Előző este gondolkodtam mi legyen a hétvégi ebéd és úgy ébredtem, hogy ez az étel ugrott be elsőnek. Nincs varázsgömböm, bár néha jó lenne… szóval nem teljesen véletlenül jött azért ez a gondolat, mivel főztem már évekkel ezelőtt ilyet, még hozzá Stahl Judit egyik könyvéből.
Nem tudom ezt túl ragozni, tipikusan olyan étel, amit nagyobb mennyiségben is érdemes főzni, szeretni fogják a vendégek, másnap is tökéletesen finom, de akár le is fagyasztható, viszont kicsit sem unalmas vagy száraz csirkés kaja.
Hozzávalók 4 főre:
1 egész csirkemell filé
3 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)
10 dkg mandula
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál sáfrányos szeklice
1 mokkáskanál kurkuma
só, bors
1-1 ek kókuszolaj és vaj
Köretnek: köles vagy rizs
A csirkemellet felcsíkoztam, kókuszolaj és kevés vaj keverékén fehéredésig pirítottam, majd sóztam, borsoztam. A tejszínben elkevertem a sárfányt, a kurkumát, belereszeltem a fokhagymákat és beleszórtam a száraz serpenyőben előtte megpirított, majd morzsalékosra darált mandulát is, végül a csirkéhez öntöttem. Együtt rotyogtak még egy bő negyed órát, ha nagyon besűrűsödne pici vizet lehet aláönteni.
A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem és a mandulás csirkével tálaltam.