Rögtön hétindítónak hoztam nektek egy nagyon túrós, de főleg szedres sütit. Gyorsan süssétek meg, mert pillanatokon belül vége a szeder szezonnak! De a jó hír az, hogy tulajdonképpen akár szilvával is működhet….
Az eredeti recept egyébként búzadarával készül, én ezt cseréltem ki rizslisztre és tökéletesen működik így is, ha utóbbi nincs kéznél, akkor zabkorpával is elkészülhet, nyilván akkor nem gluténmentes, de legalább finom az verzió is.
A brutál édesszájúaknak nem biztos, hogy ez lesz a kedvenc sütije, maximum ők szórnak még rá cukrot sutyiban, mikor senki nem néz oda, de szerintem ez ezzel a cukor, pontosabban eritrol mennyiséggel jó, ahogy van. A nagy csipet kardamom pedig csavar a citromos aromán még egyet, ha nem használtátok még ezt a keleti fűszert, érdemes tenni vele egy próbát.
20 dkg szeder
fél kg túró
5 tojás
10 dkg rizsliszt (vagy zabkorpa)
8 evőkanál eritrol v nyírfacukor stb.
1 mokkáskanál kardamom (elhagyható)
1 citrom leve és reszelt héja
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A túrót a tojással, cukorral, citrommal, citromlével fűszerrel kikevertem, majd hozzászórtam a lisztet, azzal is alaposan összeforgattam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és 50-55 percig sütöttem, amíg már nem volt folyós a közepe. Kivettem, kihűtöttem és szépen szeletelhető, hűtőben vígan eláll, de nem fog, mert pikk-pakk elfogy.
Forrás:http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/gyumolcsos-sutik/szedres-sutik/turos-sutemeny-szederrel/