Pálmafa Project

Húsvéti torma zellerrel

Pár hét van húsvétig, lehet kísérletezni a tormakrémekkel, attól függően, hogy brutál könnycsorgatós mutatvánnyal szeretnétek előállni, vagy esetleg egy lágyabb kence a cél. Ez a recept valahol a kettő között van.

Több tormakrémet készítettem már az elmúlt években, a klasszikus majonézes tormától elkezdve az almás, narancsos kombinációkig.  Nem tudom megmondani, hogy jutott eszembe, hogy zellert is tegyek bele. Talán, mert a zellergumó állaga és színe hasonlít a tormáéhoz vagy csak nem volt kedvem a konyhában zokogni, míg egy egész tormát lereszelek? Tény, hogy nem szeretem mikor a szemgolyóm is kifordul a húsvéti reggeli közben a tojásba harapván, amire előtte rákentem ezt a kis alattomos, de nagyon is jótékony és baktériumölő zöldséges kencét. Szóval a zeller tökéletes megoldás lehet, ha nem akarjátok édes ízzel, például almával párosítani a tormát, és nem akartok más karakteresebb ízt érezni mellette.

A zellergumó ízét ugyanis szinte teljesen elnyomta, de mégis megőrizte a torma az erejét, és nagyon jól lehet szabályozni az erősségét azzal is, hogy mekkora tormadarabot reszeltek hozzá. Az almaecet hozzájárul, hogy leves, szaftos maradjon a torma, viszont kevésbé karcos az íze, mint a hagyományos ételeceté, ami a bolti verziókban is benne van. A cukorról nem is beszélve, hiszen az itt nincs, bár egy pár csepp méz el tudja varázsolni, ha szeretnétek, de ezt én most kihagytam.

Ha húsvét előtt pár nappal elkészítitek, vígan el van a hűtőben, jól összeérnek az ízek!

Még több tormakrém receptet itt találtok!

Hozzávalók:

1 közepes méretű zellergumó

5-8 cm torma (attól függően mennyire csípősre szeretnétek)

fél deci almaecet

1 mokkáskanál méz (elhagyható)

A tormát és a zellert meghámoztam, lereszeltem a reszelő apró lyukú oldalán, hozzáadtam az almaecetet, pici sót, alaposan összekevertem és üvegbe kanalaztam.

Azonnal fogyasztható, de jót tesz neki, ha áll, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Medvehagymás tormakrém

Idén húsvétkor ez a krém lesz a befutó tormafronton nálam! Minden évben készítek valamilyen verziót, volt már narancsos, majonézes, almás, akármelyiket is próbáljátok ki, mindegyik jobb, mint a bolti az fix.

Készíthetitek ezt is házi majonézzel, de szerintem a sűrű, krémes, görög joghurtos megoldás egyszerűbb, könnyedebb, nincs benne nyers tojás ugyebár, ha valaki tartana ettől, és egy hétig vígan el van a hűtőben. Igazi görög joghurt híján jóféle tejföllel is működhet. Ez a tesztverzió mondjuk nem érte meg az 1 hetet, mert rákattantunk és reggelire gyorsan elfogyott pirítóssal, friss zöldségekkel, vacsorára pedig sült hús mellé kiegészítésnek is pompásnak bizonyult.

A jó hír, legalábbis számomra, hogy a torma vesztett az erejéből kicsit, és nem éreztem az agyamba sugárzó fájdalmat mikor a nyelvemre került, de az élvezeti értéke mégis megmaradt. A medvehagymáról meg nem is áradoznék többet, árasztja az magától a fokhagymaillatot, éppen ezért, ha nem juttok hozzá, akkor fokhagymával helyettesíthetitek. Almát eredetileg most nem is terveztem beletenni, de egy kedves barátnémtól pakkot kaptam és felleltem benne egy kis tubus teljesen natúr almapürét, amit lelkesen nyomogatok a reggeli zabkásába és jelen esetben a tormakrém is kapott belőle, mert némi édeskés íz, kimondottan jót tesz neki. Reszelt alma is tökéletes helyette, és ha már édes, akkor a savanyú sem maradhat el, erre a célra pedig az almaecet a legjobb megoldás. Tessék kipróbálni!

Hozzávalók:

3 deci sűrű natúr görögjoghurt

fél csokor medvehagyma

1 db torma

1-2 evőkanál apróra reszelt alma v natúr almapüré

1 mokkáskanál méz

1 teáskanál almaecet

só, bors

A tormát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát, az almapürét és az összes többi hozzávalót, majd alaposan elkevertem.

Üvegbe kanalaztam és hűtőbe tettem, kb. 1 hétig eláll.

Még több tormakrém receptet itt találtok!

Mézes mustáros csirke

Így lehet izgalmassá tenni egy csirkés ételt! Alapvetően én nem rajongok a sima sült csirkemell rizs kombóért, szerintem unalmas, a csirkemell meg jó eséllyel kiszárad, úgyhogy ha már nekiállok ilyesminek, akkor egyrészt igyekszem a húst szaftosabbra készíteni, és nem csirkemellet, hanem inkább combfilét használni, de legfőképpen a köretre (is) hangsúlyt helyezni.

Tudom, ebben én vagyok a csodabogár, de nekem az a fontosabb, míg A Férfinak a hús, így viszont ő is szívesebben megeszi. Na jó, kap mellé két kanál rizst is, és akkor mindenki jól járt…

Igazság szerint ezt a hús grillezni lett volna klassz kint a szabadban, de azzal még picit várni kell, viszont így is finom lett. A saláta különösen, mert amúgy én nem vagyok zöldbab rajongó, de most a kezembe akadt egy konzerv és azt hittem finom lesz…. Hááát egymagában nem igazán volt élvezhető, de kaját ki nem dobunk, max. találunk neki valami megfelelő köntöst ugyebár. Nos, sikerült, az édes céklával, sós fetával, ropogós mandulával máris kellemes és élvezhető lett! De inkább fagyasztott zöldbabot vegyetek hozzá szerintem, annak tuti nem lesz mellékíze.

Hozzávalók két főre:

fél csirkemell v combfilé

1 evőkanál mustár

1 evőkanál méz

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Körethez:

2 közepes cékla

1 konzerv zöldbab v fagyasztott is lehet

fél lilahagyma

5 dkg mandula

5 dkg fetasajt

1 teáskanál almaecet

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

A csirkemellet 4 szeletre vágtam, kicsit kiklopfoltam mindkét oldalát, de nem túl vékonyra, majd bekentem a mézes mustáros keverékkel, és 1 órát állni hagytam a hűtőben. Ezt nem muszáj, lehet azonnal is sütni, de jót tesz neki, jobb lesz az íze, ha átjárja rendesen a pác.

Ezalatt megcsináltam a salátát, a céklát puhára főztem héjastól, majd meghámoztam, felkockáztam tálba tettem. Hozzáadtam a lecsöpögtetett zöldbabot, az apróra vágott hagymát, majd fűszereztem, rászórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt megpirított mandulát, amit előtte mozsárban kicsit összetörtem, végül meglocsoltam az ecettel és olívával, majd rámorzsoltam a fetát. Ezt is állni hagytam, míg a hús sült. Sütés előtt sóztam, borsoztam a hússzeleteket, majd kevés kókuszolajon mindkét oldalát, kb. 5-5 perc alatt megsütöttem.

Almás karalábés quinoa saláta

Kikapni a hűtőből a kéznél lévő zöldségeket és gyümölcsöt, majd hétköznapi gyors ebédet varázsolni belőle, úgy, hogy ne haljak éhen még egy fél délután, volt a cél egyik reggel és a feladat teljesült.

DSCF9433

Mindig elgondolkodok, hogy érdemes-e ilyen keverem, kavarom “recepteket” feltennem, ami főző tudást nem igényel, de valószínűleg pont ezért is érdemes. Na meg azért, mert még mindig azt látom, hogy sokan ennének egészségeset, de gyorsan összedobható ételt, de sokszor még sincs ötlet, hogy hozzák ezt össze, anélkül, hogy nem két salátalevelet tennének a tányérra egy fél uborkával. Ha azt mondom, hogy salátát ebédeltem, akkor mások néha sajnálattal néznek rám, hogy szegény éhezik biztos és koplal, pedig én valami ilyesmit értek laktató saláta címszó alatt és örül a lelkem és a gyomrom, mert bevágtam egy jó nagy tányérral és tudom, hogy nem műanyag ételt ettem “üres” szénhidrátokkal, mégis jól laktam és energiám is van tőle, és nem fogom egy óra múlva lefejelni a monitort az álmosságtól.

A quinoa szépen eltelít, a dió szintén és a rostos zöldség és némi gyümölcs sem hagy cserben, de inkább a zöldség legyen a hangsúlyosabb, ami most is lehetett volna répa, zeller, brokkoli, bármi, ízlés szerint. És a quinoa láttán sem kell felsóhajtani, mert helyette főzhettek hozzá barna rizst, hajdinát, kölest, ha pedig nem cél a gluténmentesség, akkor kuszkuszt, bulgurt is. Ééés, ha akarjátok mehet köretként is sült csirkéhez például.

DSCF9436Hozzávalók 2 adaghoz:

10 dkg quinoa

1 db  alma

1 fej karalábé

1 kis fej lilahagyma (újhagyma v medvehagyma is jó)

1 marék dió (bármilyen mag jó)

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

1 teáskanál almaecet

2-3 evőkanál lenmagolaj (olíva is jó)

só, bors

ízlés szerintem bármilyen fűszernövény mehet még hozzá

A quinoát dupla mennyiségű vízben puhára főztem, kb. 10 perc alatt.

Ezalatt lereszeltem a meghámozott karalábét, a gyömbért, az almát héjastól. Mindent egy tálba tettem, hozzáadtam a megfőtt quinoát, a diót,  meglocsoltam az almaecettel, lenmagolajjal, sóztam, borsoztam és elkészült. Langyosan, de hidegen is finom.

Medvehagymás almás krumplisaláta

Gyors, olcsó, nagyon finom és egészséges salátát hoztam ma Nektek. Még mindig lassú léptekkel haladok a főtt ételek felé, a héten ilyesmiket kívántam főleg és gondoltam megosztom veletek, mert ezt bármikor máskor megenném én is.

DSCF7106Egymagában nekem ebédre tökéletes volt, eltelített, de most, hogy itt a jó idő és sokan kimennek grillezni a kertbe, a grillhúsok mellé is simán lecsúszhat ez az étel.

A hagymát már nem bírtam kihagyni belőle, bár az nem feltétlenül gyomorkímélő, de úgy ítéltem meg, hogy medvehagyma barátunkkal már megbirkózik a gyomrom. Nem tart már túl sokáig a medvehagyma szezon, szeretném kihasználni, pláne, hogy ajándékba kaptam egy hatalmas csokorral. Már pedig én ennek jobban örülök, mint egy virágcsokornak. A hűtőm kevésbé, de ez van.

DSCF7104

Hozzávalók 2 főre:

2 közepes méretű burgonya

1 nagy alma v két kisebb

6 szál medvehagyma

1 teáskanál friss kakukkfű(szárítottból egy nagy csipet)

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál almaecet

2 evőkanál napraforgómag

A krumplit héjában megfőztem, ezután meghámoztam, felkockáztam. Természtesen lehet hámozva és kockázva főzni.

A medvehagymát csíkokra vágtam, az almát héjastól felkockáztam, a napraforgómagot egy száraz serpenyőben megpirítottam.

Mindent egy tálba tettem, meglocsoltam az olívaolajjal, almaecettel, végül megszórtam a kakukkfűvel.

Indul a szőlőszezon brokkolis tésztasalátával

Kissé meredeken hangzik a szőlő és a brokkoli egy helyen egy időben? Ugyan! Tőlem már megszokhattátok az ilyen szemöldökfelhúzós kombinációkat, amik amúgy tényleg léteznek a világ különböző konyháiban.

Jó kis kaja higgyétek el. Van benne ropogós is, édes is, enyhén csípős is, és igen ott figyel a közutálatnak örvendő harsány zöld rákellenes vitaminbomba brokkoli barátunk a tányéron, na és a beltartalmi értékei miatt szupergyümölcs kategóriába sorolt piros szőlő is ugyebár. És még jól is néznek ki együtt, hogy lehetne nem szeretni??

DSCF4639Laktató is a durum tésztának köszönhetően, fogyasztható langyosan, vagy joghurttal összekeverve hideg salátaként is, hús mellé is vagy lehet füstölt sonkát beleszelni, hogy a húsimádók se lapozzanak tovább egyből…Sőt láttam már tészta nélküli verziót, csirkemellel összekutyulva a szőlőt és a brokkolit, pici mustár majonéz, bár utóbbit én annyira nem erőltetném.. akkor inkább már joghurttal vagy kefírrel öntöm nyakon, ahogy azt meg is tettem a maradékkal.

Nem magoztam ki a szőlőt, ahhoz lusta voltam és túl éhes, de persze ha nagyobb társaságnak készülne akkor inkább megtenném.

Nem ragozom ezt most tovább, legyetek nyitottak és egyetek ilyen szépet és finomat!

Csak tudnám, hogy miért tettem kis kanalat erre a fotóra??? Evőkanállal a legkönnyebb fogyasztani amúgy…

DSCF4642

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 fürt piros szőlő

1 kisebb fej brokkoli

25 dkg fussilli tészta

10 dkg sótlan földi mogyoró v dió

1 db piros húsú paprika

1/3 póréhagyma v 1 kisebb fej lila

só, bors

1 kis doboz joghurt(opcionális)

pár csepp méz

olívaolaj

1 mokkáskanál almaecet v fehérborecet v pár csepp citromlé

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe tettem kb. 5 percre, majd hideg vízzel leöblítettem, hogy a zöld színét megőrizze. A brokkoli főzővízét forraltam fel ismét a tésztának, amit a hagyományos módon, sós vízben, pár csepp olívaolaj társaságában kifőztem.

A paprikát felkockáztam, a póréhagymát vékony szeletekre vágtam és mindent egy mély tálba tettem. Ha megfőtt a tészta és a brokkoli ezeket is hozzáöntöttem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam az ecettel, csurgattam rá mézet, pici olívaolajat. Kitálaltam, végül megszórtam a száraz serpenyőben megpirított mogyoróval. Langyosan ettem.

A másnapi adagba kevertem joghurtot és úgy nyammogtam el hidegen.

DSCF4636

Rozmaringos brokkolis krumplifőzelék

Az ötlet onnan jött, hogy pár hete a szabadságom alatt kaptam egy házi feladatot, hogy rittyentsek valami gyors húsmentes levest a maradék krumpliból, illetve rendelkezésre állt még némi rozmaring ág, ami egy séta alkalmával szembejött rozmaring bokorról “véletlenül” a kezemhez ragadt…így muszáj volt hazavinni és felhasználni.

A krumpliról nekem már automatikusan a rozmaring a következő ami eszembe jut, mert annyira passzolnak egymáshoz, hogy hogy szinte az összes krumplis ételemben ott figyel a friss rozmaring.  Szóval, akkor egy krémes rozmaringos burgonyakrémlevest sikerült kreálni, fokhagymás olívaolajon sült kenyérkockákkal, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy gondoltam megfőzöm magamnak is, ha éppen rám tör a krumpli ehetnék, ami ritkán van ugyan, de előfordul. El is jött ez az idő, viszont tartalmasabb ebédet szerettem volna, így egy kicsit felturbóztam brokkolival és főtt tojással, leves helyett pedig főzelék lett állagú lett. A zöld és a sárga színek által már a szemnek is sokkal kellemesebb, nemcsak a gyomornak.

DSCF4241Lisztes habarás helyett, a főtt zöldségekből turmixoltam le  egy kisebb adagot, majd – mivel még túl hígnak találtam -, joghurtból és kukoricakeményítőből álló habarással sűrítettem. Ehelyett természetesen lehet tejföllel és zabliszttel vagy egyéb, ha lehet teljes kiőrlésű liszttel is készíteni.

A hagyományos krumplifőzelékbe, ami nálunk amúgy piros vagyis paprikás, a végén szoktam keverni pár csepp ecetet, így most is került bele, még pedig almaecet, mert az egy kicsit lágyabb ízű és éppen csak érződik benne, ráadásul az alma is jóban van a két főszereplő zöldséggel.

DSCF4237Hozzávalók:

fél kg krumpli

1 fej brokkoli

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

pár db rozmaring ág

1 kis doboz joghurt v tejföl

1 púpos evőkanál kukorica keményítő

1 mokkáskanál almaecet

só, bors

kókuszzsír v olaj

A krumplit megpucoltam és felkockáztam, a hagymákat szintén, a brokkolit megmostam, rózsáira szedtem. Kevés kókuszzsíron megpirítottam a hagymákat, majd rátettem a krumplidarabokat és a brokkolit is, sóztam borsoztam megszórtam a felaprított rozmaringgal és felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. A joghurtban elkevertem simára a keményítőt. Mikor a zöldségek megfőttek, kivettem egy 3 decis bögrényi mennyiséget és botmixerrel leturmixoltam, majd visszaöntöttem a fazékba.  Mielőtt a joghurtos habarást is beleöntöttem volna, néhány kanállal hozzákevertem a forró főzelékből, simára habartam és ezután öntöttem a többihez azt is. Megvártam, míg ismét forrni kezd a főzelék és besűrűsödik, ezután zártam el a gázt alatta. Négybe vágott főtt tojással tálaltam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!