Pálmafa Project

Gluténmentes babfőzelék füstölt hússal

Egy különleges babfajta kerül ma terítékre, méghozzá a Kelet-Ázsiából származó adzuki bab.

Régóta kíváncsi voltam már erre a szépséges bíbor színben pompázó babra, mivel többé kevésbé a vércsoport diétát is szem előtt tartva eszem és főzök, és az kimondottam ezt a fajta babot javasolja nekem, mint 0-ás vércsoportú perszónának. Itthon bioboltokban kapható, fél kg 600-700 Ft körül már kapható. Nem kimondottam olcsó, de úgysem eszem minden héten babot, a környezetem legnagyobb örömére…. És akkor itt emelném ki az egyik, számomra legjobb tulajdonságát ennek a babnak, mert abszolút nem puffaszt, nulla, zéró kellemetlen hatás… Ezt persze nem tudom garantálni nektek is, mert nem vagyunk egyformák, de nekem tényleg jó.

Az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a növények között keresgélünk, emellett sok benne a B1-, és B6-vitamin. Az már más kérdés, hogy én most füstölt sertéscombot főztem bele, kicsit sós is lett ennek köszönhetően, de ez van, finom vót elfogyott, eltelített egy kisebb tányér egész délutánra. Teljesen gluténmentes. a babot turmixoltam vissza, és ott tettem csak bele egy kevés rizslisztet, de ezt ki hagyhatjátok, ha nem túl híg, akkor nem kell bele semmilyen liszt.

A tetejére, hogy tesztek-e tejfölt vagy sem, ez megint ízlés dolga, ártani biztos nem fog neki, de enélkül is nagyon finom!

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg adzuki bab

20-30 dkg füstölt comb

3 babérlevél

1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 paradicsom

zellerzöld

kis csokor petrezselyem

vegamix zöldségkeverék (más ételízesítő is jó)

2 evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)

só, bors

kókuszolaj

A babot előző este beáztattam. Másnap este a húst tettem fel először főni, de előtte félbevágtam, hogy könnyebben puhuljon és mikor félig megpuhult leszűrtem róla a vizet, majd a bab áztatóvizét is kiöntöttem. Kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a babot és a húst, fűszereztem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepte, beletettem a zellerzöldet, petrezselymet, a kockára vágott paradicsomot is, majd lefedve főzni kezdtem. Mikor a bab félig megpuhult, hozzáreszeltem a fokhagymákat, beletettem a felkockázott paradicsomot és tovább főztem, míg minden át nem puhult teljesen. Ha nagyon besűrűsödött öntöttem alá 1-1 deci vizet. Ezután kb. egy nagy merőkanálnyit kivettem a főzelékből, hozzászórtam a rizslisztet és simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. Megvártam, míg felforr ismét és sűrűsödni kezd, majd elzártam alatta a gázt.

A húst kivettem és kis darabokra szedtem, majd visszatettem a főzelékbe és tálalható!

Mentás paradicsomos babfőzelék

Igen, tudom, én is felhúztam a szemöldököm magasra, hogy a bánatba jön össze a menta és a bab, pedig tudjátok, hogy én szeretem a biztosíték csapkodós recepteket. De jelentem összejöttek, a paradicsomlé összepárosította őket mondhatni.

DSCF9462Főzelékes Ferit azt hiszem nem kell bemutatni a főzelékrajongóknak, nem követtem ugyan eddig, de most ránéztem a blogjára és megnyugodtam, hogy nem csak én szórom szinte minden zöldséges szaftos egytálételbe marékkal a római köményt, kurkumát, hiszen nála is a legtöbb esetben ezek a keleti fűszerek szerepelnek az ételekben. Én megértem tényleg… Viszont ami nagyon tetszik, hogy ő is elfelejtette a lisztet, a ragacsos, nehéz habarásokat és turmixol a végén, a zöldségekkel visszasűrítve a főzeléket. Én korianderrel egészítettem ki az ő receptjét és kivételesen chilit nem tettem bele, de ezt majd ti eldöntitek, hogy csípősre szeretnétek-e vagy sem.

A menta egyébként átvette az uralmat a kis kertemben és pók módjára beszőtt mindent sutyiban a föld felszíne alatt télen, így most a levendula és rózsabokraim alatt is megjelentek a mentagyerekek, nem győzöm írtani és kordában tartani őket, hogy nagyjából egy helyen tartózkodjanak… Tényleg csak néhány levélke szükségeltetik az ételbe, hogy ne úgy érezzük, hogy mentolos fogkrémet nyomott bele valaki vicces kedvében. Viszont kis dózisban éppen csak egy nagyon kellemes háttérízt ad a főzeléknek, úgyhogy bátran próbáljátok ki!

DSCF9465

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg gömbölyű gyöngybab

2 deci paradicsomlé

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

3-4 db mentalevél

1-1 mokkáskanál őrölt koriandermag és római kömény

pár csepp citromlé v limelé

só, bors

A babot beáztattam 24 órára, majd leszűrtem.

Kevés kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, megvártam, míg az is megfonnyad egy kicsit, majd megszórtam a fűszerekkel, mentával és  hozzáadtam a babot. Kicsit átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyie egy ujjnyival ellepte.

Lefedve főztem kb. 35 percet, mikor a bab már majdnem teljesen megpuhult, hozzáöntöttem a paradicsomlevet, majd azzal is ismét összeforraltam, míg a bab puha lett. Ezután egy merőkanálnyi mennyiséget kivettem, botmixerrel pürésítettem, majd visszaöntöttem a főzelékbe és alaposan elkevertem és el is készült.

Forrás:http://szatmariferi.blog.hu/2014/03/25/metas-paradicsomos_babfozelek

 

Hagymás bab Bud Spencer módra

Van olyan, aki gyerekkorában nem szerette a Bud Spencer, Terence Hill filmeket? Lefogadom, hogy nincs olyan ember az univerzumban, aki akár csak egyetlen filmet ne nézett volna végig. Néhány elcsattanó, kijózanító pofon erejéig legalábbis tuti, hogy képesek voltak a tévé elé szögezni minket.

DSCF6213Kívülről fújtam a filmeket, már csak azért is, mert az Öcsém általában előbb tolta be a videokazettát a lejátszóba már kora reggel, mielőtt én odaértem voltam valami nyenyere romatikus “múvival” serdülőkorom hajnalán… Hálám jelül picit véletlenül leromboltam a legóvárát…

Elég kevés olyan filmjük volt, talán egy sem, amibe ne lett volna egy kiadós zabálás. Nem hiszem, hogy kéne ezt szebb szóval illetni, mert az bizony az volt.  A hagymás bab pedig szintén rendszeresen volt terítéken.

Hogy őszinte legyek halvány lila dunsztom sem volt az elkészítés módjáról, néhány recept kering a világhálón, én meg kreáltam egyet az én ízlésemnek megfelelően, némi füstös bacon szalonnán indítva a sztorit, jó sok hagymával és babbal megfejelve, a szaftosságáért pedig a paradicsom felel.

Nem rajongok a konzerv babért, így előző nap megfőztem egy adagot, így másnap kb. 20 percet vett csak igénybe, hogy elkészüljön az étel. Egyszerű, igazi házias fogás, ami tán még drága Budnak is ízlene!

DSCF6218

Hozzávalók 3 főre:

25 dkg fehér bab

pár szelet bacon vagy szalonna

3 deci paradicsomlé

2 közepes fej lilahagyma v vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

só, bors

1 fél mokkáskanál chilipor v friss chilipaprika ízlés szerint

pici olaj

A babot egy nap áztatás után puhára főztem a babérlevelek társaságában. Leszűrtem, de a főzővízből pár kanállal félretettem, a szafthoz.

A bacont egy széles serpenyőben pirítani kezdtem, mikor kisült a zsírja hozzáadtam a felkockázott lilahagymát. Pici olajat lehet még hozzátenni, ha a szalonna vagy a bacon zsiradékja nem elegendő.

Mikor a lilahagyma karamellizálódni vagyis barnul kezdett, hozzászórtam a felaprított fokhagymát, kicsit átkevertem, megvártam, míg az is pirulni kezd és egyből hozzáöntöttem a babot, sóztam, borsoztam, megszórtam chilivel.  Alaposan átforgattam az egészet és felöntöttem a paradicsomlével, majd lefedve kb. 10 percig együtt rotyogtak. Ha nagyon besűrűsödne a szaft, akkor a bab félretett főzővizével lehet hígítani.

Mikor a bab és a paradicsomszósz is átvette a hagymás füstös ízeket, elzártam a gázt alatta és már tálalható is.

DSCF6222

Így használd fel a kenyérmaradékot!

Kiadós ebéd a megmaradt és megszáradt kenyérből, ami kenyérmorzsa helyett ebben az ételben született újjá. Nem kell más hozzá, mint egy széles mozdulattal kitárt spájz vagy hűtőajtó, aminek néhány lakóját össze kell ereszteni a megfáradt kenyérrel.

DSCF5529

Sok helyen láttam, hogy halomban áll a kenyér, ami még pirítósként sem bír mindig elfogyni és tisztelet a kivételnek, de kiszórják aztán a kukába. Ejnye bejnye. Pedig annyi jó kaját lehet rittyenteni még belőle. Az is jó megoldás, ha száraz helyen teljesen betonkeményre ki van szárítva a kenyér és utána le lehet reszelni morzsának, aztán egy üvegben vígan eláll. Én speciel, ha pár szelet megmaradt, akkor felvágom és egy zacskóban lefagyasztom, majd reggel 1-1 szeletet bevágok a sütőbe és pár perc alatt átmelegítem és teljesen olyan lesz, mint új korában.

Aztán persze jöhetnek az ilyen ételek, hiszen jó pár embert jól lehet lakatni vele. Édesre is lehet venni a figurát, egy jó máglyarakásnak is örülni fog mindenki. Ünnepek után viszont én inkább sósra éheztem, a spájzban babra leltem, a mélyhűtőben spenótra és egy idegen, de régen kipróbálásra váró kenceficére, ez pedig a szardellapaszta volt. Hűű mennyien felszisszentetek, de no para, azonkívül, hogy állati sós, az étel nem lesz halízű, csak egy pici ízlöketet ad neki, de főleg sót, így az pluszban nem igazán kell már hozzá.

DSCF5532Bármilyen más zöldséggel, fűsszerrel is kipróbálhatjátok ízlés szerint, az a lényeg, hogy jó sok folyadék kerüljön a tetejére, hogy ne legyen száraz az étel. Úgyhogy hajrá hajrá, kenyeret ki nem dobunk!

Hozzávalók:

6 szelet graham kenyér (bármilyen jó)

1 doboz vörösbab konzerv

2 marék fagyasztott spenótlevél vagy püré

1 darab kaliforniai paprika

2 duci gerezd fokhagyma

3 tojás

1 deci tejföl

2 deci paradicsomlé

1 evőkanál szardellapaszta (elhagyható)

1 mokkáskanál dijoni mustár

1 mokkáskanál tört chilipehely

só, frissen őrölt bors

Tetejére reszelt sajt

A szikkadt kenyeret kockákra vágtam és egy serpenyőben pici olívaolajjal meglocsolva megpirítottam őket. Ez a művelet ki is hagyható, de szerintem így finomabb a kenyér. Amíg pirult összekevertem a tojást, a tejfölt, a paradicsomlevet, szardellapasztát, mustárt, fűszereket. A felengedett spenótlevelekből kicsavartam a nedvességet és apró darabokra tépkedtem. A kaliforniai paprikát felkockáztam, a babot leszűrtem és átmostam hideg vízzel.

Az arany barnára pirult kenyérkockákat egy kör alakú hőálló tálba tettem, megszórtam a spenóttal, paprika kockákkal, és a babbal, végül ráöntöttem a tojásos keveréket, a tetejére pedig ráreszeltem a sajtot.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsült. Akkor jó ha a sajt ráolvadt.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!