Pálmafa Project

Nasi goreng

Nem kell Ázsiába utazni, ha keleti ízekre vágytok, könnyedén elkészíthető itthon is! Baliról nem csak élményeket, hanem ízeket is hoztunk haza, bár előtte is népszerűek voltak már a keleti fűszerek a konyhámban, mostanában túlnyomó részt chili, gyömbér, koriander szerepel az ételeimben, dehát rákattantunk na.

A nasi goreng magyarul sült rizs, úton útfélen találkozni vele Balin, és Ázsia szerte, viszont alapvetően indonéz étel, ami nem létezik, chili, rizs és tojás nélkül. És persze a lángoló falatok után istenien passzol mellé a hűs kígyóuborka. A nasi gorenget készítik csirkével, rákkal, utóbbi kettővel együtt, de van vega, gombás változat is. Mindegyik mennyei. Ehhez képest én ezt az ételt mégis ritkán ettem kint, mivel minden reggelire tojást kaptunk a szállásunkon, bármilyen verzióban, szóval megettem az éves tojásadagomat két hét alatt. Ez nem panasz, megenném ismét, csak találjak egy óccó repjegyet…

Van egy titkos összetevő benne a sambal, ami hagymából, chiliből, zöld citromból, gyömbérből készülő paszta vagy szósz, illetve az éttermekben aprítva kerülnek a hozzávalói az étel mellé. Ahány ház, annyi sambal, variálják sokféleképpen. Ezt kihagyhatjátok amúgy belőle, de itthon is találni jó minőségű chiliszószokat, viszont elég a rizsbe a sima chili paprika is, pláne, ha nem szeretitek a nagyon csípős ízeket, már pedig a sambal odacsap… Hoztunk magunkkal egy üveggel, de csak óvatosan nyomkodom a tubust, A férfi bátrabb, szeret izzadni… Ez is olyan étel, amit minden héten megennék, legközelebb garnélásat csinálok…

Hozzávalók 4 főre:

3 deci rizs

4 db csirkecomb filé

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1-2 db chili

kis csokor koriander

4 szál újhagyma

negyed kelkáposzta (vagy kínai kel)

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szójaszósz

pici chiliszósz ízlés szerint (elhagyható)

kókuszolaj

Tetejére: adagonként 1 tükörtojás

Tálaláshoz: 1 kígyóuborka

Elkészítése:

A rizst a szokás módon dupla vízben megfőztem, hagytam kicsit hűlni, akkor még jobb, ha másnapos a rizs.

A húst felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam, közben hozzáadtam a medvehagymát, aprított chilit, reszelt gyömbért, szójaszószt. Pici vizet lehet alá önteni, nehogy leégjen. Ezután mehet hozzá a rizs, a felcsíkozott kelkáposzta, az aprított koriander, és itt tettem hozzá a chiliszószt is, miután megkóstoltam, hogy mennyire csípős eddig az étel…

Alaposan összekevertem, hagytam, hogy a rizs is lepiruljon kicsit, ezalatt sült a tükörtojás egy másik serpenyőben, majd a meghámozott felkarikázott uborkával tálaltam az ételt.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!