Én ezzel a bejegyzéssel és egy pihe puha hófehér süteménnyel szeretnék Mindenkinek békés, boldog és mennyei falatokban gazdag karácsonyi ünnepeket kívánni! 🙂
Valamilyen angyali süteményre vágytam és erre az édességre bukkantam. Karácsony előtti nap azt gondolom ideális megosztani. Hiszem, hogy angyalok márpedig léteznek és így vagy úgy, de az életünk részei. Régebben nem hittem ebben az “angyalosdiban”, de egyszer valaki a kezembe nyomta Doreen Virtue egyik könyvet, amit érdekesnek találtam és mellé még párat elolvastam a témában. Arra mindenképp jó volt, hogy elkezdjek jobban odafigyelni az életemben felbukkanó apró történésekre, jelekre, véletlennek hitt eseményekre akár boldog pillanatokban akár kevésbé örömteli, cudar időkben is. Persze a józan eszem eleinte ezeket kizárólag kósza véletleneknek tulajdonította, aztán mikor túl sok lett belőlük akkor elkezdtem hinni benne, és főleg érezni, megtapasztalni, hogy sokkal több is lehet a dolgok mögött, mint amit szabad szemmel láthatunk. Idén szembetaláltam magam a közösségi “arckönyben” az Ébredés hajnalán bloggal és Vikivel aki mindezt “elköveti”. Olvasgatni kezdtem, kíváncsi voltam, olvasgattam tovább aztán egyre kíváncsibb lettem. Mivel Ő nem csak blogot ír, hanem meditációs karmaoldásokat is tart és annyira tetszettek az azokon résztvevő emberek véleményei és tapasztalásai, hogy úgy éreztem ott a helyem. Nem bántam meg, nagyon érdekes volt, amit ott és utána átéltem illetve azóta átélek az néha szórakoztató, néha döbbenetes, néha fájdalmas, de mindenképp tanulságos és hasznos. Hogy miért írom ezt le? Mert ezek a meditációk sokat segítettek nekem és azt hiszem ezt nagyon sok ember nevében is írhatom! Ha Ő nincs lehet, hogy az első blogbejegyzésem megosztását nyugdíjas koromig halogattam volna…:) Úgyhogy ezúton is hálás köszönet neki.
A kis kitérő után kanyarodjunk be padló gázzal a konyhába ismét. Angel Food Cake néven figyeltem fel erre a süteményre. A piskótánk állaga és elkészítése is tényeg nagyon könnyű és azért szinte hófehér a belseje, mert csak tojásfehérjét tartalmaz. Némi dekorációval ünnepi is lehet, sütéssel még csak ismerkedők is nyugodtan álljanak neki. Sűrű görög joghurt vagy kevés tejszínhab, pici gyümölcs és mindenki örülni fog. De egymagában is nagyon finom például kókuszreszelékkel meghintve. Tönköly fehér lisztet szerettem volna használni hozzá, de sajnos helyette teljeskiőrlésűt adtak és már csak otthon derült ki, így a szép fehér szín megőrzése érdekében búzalisztet szórtam bele….A vaníliaporról annyit, hogy fűszerboltban vettem a piacon, 200 Ft egy zacskó és tiszta vaníliát tartalmaz, viszont az igazi vaníliarúddal ellentétben igazán olcsónak számít és valódi édes vanília ízt kölcsönzött a piskótának.
Fél adagot készítettem, kb. 4 főre elegendő. Amúgy eredetileg kuglóf formában sütik, ha ilyet szeretnénk akkor a hozzávalók mennyiségét duplázzuk meg.
Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:
6 dkg liszt átszitálva
5 dkg kristálycukor (nálam nyírfacukor)
5 dkg porcukor (szintén őrölt nyírfacukor)
6 tojásfehérje
1 késhegynyi vaníliapor (van. cukor v vanília rúd kikapart magja is jó)
csipet só
1 teáskanál citromlé
Tetejére: görög joghurt v tejszínhab + gránátalma magok vagy egyéb bogyós gyümölcs + kókuszreszelék
A lisztet átszitáltam, beleszórtam a vaníliaport és a sót. A tojásfehérjéket felvertem, mikor félkemény volt a hab, beleszórtam a cukrot, aztán folytattam a műveletet, míg kemény tojáshabot kaptam, végül belekevertem a citromlevet is. Ebbe szitáltam és forgattam bele kb. 4 részletben a lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsült. Mikor elkezd barnulni a teteje, ellenőrizzük tűpróbával.
Vágjuk kockákra ha kihűlt, vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat belőle és díszítsük kedvük szerint. Bármilyen piros bogyós gyümölcs, de lekvár is jó hozzá.
Kommentek