Pálmafa Project

Mézes krémes Anyukám konyhájából

Van olyan ember, aki nem szereti a mézes krémest? Biztos van, de nem nálunk. Klasszikus recept, ünnepekkor szinte mindig elkészül, de nem titok, hogy most más tollával ékeskedem, hiszen ezt nem én sütöttem, hanem a Zanyukám.

Már ezer éve meg akartam osztani, bár biztos sokan tudják a receptet, szóval nagy csodákat nem fogok elárulni, nálunk is több verzió készült eddig, de ez hasonlít leginkább az eredetihez.

Azt azért leírnám, hogy én hogyan trollkodnám szét a receptet, hogy “pálmafás’ legyen. Természetesen a fehér lisztet cserélném fele-fele arányban fehér és teljes tönkölyre, a cukor az eritrit vagy nyírfa lenne, a csokimázhoz pedig olaj helyett kókuszolaj kerülne. Ami a tölteléket illeti, a tej helyett kókusztejet használnék, a búzadara helyett pedig zabkorpát. Ez diétásnak vagy fogyókúrásnak még akkor sem lesz nevezhető, én kimondottan kiakadok rajta, hogy olyan receptek, amiben bármilyen liszt van, vagy csoki, lekvár, sőt tej és vaj, úgy kerülnek ki  a nagy világba, mint diétás sütemény. Nem, nem az, természetesen a kalóriatartalma jobb lesz egy fokkal, sőt a cukrot nem fogja annyira megdobni, de attól senki ne akarjon ezzel fogyókúrázni, ez nem erről szól.

Finom. Ennyi.Pont. Kellemes ünnepeket!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

2 evőkanál méz

6 dkg vaj

4 evőkanál tej

1 db tojás

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:

fél liter tej

5 púpos evőkanál búzadara

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

10 dkg baracklekvár

Mázhoz:

10 dkg étcsoki

1 evőkanál olaj

Elkészítése: A vajat, a cukrot, a mézet kis lángon keverve összeolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük és hozzáadjuk a felvert tojást. Ezután lassan adagoljuk hozzá a szódabikarbónás lisztet. Végül gyúrjuk össze, ha túl száraz, pici tejjel lehet hígítani, ha túl folyós, mehet hozzá még kevés liszt.

4 részre osztjuk a tésztát, majd két műanyag fólia között 25 x 35 centi nagyságúra nyújtjuk és egyenként egy ekkora méretű tepsi sütőpapírral beborított hátoldalán megsütjük 10 perc alatt 180 fokon.

Krém: A tejet felforraljuk, belekeverjük a darát, folyamatosan keverve megvárjuk, míg besűrűsödik, majd kihűtjük és hozzáadagoljuk a puha vajjal elkevert cukrot is, majd szintén elkeverjük.

Ezután összeállítjuk a süteményt, az első tésztalapot megkenjük a krém felével, a másodikat rátesszük és megkenjük a lekvárral, majd megy rá a harmadik lap, amit ismét a maradék krémmel bekenünk, majd megy rá a negyedik lap, aminek a tetejét csokimázzal vonjuk be. Ehhez vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd hozzákeverjük az olajat és egyenletesen elkenjük a tészta tetején, végül hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen.

Szeletelés előtt érdemes megvárni, míg szoba-hőmérsékletűre melegszik, hogy ne törjön a máz a tetején.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!