Tényleg a legelső májas étel, amit eddig főztem. És lehet az utolsó is…. Szép kezdet, de legalább őszinte, bár a leves ehető és finom lett, igaz néhány apróságon változtatnék legközelebb, de elsőre rendben volt.
Szóval a máj és én nem vagyunk jóban, néhány kivétel van, az egyik a májgombóc leves, amit szerintem gyerekkoromban ettem utoljára és most valahogy eszembe jutott, hogy megenném. Illetve régen megettem a májast, májkrémet, de ezek most már hanyagolva vannak, és nem is hiányoznak, illetve a májas hurka, amit mondjuk évente egyszer….
Úgyhogy nagy lelkesedéssel álltam neki, de hazudni nem fogok a máj felaprítása, “elkaparása”, ahogy mondják, nem lesz a kedvenc konyhai műveletem, inkább lereszelek egy kiló sárgarépát…. Amúgy lehet turmixolni is, miután apróra vágtátok, de egy deszkán egy éles késsel kapargatni sem tart sokáig. Zsemlemorzsa helyett én zabkorpát szórtam bele, de teljesen mindegy melyiket választjátok, mindenképpen jobb lesz, mint a zacskós májgombóclevesek…
Amin változtatnék, hogy a leírásban szereplő zabkorpából én többet tettem bele pár kanállal és szerintem picit keményebbek lettek a gombócok a kelleténél, szóval nem baj, ha nem tudjátok vizes kézzel megformálni őket, inkább maradjon lágyabb a massza és kanállal szaggassátok a levesbe, így puhább lesz a végeredmény is. Összességében nekem ízlett, a máj nem harap, egy próbát megér!
Hozzávalók 4 főre:
Leveshez:
3 közepes répa
2 fehérrépa
fél karalábé
fél zeller
1 mokkáskanál vegamix ételízesítő
kis fej vöröshagyma
só, bors
kókuszolaj
Gombócokhoz:
4 db csirkemáj
1 L-es tojás
1 duci gerezd fokhagyma
3 evőkanál teljes kiőrlésű morzsa
5 evőkanál zabkorpa (v zsemlemorzsa)
1 mokkáskanál majoránna
fél csokor petrezselyem
só, bors
A leveshez a felaprított vöröshagymát kevés kókuszolajon megfuttattam, hogy majd hozzáadtam az apróra vágott répákat, karalábét, zellert. Pár percig hagytam kicsit karamellizálódni őket, majd felöntöttem kb. 1 liter vízzel a zöldségeket, fűszereztem és lefedve főni hagytam őket.
Ezalatt összeállítottam a gombócot. A májat egy kés hegyével pépesre “kapartam”, majd hozzáadtam a többi hozzávalót, a fokhagymát reszelve, alaposan elkevertem, majd állni hagytam, míg a zöldségek majdnem teljesen átpuhultak. Ekkor nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából és a levesbe tettem, mikor a feljöttek a gombócok a felszínre, még kb. kaptak 5 percet és elzártam a gázt alatta, végül friss petrezselyemmel szórtam meg a levest a tálaláskor.
Ha nem szereted a májat, ne erőltesd. Lehet még amikor majd kívánod… Mondjuk kókuszolajjal egy magyaros zöldséglevest májgombóccal—szerintem felesleges és egészen biztosan más az íze. Egy evőkanál másfajta zsiradéktól senki nem hízik el és nem ettől él egészségesen. A karamellizálódni szó lehet, hogy benne van más receptekben, de ide nem illik, bocsi…)))
És igazából az L-es tojáson akadt meg a szemem: tényleg van így receptekben? És ha piacon veszi az ember a Mariska néninél?
Ha még májgombóc gyártásra vetemedsz, nyugodtan tedd bele egy szélesebb pohárba a májakat, felvágott hagymát, tojást—és engedd bele a merülő mixert. Sokkal finomabb lesz, mert jól szétveri, utána mehet bele a fűszer, petr.zöld és a zsemlemorzsa.