Pálmafa Project

Lazac tormás céklás édesburgonyapürével

Advent első vasárnapja közeleg, ezért elkezdelek elárasztani benneteket ünnepi receptekkel. Ha esetleg unjátok már a halászlevet és valami egyszerű, sokkal gyorsabb, de mégis nagyon finom halételre vágytok, akkor ez a lazac bizony opció lehet.

Továbbra is imádjuk a lazacot, nagyon szeretem, hogy lágy és krémes a húsa, kivéve persze, ha agyon van sütve, szóval vigyázni kell rá, ez a halacska megérdemli, ha már nem éppen olcsó és nem minden nap kerül az asztalra. Pedig elbírnám viselni na.

A lazac mellé pedig valami könnyed zöldséges köret jár, legalábbis én a rizst, krumplit stb. túl soknak érzem mellé, ezért legtöbbször ropogós zöldsalátát vagy zöldségpürét készítek hozzá, zellerből, répából vagy édesburgonyából és céklából, mint most. Ha pedig cékla, akkor a téli időszakban a torma passzol mellé a legjobban. Ebben az ételben minden benne van, ami csak kell, jó zsírok, jó szénhidrátok, jó fehérje, és ami a legfontosabb még isteni az íze is. Na meg a püré színe sem utolsó a céklának köszönhetően, passzol a karácsonyi díszekhez, ha éppen az ünnepi asztalra szánjátok!

Hozzávalók 3 főre:

3 szelet lazac

2 db közepes édesburgonya

4 kicsi cékla

hüvelykujjnyi méretű torma

1 gerezd fokhagyma

1 deci natúr joghurt v kefir v tejszín

pár csepp citromlé

só, bors

kókuszolaj

A céklát megfőztem héjastól, mikor már majdnem puha volt, hozzáadtam az édesburgonyát is. Mikor mindkettő megpuhult, leszűrtem róluk a vizet, lehúztam a héjukat, felkockáztam, hozzáreszeltem a tormát, belekanalaztam a kefirt, sóztam, borsoztam, pár csepp citromlevet is facsartam bele, majd botmixerrel pürésítettem.

A lazac mindkét oldalát sóztam, borsoztam. Kókuszolajat hevítettem a serpenyőben, beletettem a lazacot bőrével lefelé, megvártam, míg alulról kb. a közepéig kifehéredik a húsa, majd rögtön megfordítottam, a másik oldala is kapott pár percet, az utolsó 1 percben adtam hozzá a felaprított fokhagymát, hogy ne égjen meg, és az olaj átvegye az ízét, majd tálalásnál a halszeletekre is tettem a fokhagymából egy keveset, pár csepp citromlé társaságában és mellé kanalaztam a pürét.

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!