Pálmafa Project

Medvehagymás almás krumplisaláta

Gyors, olcsó, nagyon finom és egészséges salátát hoztam ma Nektek. Még mindig lassú léptekkel haladok a főtt ételek felé, a héten ilyesmiket kívántam főleg és gondoltam megosztom veletek, mert ezt bármikor máskor megenném én is.

DSCF7106Egymagában nekem ebédre tökéletes volt, eltelített, de most, hogy itt a jó idő és sokan kimennek grillezni a kertbe, a grillhúsok mellé is simán lecsúszhat ez az étel.

A hagymát már nem bírtam kihagyni belőle, bár az nem feltétlenül gyomorkímélő, de úgy ítéltem meg, hogy medvehagyma barátunkkal már megbirkózik a gyomrom. Nem tart már túl sokáig a medvehagyma szezon, szeretném kihasználni, pláne, hogy ajándékba kaptam egy hatalmas csokorral. Már pedig én ennek jobban örülök, mint egy virágcsokornak. A hűtőm kevésbé, de ez van.

DSCF7104

Hozzávalók 2 főre:

2 közepes méretű burgonya

1 nagy alma v két kisebb

6 szál medvehagyma

1 teáskanál friss kakukkfű(szárítottból egy nagy csipet)

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál almaecet

2 evőkanál napraforgómag

A krumplit héjában megfőztem, ezután meghámoztam, felkockáztam. Természtesen lehet hámozva és kockázva főzni.

A medvehagymát csíkokra vágtam, az almát héjastól felkockáztam, a napraforgómagot egy száraz serpenyőben megpirítottam.

Mindent egy tálba tettem, meglocsoltam az olívaolajjal, almaecettel, végül megszórtam a kakukkfűvel.

Gluténmentes krumpli palacsinta

Anne Burrel után szabadon… Megmondom őszintén ritkán nézem az ő műsorait. Semmi bajom a hölgyeménnyel, de nem állnak közel annyira hozzám az ételei, bár néha kimondottan vicces, ahogy előadja magát többnyire egy fél marhát éppen valami pácba simogatva és gügyögve neki, miközben szőke fürtjeit és egyéb alkatrészeit rázza…Élvezettel főz ez tény. Amiért most mégis rácuppantam miniatűr tévém képernyőjére, az a krumpli palancsintája volt. Amit nemes egyszerűséggel nevezzünk tócsninak, vagy krumplilángosnak teljesen mindegy. Egy a lényeg, hogy nincs benne liszt, ugyanis ez a kis drága szakácsné, keveri a tésztában a nyers reszelt burgonyát a főtt tört burgonyával, így csak tojás kell bele és össze áll a massza.

DSCF3566

A végeredmény pedig egy kívül ropogós, belül pedig krémesen puha krumplis palacsinta-tócsni-lángos-lepény akármi, mindenki válassza a ki a legszimpatikusabb megnevezést rá….

Nekem hiányzott a receptből a fűszer, így rozmaringot tettem bele bőven, mert isteni a krumplival együtt. Tudjátok, hogy nem vagyok krumpli rajongó, de ezt biztos el fogom még készíteni. Anne asszonyság húsok mellé kínálta természtesen, de nekem reggelire csúszott le, pici tejföllel és füstölt sajttal, így tényleg lángosra hajaz… Frissen az igazi, de másnap főzelék mellé is teljesen jó volt, arról nem is beszélve, hogy a vasárnapról maradt krumplipüré sem vész kárba így!

DSCF3575Hozzávalók:

1 kg krumpli

1 evőkanál friss aprított rozmaring

2 duci gerezd fokhagyma

2 tojás

só, bors

kókuszzsír v más olaj

A krumpli felét meghámoztam és lereszeltem, a másik felét csak megsikáltam és sós vízben feltettem főni. A reszelt krumplit kicsavartam, facsartam rá pici citromlevet, hogy ne barnuljon meg és félretettem. A rozmaringot felaprítottam, a tojásokat felvertem. Mikor a krumpli megfőtt, leszűrtem, krumplinyomóval összetörtem és hozzákevertem a reszelt krumplit, amit előtte ismét kicsavartam. Hozzászórtam a rozmaringot, sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymákat és beleöntöttem a tojást és alaposan összekevertem. Sűrű massza lett belőle. Felforrósítottam egy széles serpenyőben egy ujjnyi magasságig kókuszzsírt majd lepényeket formáztam a masszából és mindkét oldalukat kb. 5-5 perc alatt ropogósra és arany barnára sütöttem.

DSCF3569

 

A krumplipüré második élete

Nem tartozom a másnapos krumplipüréért rajongók táborába, meg lehet enni, de azért nem az igazi. Fel lehet használni krumplis pogácsához, de az elmúlt napok után én inkább könnyedebb fogásokra vágyok. Tologattam magam előtt ennek az ételnek a megosztását, de azt hiszem most ideális lehet, hiszen újévkor a malac mellé sok helyen került krumplipüré az asztalra és ha maradt, és van otthon még némi zöldség, tonhalkonzerv, de csirkemellsonka is tökéletes hozzá, akkor tényleg gyorsan elkészül a mai ebéd. Pontos mennyiségeket nem írok, mert ez most nem fontos, elrontani nem lehet. Ha túl száraz lenne a maradék krumplipürénk, akkor keverjünk még hozzá kevés tejfölt vagy natúr joghurtot, hogy ismét krémes legyen, úgy jobb lesz az állaga ennek az ételnek is.

DSCF2410Hozzávalók:

krumplipüré

tonhalkonzerv

1 marék párolt zöldborsó

olívabogyó

paradicsom felkarikázva

reszelt sajt a tetejére

só, bors

pár csepp citromlé

A tonhalkonzervet lecsöpögtettem, meglocsoltam pár csepp citromlével, a mirelt zöldborsót kevés olívaolajon megpároltam, de vízben is főzhetjük, sőt konzerv is jó hozzá. A krumplipürében elkevertem a tonhaldarabokat, a zöldborsót, fűszereztem és egy jénaiba kanalaztam  a masszát. A tetejére tettem a paradicsomkarikákat, az olívabogyót és a reszelt sajtot. Előmelegített sütőbe tettem és megvártam, míg a paradicsom kicsit megpuhul a sajt pedig ráolvad.

DSCF2413

Krumpli és én

Lehet korábban már említettem, hogy az utóbbi időben lényegesen kevesebb krumplit fogyasztok. Különösebb oka nincs, mert szeretem, főleg püré és tepsiben sült formában, de el vagyok nélküle is. Ha megjelenik a piacon az új krumpli azért én is megkívánom, mivel van kedvenc receptemen burgonyából is.Ha csak magamnak készítem akkor hús nem kerül mellé. Egyszerűen nem érzem utána annyira nehéznek a gyomrom, ha salátával vagy  könnyű joghurtos kapros öntettel eszem, esetleg tejföllel sajttal.
A fogyókúrázoknak sem kell lemondani róla szerintem, mert el lehet készíteni olaj nélkül, héjában főtt állapotában ebédre tökéletes, ráadásul így a vitamin tartalmát is megőrzi, ugyanis C-ből elég sokat tartalmaz. Keményítő tartalma jó hatással van az emésztésre, nem véletlenül “tuszkolták” mindig belém kis koromban ha gyomorrontást kaptam. Hű, de nem csíptem úgy…Natúr főtt krumpli szerintem azóta se került a tányéromra.
A krumpli nyersen sebek gyógyítására, rovarcsípésre alkalmazható, ha ketté vágjuk és bekenjük vele a bőrfelületet. Hmm, szúnyogcsípésre is jó vajon? A vérszívók lájkolnak ugyanis… Lehet egy fél krumplival a kezembe fekszem le ma aludni.
Nyers krumplilevet még én sem ittam, de állítólag kéne, mert remek méregtelenítő és képes kimosni a szervezetben lerakódott nehéz fémeket, ami a városi levegőnek köszönhetően képes felhalmozódni, így évente kúraszerűen célszerű beiktatni krumplilé ivászatot.Kiváló májtisztító, ha valaki túl sokat bulizott volna esetleg… illetve olvastam egy furcsaságot, hogy lázcsillapításra úgy használható gyerekeknél, ha a krumplit ketté vágjuk és a talpukra erősítjük, állítólag ettől lemegy a láz a gyerek meg elalszik. Ezt úgy elképzeltem…valaki mesélje el, ha már csinált ilyet, főleg az a rész érdekelne, hogyan kötözi a krumplit a tappancsokra…
Szóval ha már krumpli vagy burgonya akkor tavasszal illetve nyáron nálam főleg a parázs burgonya játszik. Nem csak, hogy nem kell meghámozni,  mint ahogy a többi új társát sem, de ezt még szeletelni sem, mert egészen apró a kis drága. Pürét ezekből kár csinálni, viszont sütve isteni. Én a legjobban úgy szeretem ha előtte megfőzöm sós vízben, nagyon hamar megvan, addig előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mikor puha, de még nem szétfőtt a krumpli akkor leszűröm és belezuttyintom a tepsibe. Locsolok rá olívaolajat, sót borsot és kb. 30 perc alatt kívül ropogós lesz belül pedig krémes lesz.
Hétvégén habzsi dőzsi volt, kétféle krumplit is sütöttem, pompás fokhagymás-mustáros pácban érlelt grillezett tarja és csirkemell társult hozzá és sok saláta persze.
Rozmaringos új krumpli fetasajtos zellerszár salátával
Ez még évekkel ezelőtt lett a kedvencem, egy kedvezs barátném avatott be ebbe a “titokba”, és azóta legtöbbször én csak együtt a kettőt eszem hús nélkül annyira finom. Rozmaring bokor adott volt, hisz a kertben vígan el van télen nyáron, baktérium és vírusölő hatása van valamint görcsoldóként is beválik.
Krumplihoz 6 főre:
1,5 kg parázs burgonya
4 darab rozmaringág
só, bors
olívaolaj
A krumplit megfőzzük majd tepsiben olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 2 db egész rozmaringágat ráteszünk a tetejére. 200 fokos sütőbe toljuk kb. 35 percre. A másik két ágról leszedtem a leveleket és felaprítottam, de azt a sütés utolsó 10 percében szórtam csak rá, hogy ne égjen meg. Akkor van kész ha kívül szép aranybarna és ropogós.
Fetasajtos szárzellersaláta:
A szárzellert nem sokan használják szerintem, megmondom őszintén én is talán csak ehhez a salátához, de már rábukkantam pár érdekes receptre még amit szeretnék kipróbálni majd. Nincs annyira erőteljes íze, mint a gumós társának, viszont sokkal zsengébb és ropogósabb. Magas az A és B vitamin tartalma, de van benne C is, méregtelenítő hatású, kalóriatartalma alacsony.  Ebből hazait ne nagyon keressen senki, éppen ezért elsősorban a hiperszuperekben kapható.
Mártogatosók mellé ideális zöldség lehet.
Ez a saláta meg úgy jó, ahogy van.
Hozzávalók:
1 csomag szárzeller vagy más néven halványító zeller (inkább a hiper-szuperekben kapható, mint piacon)
2 dl kefir
3 gerezd fokhagyma
só, bors
15 dkg fetasajt (Anikó sajt is jó helyette)
A zellert megmossuk és felkockázzuk a szárakat, a fokhagymát lereszeljük, a fetasajtot kisebb darabokra morzsoljuk, sózzuk, de óvatosan, mert a sajt sós, borsozzuk és ráöntjük a kefírt. Összekeverjük és hűtóben hagyjuk állni fél órát minimum.
 
 
Petrezselyem pestós sült krumpli:
Imádom a pestókat, de ezt talán már a cukorborsó résznél említettem. Petrezselyemből is remek készíthető, ráadásul ez olcsó hozzávaló és naná, hogy remek élettani hatásokkal is bír, sok C vitamin van benne ugyanis. Ja, és hagymaszag ellen is beválik, ha elrágcsálunk pár levelet belőle étkezés után.
A krumpli a fenti módon sült, rozmaring nélkül természetesen.
 Hozzávalók a pestóhoz:
2 csokor petrezselyem felaprítva
3 gerezd fokhagyma
5 dkg pirított dió
só, bors, olívaolaj
A diót serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd majd minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk és  felaprítjuk és tálalás előtt nem sokkal keverjük a krumplihoz.
Ezután a hétvége után meg már csak ásványvíz recepteket és edzésterveket fogok megosztani asszem a héten. 🙂
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!