Az egyik legjobb tojásos étel, amit eddig ettem! Kényeztető villásreggeli is lehet, de tökéletes és könnyű étel vacsorára is. Pláne, ha a hagyományos burgonya helyett édesburgonyával készítitek.
Pár éve sütöttem ilyet spenótos változatban krumpli nélkül, az is isteni, de persze aki nem rajong a spenótért, annak hiába is áradoznék róla. A spanyolok eredetileg krumpliból készítik ezt az ételt, jó sok hagymával és kiegészítésként még kerülhet bele sajt, spenót, bármilyen fűszer, tényleg ízlés dolga.
Édesburgonyával szerintem finomabb és sokkal gyorsabb elkészíteni, hiszen nagyon hamar megpuhul, sőt mondok jobbat, sütőtökkel is működhet, hmmm… Már meg is van, hogy legközelebb mi kerül bele, de az igazi zöldségrajongók répával is készíthetik.
Mondjuk azt is megállapítottam, míg sült, hogy következő alkalommal simán betolom a sütőbe és nem kell forgatni a serpenyőben. Jó tanács, ha tesztek bele sajtot, hogy a krumpli közé rejtsétek el, mert ha a tetejére teszitek és megfordítjátok, az le fog égni, vagy fele a serpenyő aljára ragad. Na, kitaláljátok, hogy ki járt majdnem így? Rászeltem a mozzarellát, aztán meg leszedtem róla, és inkább külön tálaltam a salátán… Ezért is egyszerűbb talán a sütőbe tolni, mert ott nem lesz ilyen gond.
Ha van egy ráérős hétvégi reggeletek, feltétlen próbáljátok ki, de elárulom, hogy én este sütöttem és elmentettem egy szeletet másnapra, úgyis finom volt, de tény, hogy frissen az igazi!
Hozzávalók:
4 kis-közepes édesburgonya
fél póréhagyma
6 tojás
bazsalikom, oregánó, kakukkfű ízlés szerint bármilyen fűszer
1 marék bébispenót levél (elhagyható)
só, bors
kókuszolaj
A póréhagymát vékonyan felszeltem, a burgonyákat meghámoztam és szintén vékonyan felszeltem. Egy serpenyőben 1 kanál kókuszolajon megdinszteltem a hagymát, majd rátettem az édesburgonyát, sóztam, borsoztam, megszórtam bazsalikommal és megvártam, míg a krumpli félig megpuhul, majd hozzászórtam a spenótleveleket is.
Felvertem a tojásokat, ebbe is ment pici só és bors, plusz fűszer, ha szükséges, majd ráöntöttem a krumplira, hogy befedje mindenhol őket. Közepes lángon kb. 10 alatt megvártam, míg összeáll az egész és elválik serpenyő falától, és a tojás már nem folyik a tetején se. Ekkor rátettem a serpenyőre egy nagy tányért és átfordítottam, majd visszacsúsztattam óvatosan a serpenyőbe a tortillát, hogy a másik oldala is kicsit megpiruljon. Ennek pár perc elég volt nagyjából, tányérra húztam és friss salátával tálaltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: