Pálmafa Project

Áfonyás sárgadinnye krémleves

Kánikulában a legjobb! 10 perc alatt kész, ha hideg a dinnye és a víz, akkor hűteni sem kell, csak elkanalazni.A jelszó továbbra is, ne főzd a gyümölcslevest! Mert minek??? Csak nézd ki a legszimpatikusabb gyümölcsöt a piacon, boltban, max. 3 féle elég is, turmixolj, édesítsd kedv szerint pici mézzel, bár én most semmilyen plusz cukrot nem adtam hozzá, csempéssz bele valami extrát, mint itt a füge vagy a levendula, de lehet mandula, dió is akár, hogy ropogjon és élvezd az ízeket!

Nem utolsó sorban pedig gyönyörködj a színekben, ráadásul a tányér mosogatás is megspórolható. Ha nincs turmixgép, egy botmixer is megteszi. Ennél több érvet nem tudok felsorolni már, hogy kipróbáljátok. Ja, de! Gluténmentes, laktózmentes, néha kókusztejszínt szoktam beletenni, kedv és ízlés dolga, és nincs elfőzve a gyümölcsök vitamintartalma, ami a legfontosabb, az íze meg mennyei!Hozzávalók 4 főre:

1 db sárgadinnye

20 dkg áfonya

8 db aszalt füge

1 zöld citrom leve

csipet levendulavirág

A sárgadinnyét félbevágtam, és az aljából is levágtam egy kis darabot, hogy “talpa” legyen, ne dőljön el. A magokat kidobtam, a húsát kikanalaztam és a turmixgép táljába tettem. Csorgattam bele zöld citrom levet, és itt lehet édesíteni is mézzel például, ha a dinnye nem lenne elég édes, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.

Ezután egy tálba öntöttem a dinnyelevet, majd beleszórtam az áfonyát és a felaprított fügét, illetve morzsoltam bele egy pici levendulát is. Alaposan behűtöttem, majd a dinnye héjában tálaltam.

 

Sült csirkemell áfonyamártással és édesburgonyával


Szeretem a színes ételeket, annyira jól mutatnak egy hófehér tányéron, hogy néha sajnálom megenni őket. Utóbbi hazugság természetesen a részemről. Alig vártam, hogy ráugorjak…

Jártamban, keltemben itt eszem, ott eszem, szeretek, -tünk jó kis éttermekbe betérni. Így történt ez pár hete is, mikor én egy jóféle babgulyással (igen jól olvassátok, én és a babgulyás egy helyen egy időben és tányéron) leptem meg magam, míg A férfi (Bambirajongók most lapozzanak) áfonyás vörösboros őzpörköltet nézett ki magának és mielőtt megkóstolhatta volna, már bele is trollkodtam a tányérjába csak úgy nőiesen a nagy leveses kanalammal. Elsősorban a mártás érdekelt és persze az őz is, mert a vadhúst nem igen szeretem, de őzet még nem ettem. Az van, hogy ízlett és nem kicsit, a vörösboros áfonyás cuccot kóstolva pedig már el is képzeltem, hogy ez simán ehető szárnyassal is, lisztes krokett helyett meg édeskrumplival inkább.

Így hazatérve megálmodtam ezt az ételt és lám, valósággá vált. Na nem teljesen úgy, ahogy elképzeltem, ugyanis kezembe kaptam a boros üveget, hogy majd jól felnyitom. Én. Egyedül. Dugóhúzó belecsavar, eddig sima és itt véget is ért a történet kb. Nem mozdult, nyúztam, húztam, szorítottam, mindenhova, ráfeküdtem, mindezt edzés után közvetlen, amikor mindig elhiszem magamról, hogy rettenetesen erős vagyok és legyőzhetetlen. Kiizzadtam, remegett a kezem, az üveg nyakát már féltem, hogy letöröm, A férfi távol, a szomszédhoz mégsem mehettem át remegő kézzel egy boros üveggel a kezemben vérben forgó szemekkel fényes nappal…

Mély levegő, megnyugszik, bor téma elenged, recept változik, B. opció. Van egy titkos lötyim a hűtőben, egy kedves barátnémtól kaptam nem rég. Ő a gránátalma szirup. Nem, nincs bor íze, de ebbe az ételbe amúgy sem árt esetleg egy pici édes, ha az áfonya nem az. Úgyhogy ebből kapott egy kanálkával a szirupból és be is fejeztem a főzést mosolygó arccal kisimulva.

