Gyerekkorom egyik népszerű sütije volt az almás kevert, amit a Nagymamám sokszor készített és mivel a nem rég megosztott mákos körtés muffin után érkezett egy enyhe célzás a barátnémtól, hogy inkább diósat szeretne végre látni az oldalon, mert allergiás a lelkem a mákra. Úgyhogy így született és sült ki eme sütike.
És a szokásos körök, hogy alma helyett körte, dió helyett mák, mandula, mogyoró stb. Tényleg azért jók ezek a sütik, mert bárhogy variálhatjátok az finom lesz, sokáig eláll és a gyümölcsnek köszönhetően nem fog kiszáradni. Sőőőt mondok még jobbat, akár répa is lehetne benne….
Hozzávalók:
3 közepes alma
15 dkg darált dió
15 dkg rizsliszt (zabliszt is jó, vagy bármilyen más liszt)
4 tojás
10 dkg xilit v más cukor
csipet só
1 mokkáskanál fahéj
negyed citrom leve
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A lisztben elkevertem a fahéjat, szódabikarbónát és a csipet sót. Az almát lereszeltem héjával együtt és meglocsoltam citromlével, a tojásokban elkevertem a cukrot, majd ezt ráöntöttem az almára, abba pedig beleforgattam a lisztet.
Az egészet összekevertem és 180 fokra előmelegített sütőben egy 20x25cmes kisebb, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 25 perc alatt megsütöttem. Ha kihűlt szépen szeletelhető.