Lehetséges, sőt még finom is! Egy ez vegán torta tulajdonképpen, hiszen nincsen benne, tej, tojás, és liszt sem, ja és sütni sem kell, ami a melegben külön előny, nem igaz? Csúnya szóval “mindenmentes” , viszont kicsit sem kalóriamentes…
A hozzávalók bármelyik bioboltban elérhetőek, sőt nagyobb hiper-szuperben is, a karobpor pedig már a legtöbb szupermarketben kapható, az ára kb. pont annyi, mint egy holland kakaóporé. Ezt amúgy a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő, a kakaóval ellentétben viszont nem tartalmaz koffeint és teobromint, így gyerekeknek is érdemes ebből “kakaót” készíteni, kókusztejjel nagyon finom. Picit kesernyésebb, mint a kakaó, de mézzel nyugodtan lehet édesíteni, a tortába is az került még az avokádó mellé. Utóbbi ízét amúgy nem kimondottan lehet észrevenni benne, ha nem tudtam volna, hogy azt tettem bele, akkor csak valami érdekes ízt érezni a háttérben. A Zöcsém volt a legjobb tesztalany, aki nem igazán szereti az avokádót, de azért lassan, de biztosan elfalatozta a sütit.
Egy egész vékony szelet is bőven elég eme tortából, mert nagyon tömény, ahogy a mentes torták szinte mindegyike, szóval hiába picike torta ez, de simán elég 6 főnek.
Alsó réteg:
100 gr darált mandula v mandulaliszt
70 gr jó minőségű puha aszalt datolya
2 evőkanál kókuszolaj
nagy csipet Himalája só
Krém:
2 db puha avokádó
70 gr karobpor ( helyette étkakaópor is lehet)
50 gr kókuszolaj
2 teáskanál méz
A datolyát beáztattam kevés vízbe kb. fél órára, ezután a vizet leöntöttem róla és egy mély tálba tettem őket. A friss datolyát nem kell áztatni.
Hozzászórtam a mandulalisztet, sót, belekanalaztam a kókuszolajat és botmixerrel krémesítettem. Utóbbi helyett egy késes robotgép még jobb megoldás. Mikor a tortalap összeállt (jó sűrű ragacsos kence lett, ha nagyon száraznak tűnik, pici kókuszolajjal még lehet krémesíteni), műanyag fóliát terítettem a tortaforma aljába, és egyenletesen belekentem a masszát, majd mélyhűtőbe tettem.
A krém hozzávalóit is összeturmixoltam, majd a tortaalap tetejére kentem és visszatettem a mélyhűtőbe. Legalább fél óra kell neki, tálalás előtt negyed órával érdemes kivenni, ha maradna belőle, akkor pedig mehet vissza a mélyhűtőbe.
A tetejét maradék mandulaliszttel és mandulával díszítettem, de akár bogyós gyümölccsel is klassz lehet.
Forrás: https://www.zizikalandjai.com/2012/03/vilag-legfinomabb-nyers.html