A bor sorsa azóta eldőlt, illetve beledőlt az üvegbe a dugó egy fakanál segédletével egy langyos nyári este…

Szóval borral vagy anélkül, isteni! Amúgy meggyel is klassz lehet.

Hozzávalók 4 főre:

1 egész csirkemellfilé

25 dkg áfonya

2 db édesburgonya (kb. 1 kg)

kb. 1,5 deci víz (helyette lehet vörösbor)

1 evőkanál gránátalma szirup(elhagyható)

1 csapott evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)

1 közepes rozmaring ág v 1 mokkáskanál szárított

só, bors

kókuszolaj

Az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra szeltem és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem kb. 20 perc alatt.

A csirkemellet vékony szeletekre vágtam, mindkét oldalát sóztam, borsoztam és kevés kókuszolajon megsütöttem egy serpenyőben oldalanként kb. 8-10 perc alatt, míg szép aranybarna lett kívül, belül pedig fehér, de még szaftos a húsa.

Ezalatt egy kisebb serpenyőbe szórtam az áfonyát, felöntöttem a vízzel és a gránátalma sziruppal, majd összefőztem kb. 10 perc alatt, majd a forró léből kimertem pár kanállal, simára kevertem a rizsliszttel és visszaöntöttem a mártásba, még egyszer összeforraltam és elzártam a gázt. Tálalható!

Rántott sajt kánikula verzió

Amikor már a rántott sajtot is sütés nélkül eszem, akkor vagy tényleg baromi meleg van, vagy nagyon éhes vagyok vagy mindkettő…. De ez így annyira finom lett, hogy bármikor megenném, télen is.

20160702_123719Persze a rántott szót tegyük jó nagy idézőjelbe, ez amúgy sem az a blog, ahol túl sok recept kezdődik úgy, hogy rántott, hisz ismertek. De miért ne lehetne így is sajtot enni, hiszen amúgy is finom a dióval, és ebben a formában megkóstolni a júliusnál jobb alkalom nem igen van az évben, most friss az áfonya, a ribizli és az ég világon semmit nem kell vele csinálni csak leturmixolni egymagában, hiszen a gyümölcs édes. A ribizlis köles meg visz még egy csavart a buliba, de ha sima rizshez van kedvetek akkor is tök jó lesz.

Azért ez mondjuk trappistával felejtős….Nem tapadna meg rajta a dió csak így, szóval lágyabb fehér sajtokat érdemes választani. Isteni finom kecskesajtot kaptam nem rég, úgyhogy én ebből készítettem, de feta is jó lehet.

Nem ragozom, ezt ki kell próbálnotok!

Hozzávalók:

kecskesajt v fetasajt v Anikó sajt

darált dió

áfonya

Köretnek:

köles

ribizli

kakukkfű (elhagyható)

só, bors

A sajtot vastag ujjnyi szeletekre vágtam, beleforgattam a darált dióba, óvatosan rányomkodtam a diómorzsát. Ha van kedvetek a diót pár perc alatt száraz serpenyőben meg lehet pirítani, azt ad még egy plusz ízt hozzá.

Kifőztem a kölest dupla mennyiségű enyhén sós vízben, beleszórtam a ribizliszemeket, és  a friss kakukkfüvet.

Az áfonyát leturmixoltam egy botmixerrel.

Mindent egy tányérra tettem és jól megettem.

Epres, áfonyás, cseresznyés gyümölcsmártás kesumorzsával

Energiabomba, vitaminforrás, és folyadékutánpótlás egy tányérban. Ja és a legfontosabb, az íze, na az mesés.

DSCF7367Ha érik a cseresznye és a meggy, akkor részemről kihagyhatatlan eledel a gyümimártás darával.

Főzni is lehet, de minek, ha anélkül is finom, tisztán érződik a gyümölcs igazi íze, nem nehezíti el a liszt, ráadásul a glutén és laktózérzékenyek is fogyaszthatják,  mert tej sincs benne, csak növényi, ami most kókusz. De ezt lehet variálni kedvetek szerint. A lényeg a gyümölcs, jó sok és minél többféle legyen, elsősorban piros bogyós, annál finomabb lesz.

Igaz, hogy imádom a daramorzsát, de elkészíteni néha macera, pláne ha meleg van, nekem nincs kedvem a gáz mellett állni és kevergetni, míg megszívja magát. Elő a magokkal, aztán csak pár perc a serpenyőben, mert pirítva jön ki az igazi aromájuk. Fel lehet még turbózni zabpehellyel, zabkorpával is.

Semmilyen plusz cukrot nem tettem bele, mert elég édesek voltak a gyümölcsök, de pici mézzel lehet édesíteni, ha szükséges. Minden nap megenném….

20150606_081739-2

Hozzávalók adagonként:

kb. 15-20 dkg piros bogyós gyümölcs vegyesen (nálam cseresznye, eper, áfonya)

1 deci kókusztej (lehet rizstej, mandulatej, sima víz, v tehéntej, joghurt is)

morzsához:

2-3 evőkanál kesudió, vagy dió, mogyoró ill. bármilyen magőrlemény

1-2 evőkanál zabpehely v zabkorpa is mehet hozzá,de ez nem muszáj

A gyümölcsöket megmostam, a cseresznyét kimagoztam. Kb. a fél adag gyümölcsöt a kókusztejjel összeturmixoltam, a másik felét félretettem.

A kesudiót a zabpehellyel egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam, majd ledaráltam.

A gyümölcsturmixot tányérba öntöttem, beletettem a félretett gyümölcsöket és megszórtam a kesus zabos morzsával.

 

Görög diós fügés csemege

Ha a nehéz ételek után már nem csúszik a bejgli, de mégis édesre vágytok, ha van otthon pár marék aszalt gyümölcs, de nem tudjátok mihez kezdjetek vele, ha kezdő háziasszonyok vagytok és még csak barátkoztok a sütővel, de mégis szeretnétek a vendégeiteket (vagy csak egyet) levenni a lábáról… a megoldás ez az aszalt gyümölcsös mézes nyalánkság, krémes görög joghurttal tálalva.

DSCF5438Pár éve készítettem először ezt a desszertet egy karácsonyi vacsora után. Igaz akkor vanília fagyi került mellé, és nyugodtan kanalazzatok rá Ti is azt, de a jó sűrű görög joghurt egy csipet vaníliával megízesítve is tökéletes. A lényeg a hűs krém és a meleg mézes szaftos füge és a megpirult illatos dió találkozása. Kétség nem fér hozzá, hogy édesség a javából, mert a fügének eleve magas a cukortartalma, így a mézzel én már nem voltam annyira bőkezű, de ez is ízlés dolga. Szerintem annak is ízleni fog aki amúgy nem rajong a fügéért vagy az aszalt gyümikért úgy általában. Én is utóbbi táborba tartoztam anno…

A füge nagyon jót tesz az emésztésnek és az idegeknek, karácsony tájékán pedig néha mindkettő erős ápolásra szorul…, kivéve ha ügyesek vagytok és okosan esztek sokat finomakat, aztán meg nagyokat sétáltok.

Nem csak desszertnek remek ez az étel, hanem egy tápláló reggelinek is ideális. A benne lévő alkohol természetesen a sütés során elillan, így a gyerekeknek és a sofőröknek sem kell kimaradni a jóból!

DSCF5440

Hozzávalók 4-5 főre:

25 dkg aszalt füge

1 marék dió

1 marék aszalt áfonya vagy mazsola

2 deci fehérbor

3 evőkanál méz

fél mokkáskanál őrölt fahéj

Tetejére:

3 deci sűrű görög joghurt vagy vanília fagyi

1 csipet vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje

1 teáskanál nyírfacukor (elhagyható, mert enélkül is édes)

negyed citrom leve

A fügék tetejét bevagdostam és tűztem bele 1-1 darab diót, majd hőálló edénybe tettem őket. Mellészórtam a többi diót és az áfonyákat, majd megszórtam a fahéjjal, ráöntöttem a bort és egy fél deci vizet is és megcsorgattam mézzel.

180 fokra előmelegített sütőbe toltam, alufóliával lefedve negyed óráig sütöttem, majd a fóliát levéve még 10 percig, míg a dió megpirult. Oda kell rá figyelni, mert a dió könnyen megég.

A joghurtban elkevertem a vaníliaport, a nyírfacukrot és meglocsoltam citromlével, majd a meleg fügével tálaltam.

Annyit változtatnék még legközelebb rajta, hogy a fügéket félbe vagy negyedekbe vágnám, így nem kell még kanalazás közben elvagdosni.

DSCF5443

 

 

Egyszerű, puha, szaftos kacsamell az ünnepi asztalra

Életem első kacsamelle és büszke vagyok rá jelentem. Nem hittem el,  hogy tényleg negyed óra alatt át lehet sütni egy ilyen darab húst, anélkül, hogy felvágáskor a vérben tocsogna. Én inkább a jól átsült húsok híve vagyok, de rájöttem, hogy a kacsa akkor bizony legtöbb esetben inkább száraz lesz és tényleg a belül rózsaszín állapotában válik igazán puhává és szaftossá.

DSCF5373A kacsa mellé jár valami édesen pikáns mártás és köret. Tavaly karácsonykor lilahagyma lekvár társult mellé, idén viszont aszalt áfonyából készült a mártás, és mindez édesburgonyapüré ágyon volt tálalva. Utóbbi attól lett különleges, hogy eredetileg ugyanúgy terveztem elkészíteni, mint a hagyományos krumplipürét, viszont nem volt itthon tehéntej, csak némi kókusztej maradék, így azt löttyintettem bele.

Aztán megkóstoltam, és miután elaléltam, majdnem elkanalaztam magában az egészet, mert annyira eteti magát, brutál jó. Ha nem tudtok édesburgonyát beszerezni, akkor sütőtök is ugyanúgy megteszi, az is mennyei kókusztejjel párosítva, de tehéntejet is nyugodtan használhattok hozzá. A lényeg az ízek mellett az, hogy sokkal könnyebben emészthető így az étel, mint krumpli körettel. Bátran próbáljátok ki!

DSCF5370Hozzávalók 2 főre:

20-25 dkg-os kacsamellfilé

2 db édesburgonya

10 dkg aszalt vörösáfonya

fél narancs leve

1 teáskanál reszelt gyömbér

1-1 teáskanál aprított friss rozmaring és kakukkfű (szárítottból fél-fél mokkáskanálnyi)

1 evőkanál vaj és kevés tej/kókusztej a püréhez

Az édesburgonyát meghámoztam, felkarikáztam és feltettem főni sós vízben.

Az áfonyát egy kis lábosba szórtam, felöntöttem annyi vízzel, hogy még a teteje kilátszott. Belereszeltem a gyömbért, belefacsartam a narancs levét, és az apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot is beleszórtam. Lefedtem és puhára pároltam, majd egy botmixerrel kicsit összeturmixoltam, de még azért darabos maradt.

A megpuhult édesburgonyát leszűrtem, beletettem a vajat, felöntöttem kb. két deci kókusztejjel, sóztam, borsoztam és krémesre turmixoltam.

A kacsamellet megmostam, papírtörlővel megszárítottam és a bőrét keresztben bevagdostam, úgy, hogy a húst nem vágtam át. Besóztam és borsoztam minkét felét. Egy száraz serpenyőben bőrős felével lefelé kb. 8 percig pirítottam,  míg a zsírja kisült és aranybarna színt kapott. Ha sok a zsírja, kicsit le lehet belőle önteni, aztán majd jó lesz az reggelire… A kacsa másik felét szintén 8 percig sütöttem, majd kivettem egy deszkára és alufóliával letakartam 10 percre. Ezután keresztben vékonyan felszeleteltem.

