Ajándékba is vihetitek ezt a rusztikus csomagot, én is így tettem vele még frissen melegében.
Jópofa dolog ez a galette, főleg, mert egyszerű, nem igazán lehet elrontani, hiszen itt nem kell mértani pontosságú tésztát nyújtani és úgyis a tölteléken van a hangsúly, ami szinte bármilyen zöldség, vagy gyümölcs lehet, édes vagy sós.
Kicsit lehet helyettesíteni vele a pizzát, viszont annál sokkal gyorsabban elkészül, hiszen nem kell keleszteni, viszont a feltét lehet akár a kedvenc pizzátoké is.
Én reggelire szeretem a legjobban, pláne, hogy előző este elkészítem és összeállítom, majd egy tányéron csücsül a hűtőben, reggel pedig csak be kell tolni a sütőbe és egy szűk fél órán belül az asztalon az illatos, gőzőlgő villásreggeli.
Ilyenkor az őszi hozzávalók a legjobbak, ha nem szimpi a tök-birsalma kombó, akkor is érdemes egy esélyt adni neki, mert tényleg jók együtt, higgyétek el, ha mondom. Na jó, ha mégis variálni akartok, akkor helyette édesburgonya, körte, alma, sőt répa is mehet rá, vagy ami tetszik!
Hozzávalók 2 főre kb. 15 centi átmérőjű galette-hez:
1,5 deci tönkölyliszt
5 dkg vaj
25 ml víz
só
Töltelék:
1 pohárnyi felkockázott sült tök
1 birsalma
1 mokkáskanál szárított zsálya
10 dkg sajt (5 dkg brie-t és 5 dkg parmezánt használtam)
só,bors
pici olívaolaj
A lisztben elkevertem a sót, belemorzsoltam a hideg vajat, majd hozzáöntöttem a vizet és összegyúrtam, hűtőbe tettem fél órára.
A tököt felkockáztam a birsalmával együtt, félpuhára sütöttem 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt, miután kivettem megszórtam a zsályával, pici sóval és borssal.
Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, miután 10 percet állt a pulton. A szélétől kb. 2 centis sávot kihagyva, először rászeltem a brie sajtot, majd rászórtam a sütőtököt, és a birset, végül ráreszeltem a parmezánt. Pár csepp olívaolajjal meglocsoltam, a széleit körben ráhajtottam, majd 180 fokos sütőbe toltam, kb. 20-25 percre.
Mikor a sajt ráolvadt és a tészta aranybarna színű, akkor elkészült.
Kommentek