A “Mihez kezdjük a maradék pezsgővel?” kérdésre tudom, hogy a legegyszerűbb válasz, hogy igyam meg, de az van, hogy nem nagyon szeretem. Pukkantás, koccintás, két korty és köszönöm, részemről mehet vissza a hűtőbe. Majd egy hét után elgondolkozom, hogy mit főzzek belőle.
A hétvégén megmaradt húsalaplé is jól felhasználható egy rizottóban, mivel én ilyet nem főzök, ezért zöldségalaplevet használok, ami nem más, mint 1 liter forró vízben elkevert, natúr szárított zöldségkeverék, bioboltokban kapható, nincs benne tartósítószer, ezáltal nincs az a klasszikus “leveskocka” íze.
Nem ragozom tovább, A férfi csak annyit mondott, ez egy igazi léleksimogató étel! Imádnivaló! A rizottó is…
25 dkg arborio rizs
4-6 szelet szárított sonka
2 nagy marék spenótlevél
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 deci pezsgő
1 liter zöldség- vagy hús alaplé
késhegynyi reszelt szerecsendió
só, bors
kókuszolaj
Tetejére: reszelt parmezán v más kemény sajt
Egy nagyobb serpenyőben elkezdtem párolni a hagymát kevés kókuszolajon. Ha van kéznél, tegyetek egy kis kanál vajat is hozzá, mert attól még selymesebb lesz a rizottó. Rászórtam a rizst és felöntöttem a pezsgővel, sóztam, borsoztam, és egy merőkanál aljával kevergetve, megvártam, míg a rizs felszívja a folyadékot.
Ezután egy nagy merőkanál alaplé következett és itt adtam hozzá az apróra tépkedett spenótleveleket és a sonkadarabokat is. Mikor megint beszívta a rizs a folyadékot, ismét öntöttem hozzá, amíg el nem fogyott az egész illetve a rizs ‘al dente’ állagú lett, vagyis még nem teljesen puha, még lehet rajta mit harapni. Közben hozzáreszeltem a szerecsendiót és a fokhagymákat is, tálaláskor pedig megszórtam parmezánnal.