Pálmafa Project

Lenmagos gombafasírt

Ez a fasírt akár hamburgerpogácsa is lehetne, a vegák örülni fognak. De jó hírem van, a két szememmel láttam, ahogy a húsimádó arrébb tolja a húsos kajáját, és inkább ennek esik neki, mondván, hogy ez jobb…

dscf0266Izgalmas kaja lett, olyan sokfélének, bonyolultnak tűnik, pedig kb. fél óra alatt készült el. A kiindulási pont ezúttal a hűtőben árválkodó gomba, ami nem túl sok, de főleg kevés volt ahhoz, hogy csak ő legyen a főszereplő egy ételben, illetve a megkezdett dobozos paradicsomlével is kezdeni kellett valamit. A zöldségfasírt mindig klassz megoldás, gombából meg még úgy sem csináltam, így ezt tűnt a legjobb megoldásnak.

Hajdina helyett rizzsel vagy kölessel is készíthetitek, ez a rapid paradicsomszósz pedig a legjobb példa rá, hogy mennyire lehet hanyagolni a bolti ketchupot a konyhából…. A szójaszószos gyömbéres brokkoli pedig elviszi keleti irányba egy kicsit a sztorit, hogy véletlenül se lehessen azt mondani, a főtt brokkoli unalmas köret.

dscf0264

Hozzávalók 8-10 db-hoz:

25 dkg csiperke gomba

2 deci hajdina (köles v rizs is lehet)

5-6 evőkanál őrölt lenmag (v valamilyen liszt)

2 tojás

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Körethez:

1 fej brokkoli

1-2 evőkanál szezámmag

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 evőkanál szójaszósz

só, bors

Paradicsomszósz:

3 deci paradicsomlé

2 gerezd fokhagyma

csipet őrölt chili

só, bors

A hajdinát dupla mennyiségű vízben feltettem főni. Közben a gombát felszeleteltem és egy serpenyőben kevés kókuszolajon átpirítottam. Majd a hajdinához kevertem, hozzáütöttem a tojást, fűszereztem, beleszórtam a lenmaglisztet is és félretettem kicsit állni. Ha egyszerűsíteni akartok rajta, akkor a gombát főzzétek együtt a hajdinával picit több vízben, egy edény és némi olaj megspórolható így, de a végeredmény ugyanaz. A lényeg, hogy formázható, de lágy massza legyen.

A brokkolit rózsáira szedtem, majd vizet forraltam és kb. 5 percre beleszórtam a zöldséget, míg roppanósra puhult, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A paradicsomlevet egyszerűen összeforraltam a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel, párat rottyant és lehúztam a gázról.

Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat és megformáztam a fasírtokat, majd a serpenyőbe helyeztem őket, kicsit lelapítva, de egy ujjnyi vastagságig csak. Mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Kevés olajat hagytam a serpenyőben, ehhez hozzászórtam a brokkolit, a reszelt gyömbért és nagy lángon pár perc alatt átpirítottam meglocsolva a szójaszósszal és a végén rászórtam a szezámmagot is. Tálalható! Frissen az igazi!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!