Egy nyári recept karácsonyi verziója sült ki nem rég a konyhámban. Júniusban ugyebár eperrel készült, most viszont dió-aszalt gyümi-csoki kombó tette kapóssá ez a szaftos sütikét.
Picit variálni kényszerültem a hozzávalókkal, nem csak édesburgonya, hanem répa is van benne, de akár sütőtök is lehetne, mindegyik ahhoz járul hozzá, hogy sokáig puha marad és nem szárad ki a tésztája. A cukrot felére vettem, hiszen a csoki és az aszalt áfonya is édesek, a rizsliszt meg elfogyott, így tönkölyliszttel készítettem.
Sokáig eláll, de nem fog, mert elfogy pikk-pakk…. Ha karácsony előtt készítitek pár nappal, akkor dugjátok el a család és saját magatok elől is!
Hozzávalók 2,5 decis bögrével mérve:
1 1/2 bögre sült édesburgonya és apróra reszelt répa vegyesen (kb. 1-1 közepes példány)
5-5 dkg dió, áfonya, étcsoki
1 3/4 csésze rizsliszt v tönkölyliszt
fél bögre nyírfacukor
2 db tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál víz
1/4 csésze tej (rizstejet használtam)
1-1 mokkáskanál őrölt kardamom és fahéj
csipet Himalája só
Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és puhára főztem a répát lereszeltem.
Ezalatt egy edényben összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót, kardamomot, egy másikban pedig a tojásokat a cukorral, vízzel, rizstejjel. Az őzgerincformát kivajaztam, kiliszteztem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Az édesburgonyát leszűrtem, majd egy krumplinyomóval összetörtem és a tojásos masszába kevertem a répával együtt, beleszórtam a felaprított diót, csokit, aszalt áfonyát, majd az egészet a liszthez öntöttem, összekevertem és a formába töltöttem.
Kb. 25-30 perc alatt megsült, kihűtve szépen kijön a formából és szeletelhető.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: