Lassan már besárgulok a sütőtöktől és az édesburgonyától, de nem bánom. Most inkább az utóbbi zöldség arat nálam a konyhában, ismét érkezett egy szállítmány és elkészítettem az egyik kedvenc, ha nem a legfőbb kedvenc kencémet.
Eredetileg ez egy sárgarépás recept, talán még a Dolce Vita blogon találta egy kedves barátném és küldte át nekem anno, aztán elkészítettem és rákattantam, és akárki kóstolta szintén rajongó lett. Aztán jött a sütőtök mániám és abból is megcsináltam, most pedig az édesburi került sorra. Nem tennék különbséget, hogy melyik a legjobb, mindegyiket próbáljátok ki ebben a sorrendben és amelyik zöldség éppen kéznél van.
Mennyei a legjobb szó rá, leggyakrabban pirítóssal eszem reggelire, de palacsintába is kentem már, tésztára, kölesre, sőt a hajamra is a turmixolásnál….
Hozzávalók:
1 db nagy méretű édesburgonya
1 duci gerezd fokhagyma
csipet chili
fél mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál almaecet v fehérborecet
3-4 evőkanál natúr joghurt v tejföl
pár csepp citromlé
1-2 ek szezámmag (elhagyható)
Az édesburgonyát megsikáltam, félbevágtam és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.
Kikanalaztam a húsát, hozzáreszeltem a fokhagymát, fűszereztem, meglocsoltam pici almaecettel, pár csepp citromlével, hozzáadtam a joghurtot és leturmixoltam.
Végül rászórtam a szezámmagot. Ezt érdemes előtte egy száraz serpenyőben megpirítani 1 perc alatt.
Hűtőben napokig eláll.
Szia!
Most találtam a blogodra,naggggyon jó!!!
Biztosan sűrűn fogom látogatni!!!