Pálmafa Project

Céklás bruschetta

Hétvégi kényeztető reggeli, de én hétköznapokon is élek vele, mert imádom a “bruszkettát”, vagy nevezzük paradicsomos pirítósnak leegyszerűsítve.

Aztán van az a szitu mikor reggel esik le a tantusz, hogy a hűtőben csak 1 db paradicsom ólálkodik, viszont két éhes száj várakozik a reggelire korgó gyomorral, ráadásul edzés előtt, ugyanis A férfi is rákattant a bruschettára pár hete és volt, hogy vacsorára, majd másnap reggelire is ezt rendelt és nem éri be egy szelettel, ami érthető is…

Úgyhogy fel kellett turbózni más ződdel, ami jelen esetben bordó, méghozzá cékla. Mennyei, de tényleg, pláne ahogy pár csepp balzsamecet körbelengi, ha lett volna otthon torma, még azt is ráreszeltem volna, de azért nem maradt így sem hiányérzetem. Asszem mozzarellafüggő vagyok, de helyette tehettek rá fetát vagy valami hasonló lágy sajt is tökéletes.  A pirítós amúgy szerintem akkor legjobb, ha serpenyőben pár csepp olívaolajon pirul!

Nem ragozom, céklarajongóknak kötelező, akik meg nem szeretik, azoknak azért…

Hozzávalók:

1 közepes fej cékla

1 db paradicsom

1 teáskanál balzsamecet

1 zacsi mozzarella

1 mokkáskanál szárított bazsalikom (friss még jobb)

só, bors

1 evőkanál olívaolaj

A céklát apró lyukú reszelőn lereszeltem, a paradicsomot kis kockákra vágtam, hozzáreszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, meglocsoltam az ecettel és az olajjal, majd a pirítósra halmoztam, a tetejére pedig mozzarellát tépkedtem.

Epres paradicsomos gazpacho és bruschetta

Hideg olasz leves főzés nélkül ebédre és pikáns pirítós reggelire. Kánikula ételek következnek.

DSCF7318Imádom a nyarat és az ilyen típusú ételeket. A gázt nem kell bekapcsolni, csak egy turmixra vagy botmixerre van szükség.

Gazpachot készítettem már, sőt görögdinnyéset is. Aki nem ismerné, ez egy hideg olasz paradicsomlevest takar, egyéb zöldségekkel, hagymával turmixolva. Igazi nyári hűsítő eledel.

Hogy mi keresnivalója van benne a gyümölcsöknek, jelen esetben az epernek? Hmm próbáljátok ki és megértitek. Csak kimondva furcsa ez a páros, amúgy tökéletesen együttműködnek az ízeik. Mennyei, de tényleg. Először a bruschettára kattantam rá vagyis az olaszok kedvenc paradicsomos, bazsalikomos pirítósára. Ezt bolondítottam meg először az eperrel és nagyon bejött. Aztán jött a leves, ami nem kevésbé finom. A hozzávalók szinte teljesen megegyeznek, de mégis más élményt ad mindegyik.

Kihagyhatatlan páros ők ketten higgyétek el!

DSCF7320Hozzávalók a leveshez adagonként:

1 db paradicsom

kis marék eper

1 gerezd fokhagyma

3-4 db friss bazsalikom levél

csipet só

frissen őrölt bors

1-2 teáskanál méz ízlés szerint

pár csepp balzsamecet

A paradicsomot és az epret feldaraboltam és már repült is a turmixgép táljába, pici sóval, borssal, mézzel, reszelt fokhagymával, aprított bazsalikommal együtt. Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és simára turmixoltam. Tálalható, fogyasztható egyből, de behűtve még jobb. Pár csepp balzsamecet elvarázsolja.

Epres paradicsomos bruschetta

20150604_062306~2Megpirítottam a kenyeret, a paradicsomot és az epret apróra daraboltam, ráreszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam az aprított bazsalikomlevéllel és meglocsoltam pici olívaolajjal.

A kenyérre rátettem a mozzarellát, arra került a paradicsom és az eper.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!