A piros szőlő és a cékla jó páros! Nemrég teszteltem ebben a salátában, mikor egy könnyű és gyors ebédre volt szükségem. Ráadásul olyan szépek a színek a tányéron.
A kaprot valószínűleg sosem választottam fűszernek ezekhez a hozzávalókhoz, de egy másik hasonló ételnél láttam, hogy ezzel készült és kíváncsi lettem. Jelentem jóóó hozzá, de helyette talán a kakukkfű, oregánó passzol még. És azzal sem fogtok mellélőni, ha egy kis fetasajtot is morzsoltok a tetejére. Na, elég opciót soroltam fel, tessék most már megkóstolni!
2 kisebb fej cékla
1 közepes fürt szőlő
1,5-2 deci hajdina
2 szál újhagyma
1 marék mandula
fél csokor kapor
2 evőkanál olívaolaj
pár csepp citromlé
1 teáskanál balzsamecet (elhagyható)
só, bors
A céklákat héjastól megfőztem, kicsit kihűtöttem, meghámoztam, felkockáztam.
Ezalatt szintén megfőztem 2,5-szeres vízben a hajdinát.
A szőlőt leszemeztem, az újhagymát felaprítottam a kaporral együtt, a mandulát mozsárban kicsit összezúztam.
Mindent egy tálba tettem, megcsorgattam olívaolajjal, balzsamecettel, citromlével, és sóztam, borsoztam, alaposan összekevertem. Jót tesz neki, ha áll egy fél órát legalább, hogy az ízek összeérjenek, de azonnal is fogyasztható, sőt másnap is finom.