Még csak július eleje van, de tőlem máris megkapta a nyár legjobb salátája címet ez a kiadós tál. Olasz kenyérsaláta ő, ahol ezúttal nem a paradicsomé a főszerep, hanem a friss cukkinié és a spenóté.
Bébi spenótot is tehettek bele, akkor nem kell párolni, de én a vastagabb levelűt szeretem kicsit megfonnyasztani. Tudom, hogy sárga cukkinit nem kapni mindenhol, csak nagyobb piacon találhattok ilyet, de természetesen a zöld is jó, de a színe miatt érdemes mégis ilyet felkutatni néha, vagy sárga paradicsomot.
Isteni, legjobban mégis A férfi örült a salátának, “wow visszatértél” felkiáltással termelt be egy tetemes adagot vacsorára. Én is csipegettem persze, még ebédre is maradt másnap, de mint mostanában legtöbbször, leragadtam a kenyérkockák, sajt, paradicsom szentháromságában, úgy látszik a bébi ilyesmit kíván…
2 db sárga cukkini
fél kg spenótlevél
4 db paradicsom
2-3 db nagyobb őszibarack
10 dkg zöldfűszeres gomolyasajt (más sajt is jó, pl. feta, mozzarella)
4 szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér
4 szál lila újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
pár csepp balzsamecet
pár csepp citromlé
A spenótot alaposan megmostam, kisebb darabokra tépkedtem és kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Közben picit megsóztam, borsoztam, reszeltem hozzá fokhagymát, majd félretettem.
A spenót helyére mentek a cukkiniszeletek, ők is pár percet kaptak nagy lángon, míg az olduluk pici színt kapott, de még kellemesen roppanós maradt az állaguk. Mikor ez is elkészült, mentek a serpenyőbe a kenyérkockák szintén pár percre, némi olívaolajjal meglocsolva.
Egy nagy tányérra szórtam a spenótot, rá a cukkinit, majd a paradicsom darabokat, sajtot, pár szelet őszibarackot adagonként, felkarikázott újhagymát, kenyérkockákat. Pici só, ha még szükséges, pici bors, pár csepp citromlé, balzsamaecet és olívaolaj is került rájuk. Frissen az igazi!
A klasszikus panzanella receptjét itt találjátok!