Elő a télire elraktározott üveges lecsóval és jöjjön egy jó kis lecsós szelet!
A sok rizsevészet előnye viszont, hogy kiválóan tudok rizst főzni, oda sem nézek már és megfő magától. Szívesen csinálom tényleg, mindig van itthon 5 kiló legalább és legtöbbször, ha marad, belekeverek valamilyen friss zöldséget, sajtot, így nem lesz unalmas.
Na, de vissza a húshoz, most úgy alakítottam az ételt, mivel én nem akartam rizst enni, hogy a pulykával együtt sült zöldségek elegendőek legyenek köretnek. Ezért választottam a padlizsánt és a cukkint, főleg az előbbi elég laktató a jó húsos állagával, ami szivacsként szippantja be a paradicsomos szaftot.
fél kg pulykamell
1 üveg lecsó
1,5 deci paradicsomlé
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 fej vöröshagyma
kakukkfű, rozmaring
só, bors
olívaolaj
A pulykamellet szeletekre vágtam, kicsit kiklopfoltam, sóztam, borsoztam és kevés kókuszolajon mindkét oldalán kb. 2-2 perc alatt lepirítottam egy serpenyőben őket.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Felkarikáztam a padlizsánt és a cukkinit, belepakoltam őket egy tepsibe, sóztam, borsoztam, megszórtam aprított kakukkfűvel és rozmaringgal a zöldségeket, majd meglocsoltam olívaolajjal és kézzel összeforgattam az egészet. A vöröshagymát én kifelejtettem, de ha szeretnétek, karikázzatok fel egy fejet és azt is keverjétek a zöldségekhez. Ráhelyeztem a hússzeleteket, ráöntöttem a lecsót és még kb. 1,5 deci paradicsomlevet is öntöttem hozzá, szórtam még rá kakukkfüvet és rozmaringot, majd alufóliával lefedve betoltam a sütőbe kb. 40 percre, míg minden átpuhult. Ha túl sok levet engedne, az utolsó 10 percben vegyétek le róla a fóliát.
Köretnek nekem elegendő volt a hús alatt sült zöldség, de nagyobb étkűeknek a párolt rizs, köles, vagy hajdina, vagy édesburgonya is tökéletes választás lehet.