Előző este gondolkodtam mi legyen a hétvégi ebéd és úgy ébredtem, hogy ez az étel ugrott be elsőnek. Nincs varázsgömböm, bár néha jó lenne… szóval nem teljesen véletlenül jött azért ez a gondolat, mivel főztem már évekkel ezelőtt ilyet, még hozzá Stahl Judit egyik könyvéből.
Igaz, ott pulykával és krumplipürével készült, ráadásul engem a sáfrány annyira nem mozgat, sokkal inkább a kurkumát részesítem előnyben, mind az íze, színe és az ára miatt is, ezért az is került bele.
Nem tudom ezt túl ragozni, tipikusan olyan étel, amit nagyobb mennyiségben is érdemes főzni, szeretni fogják a vendégek, másnap is tökéletesen finom, de akár le is fagyasztható, viszont kicsit sem unalmas vagy száraz csirkés kaja.
Hozzávalók 4 főre:
1 egész csirkemell filé
3 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)
10 dkg mandula
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál sáfrányos szeklice
1 mokkáskanál kurkuma
só, bors
1-1 ek kókuszolaj és vaj
Köretnek: köles vagy rizs
A csirkemellet felcsíkoztam, kókuszolaj és kevés vaj keverékén fehéredésig pirítottam, majd sóztam, borsoztam. A tejszínben elkevertem a sárfányt, a kurkumát, belereszeltem a fokhagymákat és beleszórtam a száraz serpenyőben előtte megpirított, majd morzsalékosra darált mandulát is, végül a csirkéhez öntöttem. Együtt rotyogtak még egy bő negyed órát, ha nagyon besűrűsödne pici vizet lehet aláönteni.
A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem és a mandulás csirkével tálaltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: