Pálmafa Project

Almás brokkolifőzelék

Az egyik legjobb dolog ami az almával és a brokkolival történhet, ha találkoznak egy tányéron. Salátában, köretként is remek együtt a kettő, de nem rég egy főzeléket is összehoztam velük.

Semmi furcsa csavar nincs a történetben, hacsak az nem, hogy se tejet, se lisztet nem tartalmaz a főzelék, de ezt már megszokhattátok tőlem. Jó sok friss fűszernövény került bele, hiszen sem a brokkolinak, sem az almának nincsen karakteres íze. Nem baj, ha nincs kéznél mindegyik fűszernövény otthon, használjátok, ami éppen van, amit szerettek, legalább egy fajta friss legyen benne szerintem, de szárítottból is jó lesz. Hogy mi legyen a feltét? Hmm én “álánátur” ettem, de rátok bízom, lehet sült hús, sőt akár sajt, pl. rántott sajt is passzolna hozzá, ha van kedvetek ilyesmivel bíbelődni, de egy sima bundás kenyér is fincsi lehet mellé, vagy főtt tojás.

DSCF9620Hozzávalók 2 adaghoz:

1 fej brokkoli

1 közepes alma

1 db vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál aprított friss rozmaring, kakukkfű, oregánó vegyesen (szárítottból kevesebb is elég)

pár csepp citromlé

1 evőkanál rizsliszt (másfajta liszt is jó)

só, bors

kókuszolaj

A brokkolit rózsáira szedtem, egy lábosban kókuszolajat hevítettem, üvegesre pároltam rajta a vöröshagymát, majd rászórtam a brokkolit, megszórtam a fűszerekkel, amiből keveset a tálaláshoz is félretettem és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepte. Inkább kevesebb legyen. Mikor a brokkoli félig megpuhult, hozzáadtam a felkockázott almákat is, mikor ez is puha lett (nem kell szétfőzni pár perc elég neki) kivettem egy jó nagy merőkanálnyit a főzelékből és botmixerrel krémesre turmixoltam. Ebben simára kevertem a rizslisztet, belereszeltem a fokhagymát és visszaöntöttem a főzelékbe, megvártam, míg még egyszer felforr, besűrűsödik és elzártam a gázt. Facsartam rá citromlevet és megszórtam még friss fűszernövényekkel.

Sült csirke kapros brokkolis egresmártással

Rájöttem a héten az egresre pillantván a piacon, hogy még nincs is receptem vele, és ezen sürgősen változtatni szerettem volna. Sikerült. Finom lett. Íme:

DSCF9603Kicsit bővebben is azért róla, biztos ismeritek a piszkemártást, ami jó, mert én nem… Ez nekem valahogy kimaradt a gyerekkoromból pedig volt egres a kertben, amit csak úgy egymagában, a belsejét kiszippantva ettünk. Néha…mert azért nem volt népszerű gyümölcs, és szerintem  most sem az. Nem is árulnak túl sok helyen, de most van a szezonja, így ráleltem és vittem is.

Annyit tudtam róla, hogy jó emésztésserkentő, van benne C-vitamin, kalória pedig alig. Ja és hogy savanyú és húsok mellé jó lehet. Híve vagyok a zöldségek és gyümik nyers fogyasztásának hisz tudjátok, de ezt akkor se nagyon tudtam volna salátába nyersen belecsempészni, úgy, hogy az még élvezhető is legyen, ha közben ütnek és kényszerítenek, mert ezt bizony még féléretten szedték le és különösen savanyú volt és kemény. Így kapóra jött ez a mártás, és, hogy kivételesen húst kívántam. Mivel nagyon szexi csirkecomb filét rakott elém a hentes, ami kevésbé száraz, mint a csirkemell, így tök jó kis ebéd lett belőle. És igen brokkoli is virít ott, teljesen jól passzolnak, a kapor pedig életre kelti az egészet. Nem szeretem cukrozni a sós ételeket, még xilittel sem, de ebbe most muszáj volt, hogy kerek legyen a történet és élvezhető.

A gersli vagy más néven árpagyöngye pedig kimondottan jó köretnek bizonyult, a duci szemek jól magukba szippantják a mártást, de sima rizzsel is készíthetitek.

DSCF9606Hozzávalók 3 főre:

fél kg csirkecombfilé v csirkemell

25 dkg egres

1 kis fej brokkoli

3 gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma

1 kis csokor kapor

2 deci tejszín (rizstejszínt használtam)

1 evőkanál rizsliszt

1 evőkanál nyírfacukor

só, bors

kókuszolaj

Köret: 1 bögre gersli (lehet rizs, kuszkusz, bulgur is)

A csirkecombot felkockáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, majd félretettem.

A brokkolit rózsáira szedtem,  a fokhagymát felaprítottam az újhagymával együtt, majd kókuszolajon kicsit átkeverve, vigyázva, hogy meg ne égjen üvegesre pároltam. Hozzáadtam a brokkolit és az egrest, sót és borsot, öntöttem alá pici vizet kb. egy decit, megszórtam nyírfacukorral, majd lefedve hagytam, hogy puhulni kezdjen a brokkoli és az egres is. A rizstejszínben elkevertem a rizslisztet és a felaprított kaprot, mikor a brokkoli már félig megpuhult, beleöntöttem a tejszínt a serpenyőbe, elkevertem, megvártam, míg felforr, besűrűsödik egy kicsit és 5 perc múlva el is zártam a gázt alatta. Közben dupla mennyiségű vízben kifőztem a  gerslit is.

DSCF9604

Brokkolis spárgás penne

Olyan érdekes, hogy mindig a legegyszerűbb ételek tudják a legnagyobb bódogságot okozni. Ez ilyen. Zöld is, krémes is, savanykás is, és igen igen lájtosan halszagú halízű is. De ha ezt nem kívánjátok akkor ne tegyetek bele, vagy cseréljétek ki sonkára, gombára, ahogy tetszik.

DSCF9509Mikor elkészült akkor esett le, hogy tulajdonképpen sikerült nekem is a mostanában nagyon trendi “főzzünkmindentegyedényben” ételt rittyenteni. Hiszen ha nagyon akarjátok akkor a tészta főzővízébe beletehetitek a brokkolit és a spárgát is. Mondjuk úgy a vége felé, mikor a tészta már félig megpuhult, a ződeknek meg elég az a pár perc, hogy ress, ropogósak legyenek.

Nekem előző napról marad főtt spárga és brokkoli, úgyhogy én csak azokat rántottam ki a hűtőből és kevertem a tésztához. Mindegy, hogy csináljátok ez biza 15 perc alatt kész. Most nem szórtam rá semmilyen fűszernövényt, mert lusta voltam kimenni érte… és elég volt, így a citrommal meglocsolva, de más esetben kaprot, vagy a kakukkfüvet, petrezselymet szoktam a hal mellé használni.

Ha ti is rizstejszínnel készítitek, nem kell attól tartani, hogy folyós lesz, hiszen ennek joghurt állaga van, nem szükséges előtte összefőzni a többi alapanyaggal, elég neki a tészta melege. És különben is, ez az étel, akár langyosan, sőt hidegen is finom. Bár ebben az időben inkább melegen esik jól…

DSCF9510Hozzávalók 2 főre:

penne tészta

egy kisebb brokkoli fele

6-8 szál spárga

1 doboz tonhal (helyette sonka is lehet, de el is hagyható)

negyed lilahagyma v 1 szál újhagyma

pár evőkanál rizstejszín(helyette tejföl, kefir, v natúr joghurt is jó)

pár csepp citromlé

só, bors

Tetejére: 5 dkg kesudió + friss kapor, petrezselyem tetszőlegesen

A pennét lobogó enyhén sós vízbe feltettem főni. A spárga és a brokkoli nálam már előtte nap megfőtt más ételhez, így a tészta leszűrése után csak hozzákevertem őket. De főzhetitek ezeket külön edényben pár perc alatt puhára, vagy ahogy fent említettem a tésztával egy fazékban.

A zöldséges tésztához kevertem a tonhaldarabokat, meglocsoltam a rizstejszínnel, és citromlével, majd fűszereztem. Végül megszórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított kesuval.

Brokkolis medvehagymás csicseriborsókrém

Gyakran készítek hummust, vagy hummuszt, esetleg humuszt, én már komolyan nem tudom, mert mindenhogy írják, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy nagyon szeretem a csicseriborsókrémet reggelire a szendvicsembe kenve. Időnként felturbózom zöldekkel, és hát mi más kerülhetett volna most bele, mint medvehagyma, és brokkoli is maradt az előző recept elkészítése után…

DSCF9393

Szerintem már a fejem is zöld amúgy, egy fél domboldalnyi medvehagymát megettem az elmúlt egy hétben. Még senki nem szólt, hogy több parfümöt szórjak magamra…. Amúgy a medvehagyma hiába fokhagyma illatú és ízű, mégsem olyan durva az utóhatása, sőt gyorsan elillan….bízom benne…

A vas készleteimet feltöltöttem mindenesetre, na és persze a brokkoli és a csicseriborsó sem kis miska, ki fogtok csattani az egészségtől, ha ilyesmit esztek, és mennyivel jobb, mint egy vajkrém, ráadásul mivel elég laktató a szalámi és a felvágott sem hiányzik mellőle, de plusz paradicsommal vagy sajjtal még meg lehet fejelni.

DSCF9388

Hozzávalók:

kb. 5-8 dkg csicseriborsó (konzerv is lehet)

negyed brokkoli

negyed lilahagyma

4 szál medvehagyma

1 mokkáskanál római kömény

csipet chilipor ízlés szerint

1 mokkáskanál citromlé (ennek híján almaecet)

só, bors

olívaolaj

A csicseriborsót beáztattam egy éjszakára, majd puhára főztem, leszűrtem, de a főzőlevet megtartottam. A brokkolit szintén forrásban lévő vízben 5 perc alatt puhára főztem, hideg vízzel leöblítettem. A brokkolit, a csicsieriborsót a turmix gép táljába tettem, fűszereztem, felöntöttem a csicseriborsó főzővízével az egészet. Lassan adagoljátok a folyadékot hozzá, de nagyjából 1,5 deci elegendő, nem baj ha túl hígnak tűnik, miután áll egy pár órát a hűtőben, sűrűsödni fog még. Simára turmixoltam, majd belekevertem a nagyon apróra vágott lilahagymát és medvehagymát, majd tálalás előtt csorgattam hozzá pici olívaolajat.

DSCF9391

Brokkolis zöldborsós gersli mandulamorzsával

A címből kimaradt, hogy medvehagymás is… De az utóbbi pár alkalommal a desszerteket kivéve nagyjából mindegyik receptem neve ezzel kezdődött, és ahogy elnézem a vázlatokat a következő pár hétben is így fog, szóval már oda sem írom inkább, aki nem szereti a medvehagymát, vagy nincs kéznél, akkor majd kicseréli újhagymára, például ebben a receptben is.

DSCF9380Ez igen egyszerű történet és nagyon zöld, hétközben tökéletes ebédnek bizonyult, egy jó nagy tányérral kitartott estig. Egyébként meg ha köretként szeretnétek az asztalra tenni, akkor hal mellé simán el tudom képzelni, vagy sovány sült húsokhoz.

Jó dolog gerslit vagyis árpagyöngyét főzni néha napján, mert értékes gabona, helyettesítheti a rizst, ráadásul mivel nagy duci szemű, a szaftos, szószos ételekhez rendkívül jó, illetve rizottót is készítettem már belőle.

Továbbra is tartom, hogy nem eszem tejtermékeket, vagy csak nagyon ritkán, tejszínt, túrót, tejfölt elfelejtettem már jó ideje, így itt is növényi tejszínt használtam, itt éppen kókuszt, de jó a rizstejszín, de a hagyományos főzőtejszín is természetesen, ha ti azt használtok. Amúgy ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy azt hittem levakarom majd a falat a túró, a joghurt és főleg a sajtok után, utóbbit azért hébe-hóba eszem, de nem is hiányzik, szerintem az emésztésem is jobb és a télen begyűjtött miniatűr bébihájam a hasamon is leeresztett, úgyhogy bódogság van. És ha megkóstoljátok ezt az ételt, attól is az lesz!

DSCF9382

Hozzávalók 3 adaghoz:

egy nagy fej brokkoli fele

kis doboz zöldborsókonzerv (mirelit is jó)

10 dkg gersli (árpagyöngye)

2,5 deci tejszín (nálam kókusztejszín)

1 db tojás

4-5 szál medvehagyma

5 dkg mandula

fehérbors

szerecsendió

só, bors

Tetejére: petrezselyem és/vagy medvehagyma

A gerslit dupla mennyiségű vízben megfőztem, a brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem. A medvehagymát felaprítottam, a zöldborsót leszűrtem, alaposan leöblítettem.

Mindent összekevertem a sütőformába, felvertem a tojást, simára kevertem a tejszínnel, megfűszereztem és ráöntöttem a zöldséges keverékre. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 15-20 percre, majd kivettem rászórtam a darabosra őrölt mandulát és még 5 percre visszadugtam a sütőbe, amíg a mandula kicsit megpirult.

Tálaláskor megszórtam aprított petrezselyemmel és még egy pici medvehagymával.

Brokkoli kenyér - Húsvéti reggeli része is lehet!

Imádnivaló kis kenyereket sütöttem reggelire, a színük láttán akkor is garantált a tavaszi hangulat, ha amúgy az ablakon kinézve ez még nem látszik. Már csak azért is, mert a tavasz konyhai hírnöke jött velem szembe a piacon, vagyis a medvehagyma, naná, hogy ő is belekerült. Sőt, tudjátok mi jutott eszembe? Hogy közeleg a húsvét és ha nem akartok a sonka mellé kenyeret enni, akkor ez a brokkoli kenyér ideális megoldás!

DSCF9321

Ahogy tőlem megszokhattátok, ez persze nem egy klasszikus kemény héjú kenyér, amiből “magammal viszlek” típusú szendvicseket lehet  gyártani, viszont sokféleképpen és a nap bármely szakában elmajszolhatóak. Mondjuk dobozban simán kibír egy napot, és nem morzsáldik, úgyhogy mehet utazáshoz vagy az irodába is.

Tojás, brokkoli és pár kanál kókuszliszt van benne, cirka háromnegyedóra alatt kész, pár napig hűtőben eláll, bár szerintem gyorsan fogy. Arra tökéletes, hogy reggel bármilyen kencével, zöldséggel feldobva máris jobban indul a nap, illetve szerintem főzelékek mellé is kiváló feltét lehet, a vegáknak pláne!

Megint elmondom, mert tudom, hogy, ha megnézitek a hozzávalókat rögtön az útifű maghéj és a kókuszliszt kiveri a biztosítékot és sokan megijednek tőle és úristen ilyet “nemeszeknemveszek” felkiáltással odébb is álltak, hogy nem baj, ha nincs otthon. Egyrészt bárhol kapni szinte mindkettőt, másrészt helyettesítsétek másik liszttel. Ha nem fontos, hogy gluténmentes legyen akkor használjatok bármilyen mást, ideálisabb persze, ha valamilyen teljes kiőrlésűt szórtok bele.

Dobjátok fel magokkal akár, nekem volt otthon pár db mazsola, hát beleszórtam, az a néhány édes szem még jót is tett neki. Az eredeti recept ugyan nem írja, de adtam hozzá pici szódabikarbónát, hogy magasabb legyen a kenyér. Nagyon klassz, máskor is megcsinálom.

DSCF9327

Hozzávalók kb. 20 x 10 cm-es formához:

1 nagy fej brokkoli

4-5 szál medvehagyma vagy metélőhagyma, újhagyma, vagy 1-2 gerezd reszelt fokhagyma

2 db tojás

2 evőkanál kókuszliszt (más fajta liszt is jó)

1 evőkanál útifű maghéj (ha nincs liszttel ajánlott pótolni)

2 evőkanál kókusz- v rizstejszín ( natúr joghurt, vagy tejföl is jó)

fél mokkáskanál szódabikarbóna

1 csapott mokkáskanál himalája só

Ízlés szerint: pár szem mazsola, vagy aszalt paradicsom, dió, tökmag stb.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A brokkolit megmostam, rózsáira szedtem és morzsalékosra daráltam, késes robotgépben is apríthatjátok, de akár egy botmixer is megteszi, csak előtte jó apró darabokra szeljétek össze.

Ezután egy nagy tálba szórtam a brokkolit, hozzáadtam a felaprított medvehagymát és az összes többi hozzávalót. Alaposan összekevertem, majd fogtam a sütőpapírral bélelt kenyérformát és belesimítottam kb. 2 cm vastagon, majd fél órára sütőbe dugtam. Mikor barnulni kezd a teteje, akkor már jó. Kivettem, kihűtöttem, de akár langyosan is fogyasztható.

Tipp: nem baj, ha nincs kis méretű sütőformátok. Nekem is 30 cm hosszú kb, de mivel a massza elég sűrű, így 20 cm hosszan terítettem bele csak a sütőpapírt és kentem rá a tésztát. Megtartotta a formáját így is, és nem folyt szét.

Forrás: http://makeandbakefromscratch.com/2013/04/18/broccoli-bread/

Avokádós brokkolileves almachips-szel

Igazán nyerő páros az avokádó és a brokkoli, nem csak azért, mert tele vannak vitaminnal, hanem mert ízben is kiegészítik egymást.

DSCF9278

A színük láttán pedig egyenesen tavaszi hangulatom támadt, az ízét már meg sem említettem, úgyis tudjátok. Nem is értem, mikor valaki unalmasnak nevezi a krémleveseket…Illetve értem, hiszen sokszor kimerül a krémleves fogalma az agyon lisztezett, tejes kutyulmányokban, amitől mindegyiknek egyforma íze van és pont a lényeg nem érvényesül benne, a zöldség vagy gyümölcs amiből készül.

Avokádót ritkán szokás levesbe tenni, mert az nyersen az igazi, úgyhogy itt is csak a brokkolit főztem meg. Ez nem jelenti azt, hogy ezt a levest nem lehet melegen kanalazni, picit meg lehet langyosítani, vagy a brokkolit melegen beleturmixolni és az már pont elég és az avokádó vitamintartalma sem vész kárba. Az almachips édessége pedig mindkettőhöz passzol, de szórhattok rá magokat is, vagy almakockákat.

Egyébként krémnek is imádnivalóak együtt víz hozzáadása nélkül, pirítósra kenve, tökéletes reggeli.

DSCF9276

Hozzávalók személyenként:

fél avokádó

egy kis fej brokkoli fele

1 kis gerezd reszelt fokhagyma

1-2 evőkanál rizstejszín (joghurt, tejföl is jó helyette)

só, bors

pár csepp citromlé

víz

Tálaláshoz: almachips

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam 5 percre, majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem, majd a turmixgép táljába szórtam. Hozzáadtam az avokádót, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, majd felöntöttem kb. 3 deci vízzel és simára turmixoltam.

Tálaláskor almachipset szórtam a tetejére. Hidegen is finom, de fel lehet melegíteni kicsit, vagy a brokkolit ne öblítsétek le hideg vízzel és öntsétek fel a levest a főzővizével.

Brokkolis vöröslencse curry

Egyre inkább főzelékfaló leszek, pláne ha ilyen curryről van szó. Ezekkel a fűszerekkel én bármit megeszek szerintem és titeket is arra tudlak csak biztatni, hogy próbáljátok ki.

DSCF9237Ez a verzió azért is lett klassz és ajánlom szívesen, mert brokkoli is van benne, viszont csak úgy szép csendesen megbújik a háttérben és ha teljesen apróra vágva keveritek bele, akkor nem tolakodó az íze, és szerintem simán megeszik azok is, akik amúgy fanyalognak rá.

A vöröslencse és a garam masala fűszer a domináns benne, utóbbira rákattantam, aki olvassa a blogot, tudja, hogy sokszor használom hasonló zöldséges indiai currykbe, amiket nevezünk egyszerűen fűszeres és nem hétköznapi főzelékeknek magyarul. A kurkuma fogyasztás mostanában nagy divat, tényleg szuper egészséges,de nem jobb, ha így természetes fűszer formájában jutunk hozzá?

Gyorsan elkészül, semmi habarás, sűrítés, max. egy kevés főzőtejszín ízlés szerint és kész. Ideális hétköznapokra, ennek az ételnek kimondottan jót tesz,  ha másnapos. Úgyhogy főzettek curryt, itt találhattok még többet!

DSCF9236

Hozzávalók 2 főre:

1 pohár vöröslencse

fél fej brokkoli

1 db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 teáskanál garam masala

1 mokkáskanál kurkuma

fél deci főzőtejszín v kókusztej (ezek nélkül is finom)

kókuszolaj

Tetejére: pirított napraforgómag + petrezselyem

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem és leöblítettem hideg vízzel.

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés kókuszolajon megpároltam, rászórtam a lencsét, fűszereztem, kicsit átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje és lefedve közepes lángon főztem. Ha beszívta az összes vizet, akkor mindig kb. fél decinként pótoltam.

Ezalatt a brokkolit felaprítottam, beledobhatjátok robotgépbe is, ha nagyon apróra szeretnétek, de lehet darabos is. Mikor a lencse megpuhult, beleszórtam a főzelékbe a brokkolit, beleöntöttem a tejszínt, megvártam, míg ismét felforr, rottyan egyet és elzártam a gázt.

Száraz serpenyőben megpirított hántolt szotyit szórtam rá tálaláskor és megszórtam friss petrezselyemmel.

Brokkoli pizza

Pizza bűntetlenül a jelszó, liszt nélkül, illetve magliszttel, méghozzá tökmaggal, ha már zöld legyen tényleg az!

DSCF8550Készítettem már hasonlót ugyebár karfiolból, az is jó lett csak picit vékony, ez viszont masszívabb és szépen át tudtam segíteni őnagyságát egy tányérra, anélkül, hogy széttörött volna, így külön büszke voltam rá. És az ízére is, mert pikk-pakk elfogyott, mondhatnám, hogy több részletben és másnapra is jutott. Dehooogy felfaltam és kész, viszont utána még tudtam járni és nem csak szuszogtam, mint a hagyományos pizza után.

Most mit mondjak, nyilván bátorság, de főleg hazugság lenne azt állítani, hogy jobb, mint az eredeti pizza. Egészség, ide vagy oda a kelt tészta az kelt tészta és felesleges lenne bemutatni őt a brokkolinak, mert nem lesznek barátok, szóval ne hasonlítgassuk őket. Ez a pizza Más. Ennyi. Nagyon is finom, egyszerű, ugyanúgy tehettek bármilyen feltétet a tetejére, mint a másiknak. Kenjétek rá a kedvenc paradicsomszószotokat, ha lehet ne bolti műanyag “kecsöpöt”….. Ha nincs kedvetek főzni, a legegyszerűbb egy hámozott paradicsom konzervet leturmixolni (doboz nélkül természetesen) és fűszerezni ízlés szerint.  Én most házi ajvárral kenegettem bőszen. A tökmagliszt passzol a brokkolihoz és nem csak színben, de helyette lehet más magliszt is, ami éppen kéznél van.

DSCF8552

Hozzávalók 1 főre:

1 kis fej brokkoli

5 evőkanál tökmagliszt

1 db tojás

só, bors, szárított oregánó és bazsalikom

Tetejére: mozzarella, lilahagyma, olívabogyó, friss paradicsom, pár kanál ajvár v paradicsomszósz

A brokkolit rózsáira szedtem, megmostam, vizet forraltam, majd kb. 5 percre beletettem a brokkolit, ezután leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A brokkolihoz hozzáütöttem a tojást és botmixerrel simára turmixoltam. Sóztam, borsoztam, megszórtam a fűszerekkel, majd hozzákevertem a tökmaglisztet. Sütőpapírral borított tepsibe kentem a masszát. De előtte a papírt vékonyan bekentem kókuszolajjal (vaj is jó). Kb. 18-20 cm átmérőjű lett a pizzám. Betoltam a sütőbe kb. 20 percre.

Aztán kivettem, megkentem ajvárral, rátettem a lilahagymát, paradicsomkarikákat, mozzarellát, és olívabogyót, majd a tetejét is megszórtam oregánóval. Visszatoltam kb. még 10 percre, míg a sajt megolvadt.

DSCF8553

 

 

Brokkolis túrós pite

A pite nem csak édes lehet, hanem sós is. Ráadásul most egy olyan ételről van szó, ami a nap bármely szakában vígan fogyasztható. Keverem, kavarom kisütöm kategóriájú fogás.

DSCF6198Nekem ebéd volt egy jó adag salátával, de másnap reggel vidáman elnyammogtam a maradékot, mert hidegen is finom. De vacsorára is bármikor megenném, hiszen nincs benne túl sok szénhidrát.

Egy szaftos pitéről van szó, a néhány kanál tökmagliszttől eltekintve javarészt túrót és tojást tartalmaz. Na meg persze brokkolit, de még sincs hangsúlyosan brokkoli íze. Szóval szerintem ez is jó megoldás, ha olyan valaki torkán szeretnétek brokkolit letolni, aki eddig nem szerette. De spenóttal is működne.

DSCF6207Azt elárulom, hogy medvehagymával szerettem volna készíteni, mindent bevásároltam hozzá a piacon. A medvehagymát kivéve. Aztán eszembe jutott, hogy van még maradék torma, így kicsit ” húsvétira” vettem a figurát és nem bántam meg. Nem lett csípős tőle, de nem muszáj bele, lehet a torma helyett hagymát, pórét, lilát, újhagymát beleszelni.

Húsvéti előételnek is el tudnám képzelni!

DSCF6209Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

1 fej brokkoli

1 nagyobb méretű kápia paprika

fél kg félzsíros túró

egy hüvelykujjnyi reszelt torma

3 db L-es tojás

3 evőkanál tökmagliszt (zabkorpa, zabliszt is jó helyette)

10 dkg reszelt gouda sajt (füstölt is jó)

frissen őrölt bors

A brokkolit rózsáira szedtem, (nem baj ha a szárából is kerül az ételbe) és forrásban lévő vízbe tettem kb. 8 percre, ezután leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A paprikát felkockáztam, a tormát lereszeltem. A tojások sárgáját összekevertem a túróval, majd hozzászórtam a brokkolit, sóztam, alaposan megborsoztam és botmixerrel simára turmixoltam. Ezután belekevertem a tökmaglisztet, a paprikát, a tormát, reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét.

180 fokra előmelegített sütőben, kivajazott, picit tökmagliszttel megszórt kapcsos tortaformában 1 óra alatt megsütöttem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!