Halétel nyári köntösben! Izgalmas, pikáns, szerintem szexi és brutál finom!
Mikor elkezdtem blogot írni, készült egy hasonló sült lazac, de ott egy összefőzött meggyszószt kapott a tetejére, ami a sütőben még rá is pirult egy kicsit, azt is imádtam, de ez most megelőzte azt a receptet a nem létező versenyben.
A cseresznyét itthon édességekbe szokás tenni, vagy levesbe, vagy csak úgy egyenesen a faágról a szánkba és ezzel nincs is semmi gond. De, érdemes vele is játszani kicsit és feltekerni még inkább a zamatosságát, valami csípőssel, sóssal, savanykással és kész az ízbomba. Lehet ezt bármilyen grillhússal enni, de szerintem egy könnyű citromos fokhagymás lazacszelet áll neki a legjobban illetve fordítva is igaz ez. Úgy gondolom felesleges nyáron is nehéz majonézes cuccokat enni halak és húsok mellé, inkább tegyük hozzájuk a nyári friss ízeit. Mielőtt elsírom magam saját magamtól, be is fejeztem, csak kóstoljátok meg ezt légyszi.
A Férfi is leült elé, aki imádja a lazacot, majd rám pillantott párás szemekkel, hogy tuti nem kaptam-e napszúrást, hogy cseresznyét kap a hal mellé és nem rizst vagy dudvát, ahogy ő hívja. Aztán mikor megérezte a cseresznyét a chilivel, akkor kisimult lett egyből a pofija és betolta az egészet.
Hozzávalók személyenként:
1 szelet lazac
1 kis gerezd fokhagyma
1-1 kis kanál vaj és olíva olaj
só, bors
1 gerezd citrom
Salsához:
kis marék cseresznye
1 kisebb paradicsom
1 pici chilipaprika
1 szál újhagyma
só, bors
pár csepp balzsamecet
pár csepp olívaolaj
pár csepp lime vagy citromlé
Tálaláshoz: ruccola
Először elkészítettem a salsát, a cseresznyét kimagoztam, a chilit felaprítottam, vékonyra szeltem az újhagymát, felkockáztam a paradicsomot, mindent egy tálba tettem, meglocsoltam az olajjal, ecettel, zöld citrommal, pici só, jó sok bors és állni hagytam.
A lazac mindkét felét sóztam, borsoztam, felhevítettem az olajat és a vajat, a fokhagymát felaprítottam. A halat elkezdtem sütni az egyik oldalán, a tetejére rászórtam a fokhagymát, majd mikor láthatóan a húsa kifehéredett a közepéig, kb. 3 perc, akkor megfordítottam, rászórtam a maradék fokhagymát a tetejére ismét. Majd mikor a hal húsa teljesen kifehéredett lefedve kapott kb. még egy percet, hogy tuti ne maradjon nyers, de ki se száradjon és el is készült.
Kommentek