Bármilyen maradék hússal klassz ez a rizottó! Ha meguntátok a sonkát tormával és tojással így húsvét után, akkor egész egyszerűen fel lehet dobni más ízekkel és máris egy teljesen új étel kerül az asztalra.Én ezt még húsvét előtt készítettem másfajta sonkával, de ha benézek most a hűtőbe és meglátom a maradék brutál mennyiségű húst, akkor egyből egy rizottó jut eszembe. Imádom, hogy el lehet tüntetni benne maradék alapanyagokat, sajtokat, húslevest, kevésbé friss zöldségeket, hogy közben mégis egy laktató, nem is akármilyen ínyenc fogás a végeredmény. Tudom, hogy mostanság mindenbe két kézzel szórom a koriandert és a mangó sem egy könnyen elérhető gyümölcs, mert ritkán kapni tényleg finomat, de ha ezek nincsenek akkor is nyugodtan nekiállhattok egy hasonló egytálételnek. Koriander helyett petrezselyemmel, mangó helyett meg akár narancs vagy grapefruit is tökéletes hozzá, vagy ha zöldségekben gondolkodunk, akkor édesburgonya vagy sárgarépa is príma.
A rizottót úgyis a fehérbor és a pici vaj varázsolja el, úgyhogy bátran variáljátok a többi hozzávalót, de az tuti, hogy ha emellett döntötök, nem fogtok csalódni, nálunk is gyorsan fogyott nagy kanállal…
Még több rizottó receptet ITT TALÁLTOK!Hozzávalók 2 főre:
3 deci arborio rizs
1 db mangó
10-15 dkg sonka
kis csokor koriander v petrezselyem
1 fej vöröshagyma
1,5 deci fehérbor
1 liter zöldség v húsalaplé
só, bor
1-1 evőkanál kókuszolaj-vaj
Egy széles, magas falú edényben felhevítettem a kókuszolajat és a vajat, majd rászórtam a felkockázott vöröshagymát, üvegesre pirítottam. Ezután hozzáadtam a rizst, majd felöntöttem a borral és a merőkanál aljával kevergetve, megvártam, míg a rizs beszívja a folyadékot. Ezután öntöttem hozzá egy merőkanálnyit a zöldségléből, közben sóztam, borsoztam, hozzáadtam a koriander felét is, majd ismét egy kanál zöldséglé következett. Mikor a rizs félig megpuhult, hozzáadtam a darabokra tépkedett sonkát is, de ezt akár az elején is megtehetitek, a hagymán is lepiríthatjátok egy kicsit. Az utolsó merőkanál zöldséglénél nem vártam meg, míg a rizs teljesen beszívja a folyadékot, hogy krémes maradjon, elzártam a gázt alatta és belekevertem a feldarabolt mangót és a maradék friss koriandert, majd tálaltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: