Már említettem korábban, hogy az én egyik kedvenc eledelem a szőlő sajttal és dióval falatozva. Arról is regéltem a múltkori pizza sütésnél, hogy elsősorban fügét szerettem volna látni a pizzámon feltétként, de akkor nem kaptam, most viszont farkasszemet nézett velem pár szem gyönyörű lila példány a boltban és ráugrottam egyből stipistopi az enyém alapon. Pizzára most nem vágytam, viszont fehérborban sült rozmaringos kacsacombra már egy ideje igen a kedvenc őszi köretemmel pláne ami a szőlő. Ha valamelyik gyümölcs igazán passzol húsok mellé köretnek, az bizony ez a fürtöske, de mivel kéznél volt még fügekisasszony és kevés alma is így ők is hozzákerültek.
Rozmaringos kacsacomb gyümölcskörettel
Készíthető akár csirkecombbal is, de elsősorban kacsával és vörös húsokkal passzol leginkább ez a köret. Tudom, hogy én vagyok a szűk keresztmetszet aki beéri csak a gyümölcs vagy zöldség körettel az ebédnél, ha valaki többre vágyik akkor szerintem polenta passzol hozzá a legjobban vagy krumplipüré.
Hozzávalók 2 főre:
2 db kacsacomb
1 fej vöröshagyma
2 db rozmaringág
4 gerezd fokhagyma
bordó és fehér szőlőszemek
alma, füge (elhagyható)
1 deci száraz fehérbor
1 deci víz
olaj
só, bors
A kacsacombokat besóztam és borsoztam, a bőrét bevagdaltam. Az egyik gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágtam és betűzdeltem a bőre alá. Beletettem a tepsibe a combokat, rájuk fektettem egy-egy rozmaringágat, pici olajjal megloccsoltam, öntöttem alá vízet és bort. Melléjuk tettem a negyedekre vágott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket héjastól, majd előmelegített sütőben alufóliával lefedve kb. 35 percig békén hagytam őket.
Addig leszemeztem a szőlőt, ha valakit zavar a magja akkor ki lehet őket szedni. Az almák magházát kivájtam és nagyobb cikkekre vágtam őket, a fügével együtt. Kivettem a kacsát, ha elpárolgott a leve akkor pótoljuk. Mellé tettem a gyümölcsöket és visszatoltam a sütőbe míg szép pirosra sültek a futóművek. Néha meglocsoltam a szafttal őket.
Simán lehetne ünnepi fogás!
Szőlős-fügés reggeli csemege:
Itt nem kell valami komoly receptre gondolni, csak arra bíztatnék mindenkit, hogy egyen ezekből a gyümölcsökből frissen is még többet.
A szőlő a gyógygyümölcs kategóriába tartozik, különösen a kék bogyós, hiszen magas szelén és káliumtartalma késlelteti a sejtjeink öregedését, hozzájárul az érfalak rugalmasságához, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Magas a foszfor és magnézium tartalma ami erősíti az immunrendszert. További pompás hatóanyagai pedig a rákmegelezősben játszanak fontos szerepet. A C vitamin és szilícium tartalma által hozzájárul a kötőszöveteink rugalmasságának megőrzésében, méregtelenít és javítja az anyagcserét.
Ami a fügét illeti, nos ő a gyönyör jelképe, mint megtudtam….Az ókori sportolók is fogyasztották teljesítmény fokozására, és tulajdonképpen nem is gyümölcs hanem virág. Ha valamivel ki lehetett engem a világból kergetni régen az az aszalt füge, most már néha megeszem ha szép nagy szemeket találok, mert az puhább és nem olyan töpörödött. Viszont a friss fügének semmi köze hozzá legalábbis ízben, puha, zamatos és tényleg gyönyörű gyümölcs. Egy nyaralás alkalmával szerettem meg mikor volt szerencsém reggelente a szomszéd néni fájáról friss fügét szedni.
Káliumtartalma kiemelkedő, de cink és B-vitamin is található benne bőven. Idegnyugatató hatása is ismert, ez így telihold környékén rám is fér…
Mivel még hűtőben sem nagyon áll el max. 1 napig, így a reggeliben végezte a szőlővel együtt.
Hozzávalók:
füge
szőlő
natúr joghurt
1 evőkanál darált mák
bármilyen mag, dió, tökmag, szotyi
méz
2 evőkanál zabpehely
A gyümölcsöket tálba tettem, a joghurtba elkevertem a mákot, ráöntöttem a gyümölcsre, megszórtam zabpehellyel és tökmaggal majd csorgattam rá pici mézet.
Ámen! 😀
Isteni!