Elkészült az én “BÚÉK” levesem. Korhelylevest még nem főztem eddig, gondoltam, akkor legyen egyből lencse is benne és meg van a malac mellé az előétel is.Azt hittem elég nagy adagot főztem és kitart legalább szilveszterig, de annyira ízlett, hogy a második fogás helyett inkább letoltam még egy tányérral és A férfit sem kellett győzködni. Így a karácsonyi maradék pulyka érdeklődés hiányában ment is vissza még egy kicsit a hűtőbe.
Nem tudok erről a levesről sokat regélni, megint csak “ahány ház, annyi szokás” módon készíti mindenki, a lényeg, hogy legyen benne valami füstös íz, amit én most mangalica kolbásszal értem el, csak úgy, mint korábban a töltött káposztánál.
Az biztos, hogy lencsével dúsítva, egytálételként is megállja a helyét, könnyű belőle nagy adagot készíteni és felmelegítve csak még finomabb lesz pár nap múltán is.
Boldog új évet!Hozzávalók 6 főre:
30 dkg savanyú káposzta
30 dkg lencse
1 szál füstölt kolbász
3 db sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pár db babérlevél
kb. 2 liter víz
só, bors
olaj
Tálaláshoz: tejföl
Elkészítése: A vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd hozzáadtam a felaprított fokhagymát és apróra vágott répát, a felkarikázott kolbásszal együtt. Kicsit lepirítottam őket együtt, majd beleszórtam az előtte 20 percre beáztatott lencsét, a kisebb darabokra vágott káposztát, babérleveleket. Sóztam, borsoztam, felöntöttem először 1, 5 liter vízzel, aztán pótoltam később még kb. fél literrel, mikor a lencse puhulni kezdett és felszívta a levet.
35-40 perc alatt elkészült, tálaláskor pár kanál tejföl vagy sűrű joghurt mehet hozzá.
További szilveszteri és újévi ételeket ITT és ITT találtok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: