Az ajvárhoz legjobban passzoló étel mi lehetne más, mint egy szintén Balkánról származó húspogácsa, a plejskavica, a csevap testvére tulajdonképpen.A különbség talán annyi, hogy az utóbbi kisebb kolbász alakúra formázzák, míg előbbit nagyobb, kilapított formában teszik a grillre. Mindegyiket általában legalább kétféle darált húsból készítik, de van, ahol bárányt is tesznek bele, a marha és a sertés mellé.
Ahogy a múltkor megosztott ajvár receptnél már említettem, sajnos nem volt lehetőségem most grillezni, így a gázon készült a hús és a kukorica is, de az biztos, hogy szabad tűzön lesz a legfinomabb, de természetesen a konyhában is érdemes nekiállni. Egy pofa sör mellé, – már aki szereti, – és lehet élvezni a nyaralást, vagy legalábbis ezt a hangulatot, amit az étel ad!Hozzávalók:
50 dkg sertés darálthús
50 dkg marha darálthús
1 fej vöröshagyma
fél mokkáskanál szódabikarbóna
só, bors
kókuszolaj
Kukorica köret:
4 cső kukorica
1 deci sör
1-2 evőkanál méz
kókuszolaj – vaj
Ajvár receptet itt találjátok!
Elkészítése:
A húsokat egy tálba tettem, hozzászórtam a felaprított vöröshagymát, a szódabikarbónát, sót és borsot, majd kézzel alaposan összedolgoztam és pár órára hűtőbe tettem. Még jobb, ha egy éjszakát áll.
A kukoricát puhára főztem előző nap, így most csak belemártottam és állni hagytam kicsit a sörös mézes pácban.
Egy serpenyőben kókuszolajat forrósítottam, majd a húsos masszából kb. tenyérnyi adagokat formáztam és mindkét oldalukat 8-10 perc alatt megsütöttem, papírtörlőre szedtem. A kukoricát közben félbevágtam és egy másik serpenyőben 1-1 evőkanál kókuszolaj, vaj keverékén minden oldalukon aranybarnára sütöttem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: