Cukkinis spenótos panzanella

Még csak július eleje van, de tőlem máris megkapta a nyár legjobb salátája címet ez a kiadós tál. Olasz kenyérsaláta ő, ahol ezúttal nem a paradicsomé a főszerep, hanem a friss cukkinié és a spenóté.Salátához (is) kenyeret enni pedig már már vétek szerintem, de a panzanella kivétel! Az olívaolajon pirult kenyérkockák valahogy más dimenzióba kerülnek ilyenkor és feldobják, tartalmassabbá teszik a többféle lédús zöldséget ropogósságukkal. Sőt a gyümölcsöt is, ami most őszibarack, a savassága és a savanykásan édes íze tompítja a spenót földes aromáját, kell bele tényleg.

Bébi spenótot is tehettek bele, akkor nem kell párolni, de én a vastagabb levelűt szeretem kicsit megfonnyasztani. Tudom, hogy sárga cukkinit nem kapni mindenhol, csak nagyobb piacon találhattok ilyet, de természetesen a zöld is jó, de a színe miatt érdemes mégis ilyet felkutatni néha, vagy sárga paradicsomot.

Isteni, legjobban mégis A férfi örült a salátának, “wow visszatértél” felkiáltással termelt be egy tetemes adagot vacsorára. Én is csipegettem persze, még ebédre is maradt másnap, de mint mostanában legtöbbször, leragadtam a kenyérkockák, sajt, paradicsom szentháromságában, úgy látszik a bébi ilyesmit kíván…

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 db sárga cukkini

fél kg spenótlevél

4 db paradicsom

2-3 db nagyobb őszibarack

10 dkg zöldfűszeres gomolyasajt (más sajt is jó, pl. feta, mozzarella)

4 szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér

4 szál lila újhagyma

1 duci gerezd fokhagyma

só, bors

olívaolaj

pár csepp balzsamecet

pár csepp citromlé

A spenótot alaposan megmostam, kisebb darabokra tépkedtem és kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Közben picit megsóztam, borsoztam, reszeltem hozzá fokhagymát, majd félretettem.

A spenót helyére mentek a cukkiniszeletek, ők is pár percet kaptak nagy lángon, míg az olduluk pici színt kapott, de még kellemesen roppanós maradt az állaguk. Mikor ez is elkészült, mentek a serpenyőbe a kenyérkockák szintén pár percre, némi olívaolajjal meglocsolva.

Egy nagy tányérra szórtam a spenótot, rá a cukkinit, majd a paradicsom darabokat, sajtot, pár szelet őszibarackot adagonként, felkarikázott újhagymát, kenyérkockákat. Pici só, ha még szükséges, pici bors, pár csepp citromlé, balzsamaecet és olívaolaj is került rájuk. Frissen az igazi!

A klasszikus panzanella receptjét itt találjátok!

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »