Az egyik legjobb dolog, ami a konyhában klassz, ha kéznél van, az a zabkeksz, de még véletlenül sem a bolti… Én nagyon szeretem, akár utazáshoz, akár, ha gyorsan kell valami nyammognivaló, akár, ha vendég(ek) jön(nek) és édesség után áhítozó bendőket kell megtömni. Meló alig van vele, bárki nekiállhat, és bátran lehet csereberélni a hozzávalókat, liszteket, attól függően mi van éppen otthon.
Először én is mindig fix receptet követtem, pontosan kimérve az alapanyagokat, aztán rájöttem, hogy a “keveremkavarom” kekszeknél nem nagyon lehet tévedni, az a lényeg, hogy formázható legyen a massza és ne túl kemény. Ha túl sűrű akkor mehet még hozzá valamilyen folyadék, jelen esetben egy mandarin leve, ha túl híg, akkor még tolni kell bele zabpelyhet, vagy bármilyen lisztet és repülhetnek is a sütőbe.
Azok a kekszek, amiben banán, sütőtök, esetleg répa van, tehát valamilyen rostdús alapanyag, mindig puhábbak szaftosabbak maradnak, szóval ne ropogós kekszre számítsatok. Ha viszont ilyesmi a cél, akkor a banánt ki kell hagyni, de ugyanígy készül az is, és mehet még hozzá darabolt csoki, dió. Mindegyik elfogy gyorsan ebben biztosak lehettek!
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg liszt (nálam fele tönköly fele rizsliszt)
15 dkg zabpehely
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 db puha érett banán
1 mandarin leve (narancs is jó)
1 tojás
10 dkg xilit
1 evőkanál karobpor v étkakaópor
15 dkg kókuszolaj (vaj is jó helyette)
1-1 mokkáskanál fahéj, szegfűszeg v kardamom
csipet só
180 fokra előmelegítettem a sütőt.
A liszteket, a zabpelyhet, fűszereket, karobport, szódabikarbónát összekevertem egy tálban. A kókuszolajat (felolvasztottam először) habosra kevertem a xilittel, belecsorgattam a mandarin levét, belekevertem a szétnyomkodott banánt is, majd összekevertem a szárazanyagokkal. Kézzel estem neki, szerintem így a legegyszerűbb, majd diónyi gombócokat formáztam a masszából és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, nem túl szorosan, mert kicsit nőni fognak sütés közben. Egy pohár alját vízbe mártottam, hogy ne tapadjon és kissé kilapítottam vele a kekszeket. Kb. 15 perc alatt megsülnek, nem baj, ha kivételkor még kicsit puhának tűnnek, ahogy hűl megszilárdul.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: