltöttem az avokádókrémmel, pár szelet lilakáposztával.

Téli saláta sült zöldségekkel

Még hogy salátával nem lehet jóllakni! Kóstoljátok meg ezt a szín- és ízkavalkádot, toljatok be egy nagy tányérral belőle és biztos, hogy jó pár órán keresztül nem lesztek éhesek. Közben azon tűnődöm, hányszor kezdtem én már ezzel a mondattal blog bejegyzést írni? Hm, na sebaj…

20161110_072633Az egyik legjobb étel ebben az évszakban hétköznapokra, sütőbe zöldség betol, megsüt, hozzáad némi friss gyümölcsöt, jelen estben savanykásabb almát és gránátalmaszemeket, egy klassz öntet és kész.

Langyosan az igazi szerintem, mikor a zöldségek még nem hűltek ki teljesen, de hidegen is finom. Hogy legyen benne ropogós is, érdemes valamilyen maggal megszórni még picit, semmi más nem kell mellé, persze ha valaki nagyon nem bír hús nélkül élni, akkor passzol ez sültek mellé is. Többféle fűsszerrel játszhattok itt is, ami éppen kéznél van én most a változatosság kedvéért ismét kelet felé vettem az irányt, de ezek a mélyebb, karakteresebb aromák kellenek télre, hogy felmelegítsenek.

20161110_072753

Hozzávalók:

fél sütőtök

30 dkg kelbimbó

1 póréhagyma

1 alma

1 gránátalma

Öntethez:

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál almaecet

fél mokkáskanál garam masala

csipet őrölt chili (vagy friss)

só, bors

Tetejére: szezámmag

A tököt kockákra vágva, a pórét vékonyan felszeletelve, a kelbimbót félbevágva (külső csúnya leveleket leszedtem előtte) egy tepsire tettem sütőpapírra, belemasszíroztam egy kevés kókuszolajat és 200 fokra melegített sütőben megsütöttem.

Ezután egy mély tálba tettem, hozzáadtam a felkockázott almát, a gránátalma magokat, majd ráöntöttem az öntetet, összeforgattam és már tálalható is.

 

Chilis édesburgonya krémleves sült birsalmával

Határozottan napsütésre vóna igényem, ezért főzök ilyen ételeket, ez különösen izgalmas lett a birsalmától. Az volt a cél, hogy a birset egy tonna cukor nélkül tegyem ehetővé és finommá, úgyhogy berepült a sütőbe és nagyon klassz lett a végeredmény.

dscf0118Ahogy megsül, pláne, hogy vékonyan olívaolaj is körbelengi, előjön belőle egy kicsit édeskésebb aroma, persze nem nagyon , de az édes batáta mellé pont így volt jó.

Az a nagyszerű hírem van, hogy fellelhető magyar édesburgonya is, akár rendelni is lehet a bolti ár kb. feléért ezt a nagyon egészséges béta-karotin bombát. Úgyhogy az egész iroda bespájzolt és kaptunk pikk-pakk 8 kg-ot, mérleg előbányász, kolléganő kiadagol, majd mikor az orrom alá nyomott kb. 3 darabot, majdnem reklamációba kezdtem, hogy de én biza 2 kg-ot kértem, majd rájöttem, hogy az alkar hosszúság példányok bizony simán kitesznek annyit….

Hűvös helyen sokáig eláll az édeskrumpli, érdemes betárazni belőle, sok benne a fehérje, gazdag ásványi anyagokban, kalóriatartalma viszonylag alacsony. Sokan a sütőtökhöz hasonlítják, viszont annak a kalóriatartalma azért magasabb, szóval a fogyókúrázók inkább az édesburgonyát illesszék be az étrendjükbe többször. Egyébként ízre szerintem a tök a karakteresebb, és aki mondjuk azt pont emiatt nem kedveli, akkor próbálkozhat ezzel a szépséges zöldséggel. Engem viszont az a veszély nem fenyeget, hogy a sütőtöktől távol kéne magam tartani, úgyhogy ezt a levest simán bevállalnám abból is…

dscf0119

Hozzávalók 4 főre:

fél kg édesburgonya (hámozva)

2 db birsalma

fél mokkáskanál őrölt chili v friss

1 deci (kókusz)tejszín

1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

negyed citrom leve

1 liter zöldségalaplé

só, bors

1-2 kanál kókuszolaj v olívaolaj

Tetejére : dió vagy más pirított mag

A birsalmát félbevágtam, kivágtam a magházát, kockákra szeltem és egy pici olívaolajjal meglocsolva 180 fokos sütőben megsütöttem. Ha kellemesen puha és picit barnulni kezd akkor jó.

A vöröshagymát felkockáztam, egy kevés olajon üvegesre pároltam, majd ment hozzá a fokhagyma, az édesburgonyát kis kockákra vágtam és szintén hozzáadtam, kicsit átkevertem, fűszereztem. Zöldségalaplé híján és leveskocka helyett én megszórtam egy kanál vegamix zöldségkeverékkel és felöntöttem egy liter vízzel, összeforraltam, kb. 10 perc alatt meg is puhult az édeskrumpli.

Botmixerrel pürésítettem az egészet, itt a tejszínt is hozzá lehet adni és még egyet forralni rajta, de én csak a tálalásnál öntöttem bele egy kicsi kókusztejet. Illetve a turmixolás után facsartam bele a citromlevet is.

További édesburgonyás recepteket ITT TALÁLTOK!

Tofu kukorica avokádó saláta

Régen volt tofus étel, ha viszont rejtőzik a hűtőben egy felhasználásra váró chilis tofu, akkor augusztus derekán ilyen étel kúszott be elsőnek lelki szemeim elé. Pláne, hogy a maradék főtt kukoricát is szerettem volna kicsit “felpörgetni” plusz hozzávalókkal.

20160814_115221~2~2Sima natúr tofu is jó egyébként hozzá, és szeljetek a salátába friss chilit, ha meg nem szeretitek a csípőset, akkor hagyjátok ki, a gyömbér is enyhén csípős, elegendő az is hozzá, hogy a saláta élvezetes legyen. Ha sós szójaszószotok van otthon, akkor pici mézet csorgassatok még hozzá, hogy egyensúlyban legyen az ízek.

Amúgy ez inkább egy különálló fogásnak ideális, hiszen elég laktató, vacsora vagy ebéd, bármelyik lehet. Színes, ízes, ropogós, krémes, édes, savanykás, csípős, minden egyben, jó kis kaja na. Vegák biztos szeretni fogják, a húsevők, meg akár sült csirkével is elkészíthetik tofu helyett!

20160814_115302~2~2Hozzávalók:

2 cső kukorica

1 db avokádó

1 csomag chilis tofu

fél fej lilahagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

fél lime leve(citrom is jó)

2 evőkanál édes szójaszósz

petrezselyem v koriander

só,bors

kókuszolaj

A főtt kukoricaszemeket levágtam körben a csőről egy nagy tányérra halmoztam, az avokádót hosszában félbevágtam, lehúztam a héját, és vékonyan felszeleteltem, a lilahagymát szintén, majd ezt is a tálra pakoltam.

Egy kis tálban összekevertem a szójaszószt a gyömbérrel. A tofut kb. fél centis csíkokra szeltem, majd egy serpenyőben egy evőkanál kókuszolajat hevítettem és ráfektettem a szeleteket ráöntöttem a szójaszószt és oldalanként két-két percig sütöttem, majd a saláta tetejére helyeztem őket.

Megszórtam friss petrezselyemmel, rácsorgattam a lime levét, és nagyon pici olívaolajat még, pici só, pici bors és tálalható. Frissen jó, amíg a tofu meleg.

20160814_115241~2

Chilis gyömbéres kacsamell barackkal

Pihe, puha szaftos kacsamellet kaptok hétvégére úgy döntöttem. Megkívántam ugyanis a kacsasültet, de valami könnyed köntösben, nem órákig sütögetve a sütőben. Itt minden egy serpenyőben készült, jó kis keleties, kínai ízek kerültek a tányérra, kiegészítve lédús barackkal, ami szuper a kacsa mellé.

20160724_121134~2Rizstészta ment alá, ebből célszerű a szélesebb verziót választani a boltban, de nekem most csak a vékony cérnametélt volt itthon, persze az ízén ez nem változtatott, de a másik jobban magába tudja szívni a szaftot. A kacsamell nagyon átsütve szerintem nem jó, erre megint csak rájöttem, mikor egy étteremben ilyen ételt kértem nem rég és cipőtalpszerű száraz húsdarabokat kaptam, amit aztán győztem elrágni. Egy fél kacsamellnek tényleg elég volt most is bő negyed óra a serpenyőben, hogy kívül ropogós legyen belül pedig szép rózsaszín, de nem véres, mert azt már én sem szeretem.

Nagy melegben a chilit akár el is hagyhatjátok róla, hogy senkit ne verjen a víz még pluszban, hiszen a gyömbér is ad még hozzá némi csípős aromát amúgy is. Szóval, ha kínai ételre vágytok, akkor bátran próbálkozzatok otthon készíteni ilyesmit, ebben nincs egy tonna plusz cukor és adalékanyag, mint a legtöbb gyors éttermiben…

20160724_121155~2Hozzávalók 2 főre:

fél kacsamell

1 nagyobb őszibarack

1-2 szál újhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 duci gerezd fokhagyma

fél mokkáskanál chilipehely (v friss chili)

1 evőkanál szójaszósz

fél csomag rizstészta

só, bors

kókuszolaj

A kacsamellet sóztam, borsoztam mindkét oldalán, majd egy vastag falú serpenyőben egy kis kanál kókuszolajon először a bőrös oldalával lefelé nagy lángon kb. 6 percig szép pirosra pirítottam, ezután megfordítottam és a másik oldalát is lepirítottam 6 perc alatt, majd öntöttem alá kb. fél deci vizet és lefedve még kb. 8 percig hagytam belül is átpuhulni.

Ezalatt a rizstésztát leforráztam  és állni hagytam, a barackot felszeltem, a fokhagymát és a gyömbért felaprítottam. Mikor a kacsa elkészült kivettem egy deszkára és lefedtem alufóliával szintén kb. 10 percre, így még tovább tud puhulni a belseje. Ugyanabban a serpenyőbe, amiben a kacsa sült a megmaradt zsiradékra (ha túl sok öntsetek le belőle) rátettem a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, majd a barackokat is hozzáadtam, végül meglocsoltam a szójaszósszal. 2-3 perc elég nekik, közben többször megrázogattam a serpenyőt, hogy le ne égjen a fokhagyma és egyformán befedje a szósz a barackokat is.

Végül elzártam a gázt alatta, a tésztát leszűrtem és hozzákevertem a szójaszószos barackhoz, a kacsát keresztben vékonyan felszeltem és tálaltam némi újhagymával megszórva.

 

Dél-indiai paradicsomos rizs

Paradicsom és rizs, na és némi hagyma. Uncsinak hangzik ugye? De kerül még hozzá egy tonna fűszer, friss és szárított egyaránt, és ettől az egész életre kel….

DSCF9554Ayurvéda témában próbálok okosodni mostanság, vagyis érdekel az 5000 éves indiai orvoslás, a gyógynövények, az ételek, fűszerek hatásai testre és lélekre. Klassz lenne, ha a nyugati orvoslással ez harmóniában működhetne, pontosabban így kellene működnie…

Voltam pár előadáson, és naná, hogy néha elhangzanak receptek, ételek nevei, én meg lelkesen jegyzetelek, aztán gugli barátomoz fordulok, így jutottam el ehhez a rizses egytálételhez is. Jó sok receptet átnéztem, ahány ház annyi szokás ugyebár, aztán összedobtam azokkal a fűszerekkel, ami kéznél volt, és amihez nem kell külön nyomozni a hozzávalókat. A nagyérdemű szülinapos tesztbrigádnak ízlett és nekem is, de nagyon. Másnap is….

Ízutazás, pedig valójában tök egyszerű étel, laktató, vega, nem tudom ragozni, ki kell próbálni.

DSCF9553

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg basmati rizs

3 nagyobb méretű paradicsom

1 fél fej lilahagyma

1 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 kicsi chilipaprika

1 kis csokor petrezselyem v koriander még jobb

kókuszolaj

Fűszerek:

3 db babérlevél

kb. 5 db szegfűszeg

1 teáskanál koriandermag

2 teáskanál garam masala currykeverék

1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, római kömény, kurkuma és kardamom

só, bors

A rizst beáztattam kb. fél órára.

Fogtam egy nagy méretű vastag falú serpenyőt és kb. egy evőkanál kókuszolajat felhevítettem, majd rászórtam a vöröshagymát és az újhagymát, a koriandermagokat, a babérlevelet és a szegfűszeget. Míg a hagyma párolódott, összekevertem egy kis tálban a többi őrölt fűszert, a garam masalát, a fahéjat, kurkumát, kardamomot.

A gyömbért lereszeltem a fokhagymával együtt, a chilit félbevágtam hosszában és kimagoztam, majd felaprítottam, a paradicsomokat felkockáztam, majd először a fokhagymát és a gyömbért, majd a chilit és a fűszereket is a serpenyőbe tettem. 1-2 percig kevergetve pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomot is, mikor elkezdett levet engedni, beleszórtam az leszűrt rizst és másfélszer annyi vízzel felöntöttem, átkevertem, majd lefedve békén hagytam kb. negyed óráig. Mivel a rizs már ázott előtte, ezért a dupla mennyiségű víz túl sok lett volna felönteni, inkább kevesebbet öntsetek hozzá, amit aztán lehet apránként pótolni, ha esetleg elfőtte volna nagyon a levét, mielőtt megpuhult volna. Nekem elég volt a másfélszeres adag, és szépen átpuhult az egész, néha átkevertem kicsit, majd lefedve tálalásig állni hagytam, végül megszórtam friss petrezselyemmel.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!