Pálmafa Project

Töltött káposzta, ahogy mi szeretjük

Nálunk így készül a karácsonyi töltött káposzta, ami általában szenteste előtt kerül ebédre az asztalra, aztán persze, megy a hűtőbe, fagyasztóba, erkélyre a maradék, vígan elfalatozható még ünnepek után is. Hiszen azon kevés ételek egyike, ami felmelegítve még jobb lesz.És igen, már látom, hogy a régi magyar konyha követői felszisszenek és jönnek a kommentek, hogy ez nem is töltött káposzta, mi az, hogy pulykahús, sőt még valaki hozzáteszi, hogy és miért piros??? Ezen én meg hangosan nevetek, mert én meg nem értem, hogy lehet paprika nélkül megenni. De elfogadom, hogy ahány ház, annyi szokás, és attól az még lehet finom, nem kell olyan szigorúan kezelni ezt.

Nálunk talán sosem volt betöltve káposztalevélbe a gombóc, mert úgy nem szeretjük. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs bőven alatta káposzta. Régen csak disznóhúsból készítette Anyukám, amit tudom, hogy sokan nem szeretnek, de mi igen, ráadásul hamarabb megpuhul a hús. A pulyka jelenléte pedig nem zárta ki sosem, hogy kerüljön alá egy kis füstölt kolbász, vagy más füstölt hús, mert az íze kell bele na.

Ez az első töltött káposztám, eddig nem éreztem túl nagy késztetést, hogy főzzek, hiszen alkalomadtán megcsinálta Anyu. Most viszont úgy döntöttem, hogy mivel lehet, hogy karácsony előtt, közben, után, ki tudja, éppen nem a fa alatt ülök, hanem inkább szülök, hogy inkább legyen a frigóban kaja bőven, így A férfi sem hal éhen és csak ki kell venni a mélyhűtőből.

Annyira nagy sikere volt, hogy nem írom le inkább, hogy az első falat után mit mondott, még csak körbe sem szeretném írni,  és örülök, hogy maradt pár gombóc, amit gyorsan be is dobozolok és eldugom a mélyhűtő leghátsó sarkába…Hozzávalók 6 főre:

fél kg darált pulykacomb (más hús is lehet)

60 dkg savanyú káposzta

1 szál füstölt kolbász (mangalica kolbászt használtam)

2,5 deci rizs (kölesből is finom)

2,5 deci paradicsomlé

2 db tojás

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál édespaprika

pár db babérlevél

só, bors

Tálaláshoz: tejföl (elhagyható)

A vöröshagymát felaprítottam, egy nagy fazékban kevés kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a felkarikázott kolbászt és a káposztát. A káposztátok, ha nagyon savanyú, érdemes vízben áztatni főzés előtt kb. fél óráig. Nekem erre most nem volt szükség.

A káposztához hozzászórtam a fűszereket, sót, borsot, babérleveleket és az őrölt paprikát is,  vizet öntettem rá, annyit,hogy kb. ellepje, majd közepes lángon hagytam, hogy a káposzta félig megpuhuljon, kb. fél óra elég neki.

Ezalatt a rizst félpuhára főztem, vagyis nem kétszeres mennyiségű vízzel, hanem kb. 3 decivel tettem fel főni. Mikor beszívta a vizet, elzártam alatta a gázt. A húst egy nagy tálba tettem, reszeltem hozzá fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd beleütöttem a két tojást is, végül hozzákevertem a kicsit kihűlt rizst is. Gombócokat formáztam belőle nedves kézzel és a félig megfőtt káposztához adtam, amibe előtte még beleöntöttem a paradicsomlevet is.

Ezután lefedve hagytam a hússal együtt főni az egészet, a gombócok, léből kikandikáló oldalát kb. negyed óra múlva átforgattam, hogy a másik felük is megpuhuljon rendesen. Ha pulykahúsból készítitek, fél óra elég nekik még forrástól számítva.

Ha nagyon elfőne a leve, akkor pici vízzel lehet pótolni. Nekem kihűlés után szívta be még jobban a levét, de másnap felmelegítésnél öntöttem még alá.

Tálalás előtt mehet hozzá még ízlés szerint tejföl, de anélkül is nagyon finom!

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katalin M. Bakos says:

    Kedves Zsuzsi!

    Köszönöm ezt a receptet! 🙂 Nálunk is hasonló módon készítette édesanyám a töltött káposztát, talán a kolbászt szoktuk kihagyni belőle. Lehet nem tradicionális, de ami családunkba igen. Most nem volt időm előkeresgélni a régi lejegyzett receptjei közül a töltött káposztáét, erre nocsak, belebotlottam a blogodba és ebbe a bejegyzésbe! 🙂
    Jókor jött, és nagyon köszönöm!
    Kellemes Ünnepeket kívánok!

    Kati

  2. Kedves Kata!
    Azért azt használok, mert ez vált be és ez van itthon, ezért nem veszek külön másik zsiradékot. Az ízvilága kicsit sem idegen hiszen nincs íze, pont ez a kókuszolaj egyik lényege. Ez az étel minőségén semmit nem változtat, de mindenki használjon azt ami neki legjobban bevált. Igazad van a hazai alapanyagokkal kapcsolatban, viszont én nem korlátozom be magam ennyire és ennek semmi köze a környezet tudatossághoz, sok hazai alapanyagot is mellőzni lehetne akkor, ha innen nézzük. Ennyiből húst se tegyünk bele, védjük az állatokat is…Ez egy étel, amit mindenki millióféleképpen készíthet ízlése szerint.Én elfogadom, ha te más elveket követsz. Kellemes ünnepeket!

  3. Tiborné Magyar says:

    na ezt edd meg …..

  4. Kata Patkó says:

    Nem értem én ezt a kókuszzsírt! Minek?:!?
    Ha már egyszer mangalica kolbászt teszel bele, akkor miért nem szalonnás, vagy zsíros alapra teszed? Mert ha az egész cucc vega lenne, még érthető lenne – talán – hogy az őserdők kiirtásával telepített kókuszpálmák olaját használod (bár ennek élettani értéke alig éri el a libazsír-kacsazsír szintjét, akkor inkább hidegen préselt olajok!), de az állati, főleg sertés összetevők miatt tényleg kár bele az az idegen ízvilág! Persze mondhatod, hogy így szereted, de én meg azt mondom, hogy lehetőleg olyan egészséges alapanyagokat válasszunk, ami egyben környezet-kímélő is, és lehetőleg a mi környezetünkben is megterem….


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!