Nyári lazac sült

Imádom a lazacot, de ez esetben nehéz eldönteni, hogy a köret vagy a hal jobb!? Együtt a kettő amúgy, de ez a saláta mennyei, igazi nyári ízbomba, amit akár önmagában is megéri egy púpos tállal elfogyasztani.A lazaccal úgy vagyok, mint a kacsával, minden évszakban elkészül egy verzió és a köret a szezonális hozzávalókból, zöldségekből és gyümölcsökből kerül kiválasztásra. Így nem lehet megunni, no nem mintha túl gyakran ennék lazacot és kacsát. Persze ezt akár csirkével is el lehet játszani, de a lazactól valahogy fejedelmibb az egész, és ez jót tesz a lelkemnek, pedig pofonegyszerű az egész étel. Gyakorlatilag 10 perc alatt kész!

Meleg, fülledt napokra ideális, a saláta ízeitől kipattan a szemetek, pláne, ha bazsalikom helyett mentát tesztek bele. Nekem az már picit erős, bár tény, hogy a dinnye-menta-feta triumvirátusa például isteni.

Nem ragozom, próbáljátok ki, ha a lazac nem jön be, akkor a salátát kötelező!!!Hozzávalók 2 főre:

2 szelet lazac

1 gerezd fokhagyma

1-1 teáskanál vaj és kókuszolaj

só, bors

Köret:

4 kicsi paradicsom

2 barack

dinnye felkockázva (kb. egy maréknyi)

pár szál friss bazsalikom

1 kis fej lilahagyma

negyed citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

A paradicsomot és a gyümölcsöket nagyobb darabokra vágtam, a bazsalikomot felaprítottam a hagymával együtt, majd csorgattam rá olívaolajat, citromlevet, sóztam, borsoztam és alaposan összekevertem és a hűtőben állni hagytam, míg a lazac elkészült.

Lazac patkót vettem, amit középen a csontnál félbevágtam és szemöldökcsipesszel kihúzkodtam a szálkákat belőle, persze egyszerűbb, ha filét vesztek. Sóztam, borsoztam mindkét oldalát és kókuszolaj-vaj keverékén, bőrével lefelé sütni kezdtem. Attól függ milyen vastag a szelet, de 2-3 perc elég neki oldalanként. Mikor a másik oldala sült már, a tetejére pici fokhagymát reszeltem.

Tálalásnál megcsorgattam citromlével és mellé halmoztam a salátát.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »