Nem kell Ázsiába utazni, ha keleti ízekre vágytok, könnyedén elkészíthető itthon is! Baliról nem csak élményeket, hanem ízeket is hoztunk haza, bár előtte is népszerűek voltak már a keleti fűszerek a konyhámban, mostanában túlnyomó részt chili, gyömbér, koriander szerepel az ételeimben, dehát rákattantunk na.
A nasi goreng magyarul sült rizs, úton útfélen találkozni vele Balin, és Ázsia szerte, viszont alapvetően indonéz étel, ami nem létezik, chili, rizs és tojás nélkül. És persze a lángoló falatok után istenien passzol mellé a hűs kígyóuborka. A nasi gorenget készítik csirkével, rákkal, utóbbi kettővel együtt, de van vega, gombás változat is. Mindegyik mennyei. Ehhez képest én ezt az ételt mégis ritkán ettem kint, mivel minden reggelire tojást kaptunk a szállásunkon, bármilyen verzióban, szóval megettem az éves tojásadagomat két hét alatt. Ez nem panasz, megenném ismét, csak találjak egy óccó repjegyet…
Van egy titkos összetevő benne a sambal, ami hagymából, chiliből, zöld citromból, gyömbérből készülő paszta vagy szósz, illetve az éttermekben aprítva kerülnek a hozzávalói az étel mellé. Ahány ház, annyi sambal, variálják sokféleképpen. Ezt kihagyhatjátok amúgy belőle, de itthon is találni jó minőségű chiliszószokat, viszont elég a rizsbe a sima chili paprika is, pláne, ha nem szeretitek a nagyon csípős ízeket, már pedig a sambal odacsap… Hoztunk magunkkal egy üveggel, de csak óvatosan nyomkodom a tubust, A férfi bátrabb, szeret izzadni… Ez is olyan étel, amit minden héten megennék, legközelebb garnélásat csinálok…
Hozzávalók 4 főre:
3 deci rizs
4 db csirkecomb filé
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1-2 db chili
kis csokor koriander
4 szál újhagyma
negyed kelkáposzta (vagy kínai kel)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
pici chiliszósz ízlés szerint (elhagyható)
só
kókuszolaj
Tetejére: adagonként 1 tükörtojás
Tálaláshoz: 1 kígyóuborka
Elkészítése:
A rizst a szokás módon dupla vízben megfőztem, hagytam kicsit hűlni, akkor még jobb, ha másnapos a rizs.
A húst felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam, közben hozzáadtam a medvehagymát, aprított chilit, reszelt gyömbért, szójaszószt. Pici vizet lehet alá önteni, nehogy leégjen. Ezután mehet hozzá a rizs, a felcsíkozott kelkáposzta, az aprított koriander, és itt tettem hozzá a chiliszószt is, miután megkóstoltam, hogy mennyire csípős eddig az étel…
Alaposan összekevertem, hagytam, hogy a rizs is lepiruljon kicsit, ezalatt sült a tükörtojás egy másik serpenyőben, majd a meghámozott felkarikázott uborkával tálaltam az ételt.


Nem titok, hogy ez az én kedvenc távol-keleti levesem, először Thaiföldön ettem ilyet, illetve azóta találtam egy klassz éttermet itthon, ahol az esetek 90 %-ban ezt rendelem. Az történt, hogy kedves barátném gondolt rám, miközben Koh-Samui szigetén süttette magát és hozott nekem egy kisebb zsáknyi fűszert. Bemutatom nektek ezeket először is, de ne ijedjetek meg, mert bár nem kaphatóak minden sarki közértben, de nagyobb ázsiai fűszerboltokban igen, viszont azért ezek nélkül is tudtok majd hasonlóan finomat készíteni.
Hozzávalók 3 főre:
A padlizsán mellé kimondottan passzol a hűsítő joghurt és ha még van lehetőségetek friss mentaleveleket is belekeverni a salátába, akkor lesz az igazi a végeredmény. A lepényről már nem is áradoznék most, megtettem már párszor, A férfi is függővé vált,
Hozzávalók:

Hozzávalók személyenként:


Az egyik legjobb étel ebben az évszakban hétköznapokra, sütőbe zöldség betol, megsüt, hozzáad némi friss gyümölcsöt, jelen estben savanykásabb almát és gránátalmaszemeket, egy klassz öntet és kész.
Ahogy megsül, pláne, hogy vékonyan olívaolaj is körbelengi, előjön belőle egy kicsit édeskésebb aroma, persze nem nagyon , de az édes batáta mellé pont így volt jó.
Sima natúr tofu is jó egyébként hozzá, és szeljetek a salátába friss chilit, ha meg nem szeretitek a csípőset, akkor hagyjátok ki, a gyömbér is enyhén csípős, elegendő az is hozzá, hogy a saláta élvezetes legyen. Ha sós szójaszószotok van otthon, akkor pici mézet csorgassatok még hozzá, hogy egyensúlyban legyen az ízek.
Hozzávalók:
Rizstészta ment alá, ebből célszerű a szélesebb verziót választani a boltban, de nekem most csak a vékony cérnametélt volt itthon, persze az ízén ez nem változtatott, de a másik jobban magába tudja szívni a szaftot. A kacsamell nagyon átsütve szerintem nem jó, erre megint csak rájöttem, mikor egy étteremben ilyen ételt kértem nem rég és cipőtalpszerű száraz húsdarabokat kaptam, amit aztán győztem elrágni. Egy fél kacsamellnek tényleg elég volt most is bő negyed óra a serpenyőben, hogy kívül ropogós legyen belül pedig szép rózsaszín, de nem véres, mert azt már én sem szeretem.
Hozzávalók 2 főre:
Ayurvéda témában próbálok okosodni mostanság, vagyis érdekel az 5000 éves indiai orvoslás, a gyógynövények, az ételek, fűszerek hatásai testre és lélekre. Klassz lenne, ha a nyugati orvoslással ez harmóniában működhetne, pontosabban így kellene működnie…

