Pálmafa Project

Spárgás, füstölt lazacos cukkinitészta

Hogyan lesz a cukkiniből széles metélt? És hogyan trükközünk, ha nem szeretnénk a tésztánkat tejszínes mártással nyakon önteni? Elmesélem!Minden a karalábéval kezdődött. Múlt hétvégén kellemesen meglepődtem, mikor egy soproni étteremben a fogas mellé karalábémártást kínáltak. Naná, hogy rámentem, hiszen imádom zöldségekkel kiváltani, helyettesíteni, kombinálni az amúgy tejes ételeket vagy a szénhidrát dús fogásokat. Ezért készül nálam a krumplipüré zellerből, édesburgonyából, vagy éppen karfiolból és jelen esetben pedig a tejszínes mártás helyett egy krémes karalábékrém került a cukkini “tésztára”. Az étteremben amúgy pici tejszín is volt azért a karalábé mellett, de így is sokkal ízletesebb és könnyedebb volt, mint a zsíros, nehéz, kizárólag tejszínnel áztatott dolgok. Kár, hogy még kevés vendéglátó egység nyitott az ilyesmire, és egy teljesen átlagos, közép kategóriás étteremről volt szó, de pont ettől népszerű valószínűleg a hely, ahogy a pincér is elmondta, hogy a klasszikus fogások mellett nyitnak az újdonságok felé, gondolnak azokra is, akiknek egy vasárnapi ebéd nem rántott húsból és pörköltből áll. Nálam 5 csillag az ilyen hozzáállás.

Sokkal több íz, tápláló alapanyag kerül így a tányérra és egy tökéletes vacsora vagy ebéd a végeredmény. Lazac helyett lehetne sült csirke vagy gomba, ha húsmentes verzió a cél. Karalábé helyett próbálkozhattok más zöldségekkel, zellerrel is akár, és a fűszereket is érdemes variálni, viszont a kapor és a lazac tökéletes páros. A cukkini ebben a formában jó alap bármilyen klasszikus tészta étel helyettesítésére, készítettem már bolognait is vele, húsos paradicsomos feltéttel. Érdemes kipróbálni!Hozzávalók 2 főre:

1 csomag füstölt lazac

2 db cukkini

1 csomag zöld spárga

pár csepp citromlé

olívaolaj, kókuszolaj

só, bors

Karalábékrémhez:

2 db karalábé

fél csokor kapor

1 gerezd fokhagyma

pár csepp citromlé

pár csepp méz

só, bors

A karalábét meghámoztam, felkockáztam, forrásban lévő vízbe szórtam és puhára főztem, majd leszűrtem. Megszórtam sóval, borssal, facsartam rá citromlevet, kapott pár csepp mézet, belereszeltem a fokhagymát és botmixerrel összeturmixoltam, majd beleszórtam az aprított kaprot is.

A cukkinit megmostam, majd fogtam egy krumplihámozót és teljes hosszában csíkokat szeltem ki belőle. Mindig miután 3-4 szeletet lemetszettem, fordítottam tovább körben, hogy 2-3 cm széles tésztaszerű csíkokat kapjak.  A csíkokat kevés kókuszolajon éppen csak pár perc alatt megfuttattam, míg összeestek kicsit, de még roppanósak maradtak, vagyis félig nyersek. Picit sóztam, borsoztam és ők is kaptak pár csepp citromlevet.

A spárga fás végeit levágtam, majd feldaraboltam és szintén forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt megfőztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem.

Tálaláskor a tányérra tettem egy kupac cukkinit, rászórtam a spárgát, rákanalaztam pár adag karalábépürét, majd a lazacdarabokat is ráhelyeztem. Pár csepp citromlé és olívaolaj, friss kapor és elkészült.

 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!