Indítsd a napod szuper finom, tápláló reggelivel!

Amilyen a reggelid olyan lesz a napod is! Jelen esetben édes, energiában és vitaminban gazdag, valamint ragyogó színekben pompázik és mosolyogni fogtok garantáltan miközben elnyammogjátok, mert olyan finom.

Igeeeen, tudom mániám a reggeli, de akkor is az a nap legjobb étkezése számomra és nem csak hétvégén. Jöhetnek a sokszor hallott kifogások, korán kelek, nincs időm reggelizni, blablabla. De van, ha csinálsz magadnak időt, ehhez kb. 10 percet és abban már az elfogyasztása is szinte benne van, de előző este is megfőzhető és vígan el van a hűtőben reggelig, bár szerintem ez frissen, melegen az igazi. Pláne hűvös hajnalokon. Variáljátok a gyümölcsöket, magokat, kedvetekre, ez a verzió nekem nagyon ízlett.

20141101_073201 (1)Regéltem én már a zabkorpás tejbepapiról és a zabpelyhes reggeli csemegékről is, ebben a zabkásában van előbbi és utóbbi hozzávalóból egyaránt, de nem muszáj keverni a kettőt. Én azért szeretem a zabpehely mellé a zabkorpát is keverni, mert úgy krémesebb lesz. Elég sűrűre csináltam most, ha hígabbra szeretnétek akkor picivel kevesebbet szórjatok bele.

gránátalma fogyasztásáért is kampányoltam már itt, kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, a rákmegelőzésben nagyon komoly szerepe van, csökkenti a vér sűrűségét, és baktériumölő hatása is közismert. Igazi C-vitamin bomba, emellett pedig nagyon finom édesek a ropogós magok, a megpucolásától sem kell megijedni. Higgyétek el a piros pöttyök remekül mutatnak a fehér falon… Neeem, tényleg elkerülhető ez, csak egy mély edény kell hozzá.

A gyömbér is szerepet kapott ebben a reggeli csemegében, elég egy pici darab frissen reszelve, enyhén csípős ízétől biztos kipattanak a szemeitek, ráadásul a vírusokat, bacikat is jó eséllyel távol tartja. A szezámmag az egyik legjobb kálciumforrás, a lenmag a koleszterinszint csökkentésében segít illetve emésztési problémák esetén is remek.

Édesíthetitek mézzel, de akár az aszalt gyümölcsdarabok is elegendőek lehetnek erre a célra. Ki lehet egészíteni más gyümölcsökkel, nekem most mandarin volt itthon, így ment bele pár gerezd.

Na, befejeztem a rizsázást, tessék enni reggelit hát!

20141101_073211Hozzávalók 1 adaghoz:

fél gránátalma

1 darab mandarin

2 deci kókusztej (Cocomas kókuszkrém)

2 evőkanál zabpehely

2 evőkanál zabkorpa

1 teáskanál darált lenmag

méz v nádcukor v nyírfacukor ízlés szerint 1-2 teáskanál

1 mokkáskanál reszelt gyömbér

néhány szem aszalt vörösáfonya

1 teáskanál szezámmag vagy pár szem mandula, dió stb.

A kókusztejet felforrósítottam egy lábosban, beleszórtam a zabkorpát és a zabpelyhet, megszórtam pici nyírfacukorral, folyamatosan keverve vártam 1-2 percet míg besűrűsödik, majd el is zártam a gázt alatta és lefedve állni hagytam. Ezalatt félbe vágtam egy gránátalmát és az egyik felét fejjel lefelé fordítva egy mély tálba facsartam így a magok kipotyogtak. Ami nem jött ki annak meg segítettem, óvatosan kifordítottam a héját és a maradék szemeket könnyedén kikapartam egy kanállal. Belekevertem őket a levével együtt a zabkásába, belereszeltem a gyömbért, pár csepp mézzel megcsorgattam, szórtam bele aszalt áfonyát, szezámmagot és lenmagot.

A nyugató levendula áfonyás krémsajtos fagyiban

Mennyei megnyugtató manna!

Nem mintha ideges lettem volna, de tényleg van valami a levendula aromájában, ami ha találkozik a tejjel, akkor kisimulnak a (természtesen nem létező) ráncaim, miután elszürcsölök belőle egy kortyot. Így indult a fagyi elkészítése ugyanis, és majdnem meg is hiúsult, mert picit megkóstoltam a tejes, tejszínes keveréket, amiben levendula virágok áztak cirka fél órát, aztán még egy kicsit…és lám, már csak alig pár gombóchoz elegendő mennyiségű folyadék maradt…

DSCF3514Pont most virágoznak a szépséges lila színű levenduláim, és már pár csokor felakasztva szárad a szobában, így tuti, hogy a bogarak, szúnyogok!!! is távol maradnak, az illata is isteni, jól mutatnak és téli estéken egész biztosan rendszeresen fogok meleg tejet kortyolgatni amiben, a szárított virágok áztak néhány percet. Ha megérik a telet…, ugyanis rákattantam… Már nem tartok tőle, hogy molyirtó ízű lesz az étel amibe ez kerül, tényleg csak  néhány virágot kell belemorzsolni, akár gyümölcslevesbe, sőt lekvárba, pitékbe és eszméletlen jó ízt kölcsönöz a többi gyümölcs mellé. Limonádéba is bátran lehet áztatni!

Tavaly készítettem már levendulás fagyit, az egy gyorsabb verzó volt főzés nélkül, ez sem bonyolult, csak egy fél órával tovább tart, de megéri kipróbálni szerintem. Már az áfonya nélkül is megállná a helyét, de mivel volt itthon egy kevés, ezért beleturmixoltam azt is. Nincs fagyigépem, és általában elfelejtem a mélyhűtőbe kerülés után fél óránként kivenni és átbotmixelni a teljes dermedésig a fagyit, ráadásul itt is fenn áll a veszélye, hogy elfogy az egész…. De az tény, hogy ajánlott az átkeverése, mert úgy krémesebb a végeredémény és kevésbé kristályos. Mivel ez főzött fagyi illetve krémsajt és tojássárgája is van benne, ezek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy selymesebb állagú legyen. Ezt tapasztalni fogjátok, ha időt adtok neki, hogy szépen olvadozzon a pulton egy 20 percet legalább fogyasztás előtt. Én ezt nem bírom kivárni általában, de nem élem meg tragédiának…

DSCF3515

Hozzávalók kb. 9 gombóchoz:

5 dkg áfonya (lehet picit több is, hogy élénkebb színe legyen a fagyinak)

2 szál levendula

2,5 deci habtejszín

2 deci tej

2 tojássárgája

5 dkg natúr sótlan krémsajt (nálam házi, de lehet mascarpone is)

2 evőkanál nyírfacukor (ízlés szerint)

1 teáskanál méz

A tejet és  a tejszínt összeöntöttem egy lábosban 1 evőkanál nyírfacukorral és felmelegítettem. Nem kell forralni, csak legyen forró. Ezután elzártam a gázt és beletettem a levendulavirágokat, amik benne áztak, míg a tej kihűlt. Addig a tojássárgájákat habosra kevertem 1 evőkanál nyírfacukorral és a krémsajttal. A tejből kivettem a levendulát és ismét elkezdtem melegíteni, majd mikor forrás közeli állapotba került, folyamatos keverés mellett, lassan hozzáöntöttem a tojásos krémsajtos masszát. Állandó keverés mellett megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatta. Ha darabos lenne szűrjük át.

Az áfonyát pici mézzel összeturmixoltam, majd azt is a fagyiba kevertem. Mikor  kissé lehűlt, mélyhűtőbe tettem. Vagy ha géppel készül akkor abba tegyétek, ha nem, akkor dermedésig botmixerrel fél óránként érdemes átmenni rajta.

DSCF3520

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!