Mindig a majdnem elrontott dolgokból lesznek a legjobbak!? Ugyanis ez a sütés így indult, aztán a végeredmény mindenkit meglepett!
Szóval az én tésztámba belekerült a banán liszt és mikor megkóstoltam nyersen a tésztát, majdnem dobtam egy hátast, és nem örömömben, mert borzalmas erős mellékízét éreztem, és gondolatban megjelent a süti előttem a kuka felé repülve. Aztán mentés üzemmódba kapcsoltam, elkezdtem felturbózni plusz ízekkel, így került bele a citrom a csoki, még több gyümölcs. Aztán ismét kóstoltam, és rájöttem, hogy ez nem sokkal lett jobb…. Feladtam, betoltam a sütőbe, ez van, majd elnyomjuk lekvárral, joghurttal bármivel még az ízét ha sikerül, ha nem, kuka.
Innen szép nyerni, biztatóan nézett ki mikor kivettem a sütőből, muszáj volt még melegen a végéből lecsípnem, hogy kiderüljön a “csúf” igazság, de ezúttal pozitívan csalódtam, ugyanis ízlett, nem kicsit. Így is pikánsnak volt még nevezhető, de a kóstolóbrigád nyitott és bevállalós, és A férfi is egymás után tolta le a szeleteket, úgyhogy megnyugodtam. Viszont a receptet rizsliszttel írtam le, így biztos nem lehet gond, de aki már ismeri a zöld banán lisztet az nyugodtan keverheti őket. Az az előnye egyébként, hogy ez a liszt eltelít, anélkül, hogy a vércukor szintet megdobná, és meg van az a jó tulajdonsága, hogy a banánhoz hasonlóan magas a magnézium és kálium tartalma. Próbálkozzatok, megéri!
1,5 bögre céklapüré (kb. 4 db kisebb főtt céklából, de a gyümölcsökkel is lehet vegyíteni)
1 bögre szeder vagy málna, eper (vegyesen még jobb)
1 3/4 bögre rizsliszt ( vagy zöld banán liszttel keverve)
1/4 bögre kókusztej
1 bögre eritrit
3 evőkanál víz
2 db tojás
5 dkg csoki
1 teáskanál szódabikarbóna
1 -1 mokkáskanál fahéj és kardamom
fél citrom leve
Elkészítése:
A málnát és a szedret kiolvasztottam, a céklát héjastól megfőztem, majd kihűtöttem, meghámoztam és botmixerrel pürésítettem.
A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beleszórtam a felaprított csokit.
A tojásokat habosra kevertem az eritrittel, kókusztejjel, vízzel és a citromlével, majd hozzákevertem a céklát és beleszórtam a gyümölcsöket is, végül az egészet a liszthez öntöttem, elkevertem és kivajazott hosszúkás sütőformába töltöttem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsült, de tűpróbával ellenőrizni kell. Ha kihűlt, szépen szeletelhető.