Hétvégén, magyaros babgulyás után mi más lehetne ideális desszert, mint az aranygaluska? Dió helyett mákkal. Is… Fent van már a blogon a tészta receptje, ez is pont úgy készült, csak duplán, egy tepsi diós, egy tepsi mákos, mert én utóbbit kívántam. A sodóval is csak annyit variáltam, hogy a sima tehéntejes mellé, főztem egy kókusztejeset is, amihez előző este pár perc munkával gyártottam házi kókusztejet, így olcsó is, finom is, a maradék kókuszreszelék, pedig mehet más süteménybe, joghurtba, zabkásába.
A tányér méretét asszem kicsit benéztem vagy inkább a sodó mennyiségét…Neem, a sodóból sosem elég!
Az aranygaluska receptje itt található!
Hozzávalók a sodóhoz:
1 liter kókusztej (cukrozatlan Cocomas sűrítményt használok vagy itthon készítem)
4-6 evőkanál nyírfacukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 vaníliarúd kikapart belseje (helyette 1 csomag bourbon vaníliás cukor is jó)
4 tojás sárgája
A kókusztejből kb. 1,5 decit egy kis tálba öntöttem, a többit elkezdtem felforralni a cukorral és a vaníliával. A tojás sárgáját simára kevertem a keményítővel és a 1,5 deci kókusztejjel. Mikor a tej felforrt, folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a tojásos keveréket és megvártam, míg besűrűsödik és ismét forrni kezd, ekkor elzártam a gázt alatta és kihűtöttem. A végén tehettek bele 2 evőkanál vajat is, ha selymesebbre szeretnétek, ezt én a tehéntejes sodónál alkalmaztam csak, mivel az zsírszegény tejből készült.
Másnap tálalás előtt, mikor a diós és mákos aranygaluskák kisültek, felmelegítettem a sodót is hozzá.