Újabb variáció csirkére. Már nem győzök mit kitalálni húsfronton, mióta A férfi megjelent a háznál kell, hogy legyen hús is, főleg hétvégén, így magamhoz képest én is többet eszem belőle. Értsétek ezalatt, hogy nem heti egyszer, hanem mondjuk 3-4 alkalommal is. Ez amúgy nekem elvileg jó lenne, gyakorlatilag azért belül lázadok ellene kicsit…
Két lázadás között viszont születik valamilyen csirkés vagy pulykás, és halas étel. A férfi viszont több zöldséget eszik, és rájött, hogy ez jó neki, így köszönjük szépen remekül vagyunk. Ő azért leragadna a gyúrós csirke-rizs kombón, de én attól falnak megyek, így muszáj kiszíneznem a csirkét mással. Mell helyett már inkább comb, mert az legalább szaftos, de abból is a filé, mert az úgy kényelmesebb szerintem. A citromos fokhagymás páccal nagyon tévedni nem lehet, a legjobb, ha grillen sütitek amúgy a húst, tuti sikere lesz.
Most zöldbabra esett a választásom ami a köretet illeti, mert volt kéznél fagyasztott és amúgy is nagyon ritkán választom ezt a zöldséget. Meggyőződésem, hogy pirítva, szójaszósszal, szinte minden zöldség másik dimenzióba kerül és elfelejtettem ezúttal is a borzalmas menzás zöldbabfőzelékek emlékét.
Hozzávalók:
4 db csirkecomb filé
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só, bors
kókuszolaj
Körethez:
40 dkg zöldbab
1 db kaliforniai paprika
2 evőkanál szójaszósz(sós)
15 dkg sótlan mogyoró
bors
őrölt chili v friss
kókuszolaj
A combfiléket bepácoltam az összekevert citromlével és reszelt fokhagymával és pár órára hűtőbe tettem. Ezután felforrósítottam kevés kókuszolajat egy serpenyőben, a húst sóztam, borsoztam mindkét oldalán majd lepirítottam mindkét felét, majd pici vizet öntöttem alá és lefedve hagytam kb. 20 percig, hogy teljesen átpuhuljon a hús belül is.
Ezalatt a zöldbabot megfőztem, leszűrtem, a mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd félretettem és ugyanebbe a serpenyőbe beletettem a babot és a felcsíkozott paprikát, kevés kókuszolajon pár perc alatt átpirítottam nagy lángon, majd ráöntöttem a szójaszószt, megszórtam chilivel, ezzel együtt is kapott még kb. 1 perc pirítást majd elzártam a gázt, rászórtam a mogyorót és a hússal tálaltam.
Kedves Ferenc! Egyetértek! 🙂 Szép napot!
Kedves Éva!
Valóban van különbség, főzelék és főzelék között is, viszont nem volt cél hagyományos magyar étel készítése, ez a blog egy picit másról szól, ízlések és pofonok valamint az ételek és alapanyagok iránti nyitottság kérdése az egész, én szeretek eltérni a hagyományostól és pont azért, mert nem csak az lehet finom.
Éva Tóth. Az hogy egy étel nem hétköznapi Magyar étel, azzal nincs is semmi baj. Mi például szívesebben esszük a Mexikói rizst köretnek, mint a rizi-bizit. Sőt nem csak köretnek, sokszor csak simán önmagában is. A sült csirkéhez, legyen az bárhogy készült is, nagyon megy. Hogy nem diétás? Ma bumm. De finom.
Nos a menzás és az otthoni zöldbabfőzelék között azért normális esetben elég nagy a különbség…)))
Szójaszósz, chili, mogyoró….hááát ez határozottan tengeren túli ételnek tűnik és nem egy hétköznapi magyar ételnek. A másik dimenzióval egyetértek, de a csuda se akar odamenni állandóan…)))