Pálmafa Project

Epres mini pavlova

Jelentem, desszerttel kezdeni a hetet ér! Holnap blogszülinap, 4 éves lett Pálmafa, és mivel az elmúlt pár évben úgy alakult, hogy mindig epres nyalánkság készült erre az alkalomra, hát nem akartam megtörni a hagyományt.

Pavlovát már készítettem és bár nem szeretem a klasszikus habcsókot, így én is szívesen elfalatozom és nem olyan macera elkészíteni, mint ahogy elsőre gondoltam volna. Nem baj, ha picit betörik a teteje, megreped, ez ilyen, rusztikus, és a krém úgyis befedi.  A sütési ideje sok, de amúgy csak a habot kell felverni hozzá, a tetejére meg tényleg ízlés dolga, hogy mit pakoltok, a lényeg, hogy legyen valami krémes, jelen esetben ez mentával és levendula mézzel megbolondított görög joghurt, de helyette akár a sima sűrű joghurt, vagy mascarpone, tejszínhab is elég.

A habcsók cukros, és bár én mindig nyesegetem a cukoradagokat, itt sajnos nem lehet, különben nem fog szépen megkeményedni pavlovánk, ezért a krém tényleg csak mutatóba kapott pár cseppet a mézből. Dehogy ez a levendulás méz milyen brutál, egyszer próbáljátok ki, ráadásul itt a levendula szezon, az enyémek már nyílnak! A menta meg adott volt a kertből, nagyon jól feldobta az egészet egy pici citromlével. Kívül roppanós, belül lágy, szivacsos, a selymes krémmel, friss gyümivel, ááá meg kell kóstolni.

Az én fejadagomat (egy sütis tányér közepe méret) csak a krémmel és az eperrel burkoltam be, a pasiét gránátalma sziruppal vékonyan meglöttyintve és csokikrémmel. Gondolhatjátok, hogy utána bármit kérhettem…. Pedig egy fullos főétel után tettem elé a tányért, de A férfi már az első kanál után párás szemmel nézett rám, hogy “ugye kaphatok még egy ilyet??”. Úgyhogy bárkit levehettek vele a lábáról és szülinapra is szuper desszert lehet, vagy csak úgy egy szürke hétköznap is magatoknak sok szeretettel, mert megérdemlitek!

Hozzávalók 4 darabhoz:

4 tojásfehérje

20 dkg nyírfacukor

2 mokkáskanál almaecet v fehérborecet

1 evőkanál étkezési keményítő

Tetejére:

25 dkg eper (vagy más bogyós gyümölcs)

1 nagy doboz sűrű görög joghurt (mascarpone vagy tejszínhab is jó)

kb. 10 db mentalevél (szárítottból fél mokkáskanál)

pár csepp citromlé

ízlés szerint pici méz

gránátalmaszirup (helyette bármilyen szörp, de elhagyható)

olvaszott csoki, ha úgy tetszik

A sütőt előmelegítettem 130 fokra és légkeverésre állítottam, a sütőlapra sütőpapírt terítettem.

A fehérjéket kemény habbá vertem, közben hozzáadagoltam a cukrot, majd tovább vertem még pár percig a habot, míg szép fényes lett. Ezután hozzáadtam az ecetet, étkezési keményítőt és kb. még 1 percig tovább dolgoztam a robotgéppel.

Ezután kanállal eloszlattam a habot kb. 4 egyenlő részre a tepsin. Szétkentem nagyjából a kanállal kör alakban, majd a közepébe mélyedést formáztam, ideje jön majd a krém. Betoltam a sütőbe ahol egy órát töltött, majd ezután nyitott ajtónál kiszárítottam, kihűtöttem, míg a habcsók teteje megkeményedett. Ezután óvatosan egy késsel alányúlva elválasztottam a papírtól, majd tányérra helyeztem.

A joghurtban elkevertem a citromlevet, mézet, a felaprított mentát, belekanalaztam a kihűlt habcsókok mélyedéseibe, rászórtam az epret és ízlés és kedv szerint felturbóztam még gránátalma sziruppal és/vagy csokikrémmel.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!