Úgy néz ki visszatér a kánikula, legalábbis én megelőlegezem neki a bizalmat, szóval jól fog esni elkanalazni egy ilyen levest valahol az árnyékban.
Hű, nem is tudom mikor jártam erre utoljára, sajnos túl régen, de egy 6 hónapos pörgő, forgó energiagolyó mellett, nehezemre esik a konyhában is sürögni, forogni. Fogjam mindig őrá?? Szenya vagyok lehet, és valójában nincs is olyan túl sokszor kedvem főzni? Hm… amúgy lenne, csak nem tudok nagyon elmélyedni a részletekben, mert nincs rá idő, ha meg van, akkor azt mással töltöm inkább. Ilyen ez, nem panasz, de vállalom, hogy máshová helyeződtek a hangsúlyok az életemben.
Na, de vissza a leveshez és a botmixerhez, ami viszont napi használatban van, ugyanis a kisasszony is kanalazza már a gyümölcs- és zöldségpüréket. Természetesen ebből a levesből még nem evett, de a fő összetevőit, a cukkinit, őszibarackot már kóstolta és szereti, sőt a kettőt kombinálva is vígan elcuppogtatja. A cukkini azért egymagában nem egy gasztronómiai élmény, viszont az édes barackkal simán “eladom” neki. A spenót kóstolása még hátra van Miss Rózinak, erről majd később számolnék be…
Muszáj volt már valami hideg nyári levest összehoznom, némi csavarral (valaki inkább ízlésficamnak nevezné, de nem bánom), ezért került bele a barack. De a spenóthoz igenis passzol, a cukkini meg semleges és bármit felvesz kiegészítésnek, ezért is szeretek vele főzni.
Maga a leves amúgy tej- és lisztmentes, de mivel volt otthon mascarpone maradék a hűtőben, nem féltem felhasználni és kimondottan jól állt neki. Helyette kókusztejszínt is használhattok, vagy el is hagyhatjátok, hiszen, ha jó fűszeres a leves, akkor úgyis isteni lesz. A mentát és a citromlevet ne hagyjátok ki belőle semmiképp, pont ezek pörgetik fel a többi hozzávaló ízét is.
Uff, szóltam, próbálok legközelebb nem 1 hónap múlva új recepttel előállni.
Hozzávalók 3 főre:
1 db vöröshagyma
2 db cukkini
25 dkg spenótlevél
pár db mentalevél és bazsalikomlevél
pár csepp lime vagy citromlé
só, bors
kókuszolaj
2 db őszibarack
pár evőkanál natúr görög joghurt vagy mascarpone (elhagyható)
A vöröshagymát felaprítottam, a cukkinit felkockáztam héjastól. Egy lábosban felforrósítottam 1 kanál kókuszolajat, üvegesre pároltam rajta a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, és a spenótot is, sót és borsot, és az aprított bazsalikom és menta felét. Mikor a cukkini félig megpuhult és a spenót megfonnyadt kicsit (5-10 perc kb.), utána felöntöttem annyi forró vízzel, hogy az egészet éppen ellepje. Megvártam, míg egyszer felforr, majd elzártam alatta a gázt, botmixerrel összeturmixoltam, végül szórtam bele még mentát és bazsalikomot és facsartam bele pár csepp citromlevet. Érdemes megvárni, míg kihűl és tálaláskor szelni bele pár cikk őszibarackot és kedv és ízlés szerint mehet bele 1 evőkanál joghurt vagy a mascarpone is.


Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél.
Hozzávalók:
A lazaccal úgy vagyok, mint a kacsával, minden évszakban elkészül egy verzió és a köret a szezonális hozzávalókból, zöldségekből és gyümölcsökből kerül kiválasztásra. Így nem lehet megunni, no nem mintha túl gyakran ennék lazacot és kacsát. Persze ezt akár csirkével is el lehet játszani, de a lazactól valahogy fejedelmibb az egész, és ez jót tesz a lelkemnek, pedig pofonegyszerű az egész étel. Gyakorlatilag 10 perc alatt kész!
Hozzávalók 2 főre:
Az előbb finoman fogalmaztam, elárulom, hogy az elmúlt pár hétben csirke közelébe sem bírok menni, a látványát se… A csirke undoritisz kb. 3 hónapja tart és könnyen lehet, hogy ez még 6 hónapig nem változik, kitaláljátok az okát? Igen, “baby on board” kérem szépen, most már elárulhatom, baba a láthatáron. Ez az oka, hogy recept is alig a blogon, az étvágyam eléggé bekorlátozódott, hogy finoman fogalmazzak.
Hozzávalók 4 főre:
De nem ám hússal eszem, hanem összekeverem valamilyen zöld pestóval, vagy jelen esetben friss tavaszi zöldségekkel, spárgával, retekkel, hogy ropogjon is. Isteni!
Hozzávalók:
Persze nem is én lennék, hogy ha mindent a “nagy könyvben” előírtak szerint csináltam volna. Nem volt ugyanis kéznél fél kg kacsazsír a sütéshez, hiszen a konfitálás lényege, hogy sok zsírral és alacsony hőfokon órákig puhul a husika. A kacsazsírral amúgy semmi bajom, ami megmarad a sütés után, általában el is szoktam tenni üvegben a hűtőbe, ugyanis ő a jó zsírok közé tartozik, nyilván mértékkel fogyasztva, meg hát finom is. Szóval ciki, nem ciki, én kókuszzsírral oldottam meg a problémát, a konfitálás nagymesterei most biztos elátkoznak, és a művelet megszentségtelenítőjének tartanak, dehát a végeredmény isteni lett és omlósz, úgyhogy vállalom.
Hozzávalók 2 főre:
Pár éve sütöttem ilyet spenótos változatban krumpli nélkül, az is isteni, de persze aki nem rajong a spenótért, annak hiába is áradoznék róla. A spanyolok eredetileg krumpliból készítik ezt az ételt, jó sok hagymával és kiegészítésként még kerülhet bele sajt, spenót, bármilyen fűszer, tényleg ízlés dolga.
Hozzávalók:
Eszembe jutott egyik nap, hogy idén nyáron még nem is ettem kukoricát, mondjuk annyira nem is hiányzott. Egyszer estem kísértésbe a nyaralás alatt, mikor megcsapott a grillezett kukorica illata, de aztán a következő sarkon a grillezett hal illata és látványa győzött és lett ismét a vacsorám.
Kinézetre lehetne akár alma vagy baracktorta is, pedig nem, azok a sárga szeletek bizony cukkiniből származnak, ugyanis kaptam ajándékba pár alkar hosszúságú példányt, úgyhogy egyből valami hasonló recept után áhítoztam. Így bukkantam a Scarpaccia-ra. Eredetileg sima liszt illetve kukoricaliszt keverékéből készül, én viszont ezek nélkül szerettem volna elkészítni, így választottam a hajdina és amaránt keveréket, mivel utóbbi állaga kicsit darásabb tehát hasonlít a kukoricalisztre. Használjátok, amelyiket szeretnétek, de mindenképp érdemes kipróbálni ezeket a liszteket szerintem.
Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:
A paradicsom mellé, bármilyen furcsa is, néhány gyümölcs is passzol, készítettem már gazpachot dinnyével, sőt szilvával is, vagy bruschettát eperrel, most pedig a sárgabarack került sorra. Igazi hűsítő, klassz előétel a melegben, a tetején a mozzarellával, bazsalikommal pedig egy könnyed vacsorának is megfelel szerintem, én legalábbis a hőségben megelégedtem ennyivel a minap.
Hozzávalók adagonként:

