Pálmafa Project

Első rizottóm avokádóval

Sosem főztem még igazi rizottót,  mindig csak halogattam, viszont a jövőben biztos gyakrabban fogok, mert nagyon ízlett. Az is tény viszont, hogy ez nem olyan, mint a töltött káposzta, hogy minél többet melegítjük újra, annál finomabb, ez tényleg csak igazán frissen jó, pláne ha avokádókrém is van benne, mert ő sem szeret sokáig a hűtőben állni, elveszíti a szép zöld színét, aromáját. Ezt csak azért írtam le, mert megkóstoltam másnaposan (az étel volt az, nem én) és hát hmm leszuszogtam, de már akkora örömet nem okozott, mint a tűzhelyről lehúzott állapotában.

Tulajdonképpen nem bonyolult az elkészítése, és csak olyan szempontból időigényes, hogy mellette kell állni és bőszen kevergetni, míg a rizs puha lesz, de ha magunk mellé van készítve a meleg húslé akkor nagy baj nem lehet, fél óra alatt azért elkészül.

DSCF2661

A kerek formájú rizottó rizs biztos, hogy még ideálisabb lett volna hozzá, de mivel nem kaptam az utamba eső boltban, nem is kutattam tovább, mert karácsony utáni közvetlen napon nem voltam hajlandó bemenni a hiperszuper nagy áruházba, és elvegyülni a minden bizonnyal teljesen üres hűtőjüket feltölteni készülő emberek sokaságában, majd órákat állni sorban. Tisztelet a kivételnek persze… Szóval teljesen mezei “A” rizst használtam hozzá, és működött. A leveskockát felejtsük el ha rizottót főzünk, meg amúgy is…, én is előző napról megmaradt húslével főztem, de zöldségalaplé is tökéletes hozzá. Az alap rizottónk, avokádó nélkül is megállná a helyét köretként, de így, ezzel a szépséges zöld gyümölccsel vagy más zöldségekkel pl. gombával, laktató egytálétellé válik. Mivel árválkodott 2 db avokádó az ablakban és szóltak, hogy tökéletesen puhák vagyis várják további sorsukat, hát így végezték, és méltó módon azt hiszem. Dió elhagyható a tetejéről, de én azt elég sokszor eszem, és passzol hozzá szerintem.

DSCF2660

Hozzávalók 4-5 főre:

4 marék rizs

1,5 dl száraz fehérbor

1 liter hús v zöldségleves

2 db puha avokádó

5 dkg reszelt sajt (parmezán vagy hasonló keményebb sajt)

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál citromlé

só, bors

olívaolaj és vaj

Tetejére: diódarabok

Az avokádók belsejét kikapartam, meglocsoltam citromlével, sóztam, borsoztam, belereszeltem egy gerezd fokhagymát, majd botmixerrel pürévé varázsoltam. A húslevest felmelegítettem, felkockáztam a hagymákat. Egy széles, de mély serpenyőben felforrósítottam egy kanál olívaolajat és egy kanál vajat, erre tettem a hagymákat és megvártam, míg üvegesre párolódnak. Ezután hozzáadtam a rizst, sóztam, borsoztam, felöntöttem a borral és megvártam, míg beszívja a rizs a folyadékot, ezután merőkanalanként adagoltam hozzá a húslevest és folyamatosan kevertem a rizst a merőkanál hátuljával, míg az összes folyadékot felszívja, aztán jött a következő kör, amíg a rizs puha nem lett teljesen. A végeredménynek krémesnek kell lennie. Pár percre lefedve állni hagytam tálalás előtt, majd hozzákevertem az avokádókrémet, a sajtot, frissen őrölt borsot és diót szórtam még a tetejére, meg pár csepp olívaolajjal meglocsoltam.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!