Pálmafa Project

Bélszín borsmártással

Bors rajongóknak ajánlanám ezt az étel, persze nem szigorúan, hiszen itt-ott ki lehet azért spórolni belőle ezt a fűszert és attól még nagyon is finom, elegáns és ünnepi főétel kerülhet a tányérra.

Ez volt az első találkozásom a bélszínnel, még karácsony előtt, aztán a főpróbán ugyebár a nem rég közzétett Wellington bélszíné volt a főszerep. Az történt ugye az ünnepek előtt pár nappal, hogy A férfit elküldtem bélszínért és nem, hogy nem mert hazajönni nélküle, hanem egyből tripla adagot zsákmányolt, mint amennyire szükség lett volna. Ennél nagyobb bajunk nyilván sose legyen, ment a fagyasztóba, illetve egy pár szelet még frissen megsütésre került.

A borsmártásos verzióról már hallottam, illetve a borskéregben sült bélszínről is, aztán végül egy olyan receptre bukkantam, amiben mindkettő szerepel. Annyi az egész, ha kevésbé szeretnétek borsosra, hogy a külsejéről hagyjátok le, vagy csak éppen a szokásos módon borsozzátok kicsit, viszont a borsmártás izgalmas, pláne színes borssal, amit én is használtam hozzá, érdemes kipróbálni.

A sütése ugyebár percek alatt történik, attól függően, hogy véresre, közepesen átsültre, vagy esetleg teljesen átsütött bélszínre vágytok, de utóbbiról lebeszélnélek benneteket, mert akkor rágós és száraz lesz a hús. Szerintem a közepes, rózsaszín belsejű hús a nyerő, állagra és ízre is. Ne féljetek tőle, egy-két szabályt betartva sikerülni fog!

Ilyen hús mellé továbbra is valami zsenge és friss zöldségköretet tudok elképzelni, ezért esett most a választás az almás brokkolisalátára, de igazából bármilyen zöldsaláta vagy párolt zöldség passzol hozzá.

Hozzávalók 2 főre:

4 db vékony szelet (1,5 cm) bélszín v 2 db vastagabb (2-3 cm)

törtbors

olívaolaj v kókuszolaj

Mártáshoz:

1-2 evőkanál színes bors

1,5 deci tejszín

1 deci víz

1 kanál mustár

Köret:

40 dkg mirelit brokkoli

1 közepes alma

1 teáskanál almaecet

1 evőkanál olívolaj

pár csepp citromlé

csipet só

Elkészítése:

A húst kivettem a hűtőből, hogy felmelegedjen kicsit a pulton a sütés előtt. Először a salátának álltam neki, hogy összeérjen, míg a hús elkészül. A brokkolit rózsáira szedve forrásban lévő vízbe dobtam, kb. 5 percre, majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem. Az almákat felkockáztam, és meglocsoltam az ecettel, olajjal, citromlével és csipet sót is szórtam hozzá.

A húst, sóztam és beleforgattam minden oldalán a tányérra kiszórt tört borsba. 1 evőkanál kókuszolajat felhevítettem egy serpenyőben, majd minden oldalán lesütöttem 3-3 percig a húszeleteket, végül pihentettem még pár percig őket a pulton. A vékony szeletek, így már nem voltak véresek belül, viszont még nem száradtak ki, pont a határon voltak, szóval, ha véresen szeretnétek enni, akkor 2-2 perc elég nekik. Illetve ha 3-4 cm magas hússzeletekkel dolgoztok, akkor a közepesen átsült állaghoz 4 perc elegendő.

A színes borsot mozsárban kicsit összezúztam. Amíg a hús pihent, a mártás hozzávalóit összeforraltam pár perc alatt a serpenyőben, míg a tejszín sűrűsödni kezdett. A vizet inkább apránként adagoljátok hozzá, nehogy túl híg legyen. Mikor elkészült a tányérra kanalaztam a salátából és a mártásból, majd ráfektettem a hússzeletet is. Csak frissen jó!

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/ir-marha-steak-borsmartasban

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!